Mi-e frica sa nu ma inec atunci cand mananc :( ! | Forumul Medical ROmedic

Mi-e frica sa nu ma inec atunci cand mananc :( !

22-02-2010
aleahim_ardnaxela
Nu este medic/terapeut
aleahim_ardnaxela
Acum 3 ani de zile mi-a aparut streptococul betahemolitic. Dupa lungi si lungi tratamente am scapat de el. Apoi mi-a aparut altceva o ciuperca din cauza antibioticelor, am tratat-o cu Flucovim, mi-a trecut si asta. Dar in aceasta perioada de 3 ani de zile am tot frecventat doctori si spitalele fiecare spunandu-si parerea. Am facut o multime de tratamente ( si pt stomac si pt gat ). In timp ce luam antibiotice pentru streptococ nu puteam sa mananc deloc aveam o durere mare in gat. S-a intamplat in acel timp sa ma inec la masa si de atunci imi este FOARTE MARE FRICA SA INGHIT. Mestec foarte mult mancarea si ajung sa trec si peste 1h si 30 min la masa ( in care nu reusesc sa mananc 2 felii de paine ) mananc foarte multa zeama. Lipsa de calciu ma afecteaza foarte mult, si atunci cand mananc parca nu am aer suficient ( cred ca si asta e un motiv pentru care am frica aceasta ). Am fost si la pshiholog cateva sedinte ( am facut psihoterapie ) dar nu a dat rezultate. Ce ar trebui sa fac in cazul in care sunt si o persoana cu nervii tot timpul in fuctie, ma enervez foarte repede de la orice. Nu am rabdare cateodata deloc. Astept un raspuns ! Cred ca in acest subiect am atins mai multe probleme ale mele nu doar a fricii pentru mancare.
14 comentarii
0
09-03-2010, ora 10:02
Adrian50
Nu este medic/terapeut
Adrian50
M-am inecat si eu acum vreo 4 ani cu mancare, si de atunci imi este si mie frica sa mai inghit. Acum mancarea o inghit cu apa, si consum vreo 3-4 cani de apa la masa de pranz. As fi si eu curios de un tratament, dar avand in vedere ca frica asta e cam constienta, nu cred ca ma poate cineva ajuta.
0
23-03-2010, ora 02:57
Moopsy
Nu este medic/terapeut
Moopsy
Simptomele (frica de inghitire) se trateaza cu medicamente prescrise de psihiatru, iar problema cu un psihoterapeut bun, sau o persoana de incredere, doctor de familie etc, care sa va explice mecanismul de inghitire a hranei si sa va asigure ca nu exista nici o problema reala de inecare cu mancare mestecata corect.
0
11-04-2010, ora 09:38
delllia
Nu este medic/terapeut
delllia
Moopsy cum sa mearga la psihiatru cand el are o problema de gat nu de cap, desteptule.
Consultati orl-isti cat mai multi, radiografie la plamani, ca cailor aeriene, tiroida, probleme de diabet sau inceput de diabet daca le aveti, sfincterele de intrare in esofag.
0
13-04-2010, ora 01:27
Moopsy
Nu este medic/terapeut
Moopsy
Allinna, se pare ca nu ai inteles care este defapt problema... este vorba de frica, o frica irationala (frica de inghitire aka fagofobie), se trateaza prin psihoterapie, pt inlaturarea simptomelor de frica se ia tratament de la psihiatru.
0
13-04-2010, ora 06:56
delllia
Nu este medic/terapeut
delllia
Frica de inghitire, apare pe fondul unei cauze, tratata cauza, se pare ca tu n-ai inteles, daca trateaza doar efectul, n-a facut nimic. Teama asta are o cauza,
0
13-04-2010, ora 08:18
Adrian50
Nu este medic/terapeut
Adrian50
allinna, sper ca iti dai seama ca vorbesti aiurea. Hai zi tu cum sa tratezi cauza. Ti-am spus care e cauza. M-am inecat rau acum cativa ani. Hai, acum trateaza-ma.
Nu numai ca mi-e frica sa inghit, dar daca ma fortez sa inghit fara apa, mancarea ramane in gat, adica nu ma lasa corpul sa o inghit, si ma inec iar.
0
13-04-2010, ora 08:35
delllia
Nu este medic/terapeut
delllia
spasmul esofagian poate fi cauzat de problemele pe care lea-ti avut, si puteti sa le mai aveti, muschii care actioneaza sistemul de inghitire au fost afectati de acesl stafilococ, cititi despre sparmul esofagian, daca microbul nu mai apare la analize, nu inseamna ca el nu mai exista, subconstientul stie ce stie, in momentul in care va veti vindeca total o sa dispara si teama,
nu vorbesc aiurea, cititi mai mult si va veti elucida.
Daca doriti sa faceti tratament psihologic pentru teama (medicamentos ) este problema dv, eu incercam sa induc un placebo, se pare ca a fost trea subtil si nu l-ati inteles, asta in detrimentul dv, sanatate.
0
15-04-2010, ora 17:32
aleahim_ardnaxela
Nu este medic/terapeut
aleahim_ardnaxela
Am facut toate analizele posibile. Toate au iesit bune. Mi e frica sa nu ma innec cand mananc. Orice firmitura care se duce un pic spre caile respiratorii imi dau o panica foarte mare...
0
25-04-2011, ora 10:54
Sorin10
Nu este medic/terapeut
Sorin10
Si eu ma confrunt cu aceeasi problema si i-am gasit o rezolvare eleganta. Daca v-ati facut o examinare medicala la nivelul gatului si totul este ok, atunci este o problema psihica.
1. Mananca in inghitituri mici, asa, cat o vrabiuta, pe care mesteca-le pana le faci ca apa si apoi inghite-le. N-ai cum sa te ineci cu atata lucru si n-are cum sa-ti ramana in gat, nu?
2. Daca ai aceeasi problema cu bautul lichidelor, aplica aceeasi strategie: inghitituri mici, pana termini ce ai in cana.
3. Cauta sa scapi de stres si de gandurile/problemele care ti-au determinat anxietatea sau depresia. Frica de a inghiti apare pe fondul unor traume psihice. Vezi ce ai facut sau ce faci gresit in viata de zi cu zi de ai ajuns aici si corecteaza-te! Cum ai coborat treptele, le poti si urca la loc. Fii vesela, ca o actrita care joaca un rol, nu da voie creierului sa se gandeasca la lucruri negative, fa sport moderat, incearca tehnici de relaxare gen yoga. daca esti vesel, optimist, chiar si cu forta, creierul secreta niste substante care il vindeca. Eu, de exemplu, am avut parte de mari traume in viata mea (am asistat la decesul unei persoane iubite, am fost pe punctul sa ma inec in copilarie la strand etc) dar si de stres. C'est la vie, trebuie sa urcam acest munte...
4. Daca rade careva de tine la masa, sau la restaurant, pe motiv ca mananci prea incet, care este problema? Vei fi doar un alt om care mananca incet, si care isi 'savureaza' ceasca cu ceai, nu? Poti sa le replici ceva de genul:' Cand ai aplicat ultima data manevra Hemlich?'
5. Nu intra la idei ca esti 'cu capul', ce ai tu este o problema extrem de frecventa, eu citeam pe forumurile in limba engleza cati oameni sunt cu exact aceleasi simptome, in USA. Stresul, supararile, gandurile negre, problemele, aici te aduc. In SUA sunt exploatati zi lumina de patroni, sau le-a luat banca casa, n-au asigurari medicale, si au ajuns in faza asta.

Sper sa-ti fie de folos sfaturile mele tie si celor care au nevoie de ele. Nu va pierdeti credinta in Dumnezeu, El este mereu alaturi de noi si ne ajuta! Cu bine! Sorin :)
0
13-07-2011, ora 13:26
Daianna
Nu este medic/terapeut
Daianna
Buna, eu sufar de atac de panica de un an jumate si am frecvent senzatia ca nu pot inghiti si ma speriu tare ca mi se opreste mancarea in gat,. Deci e mai mult ca sigur si pb. ta pe fondul stresului.
0
13-07-2011, ora 16:06
CRIS_LIA
Nu este medic/terapeut
CRIS_LIA
Buna, cum spui ca suferi de atata timp de atacuri de panica, urmezi un tratament dat de psihiatru si mai ai starile astea?E mult timp ar fi trebuit sa fie de domeniul trecutului aceste atacuri..
0
13-07-2011, ora 19:11
Psiholog Popa Anca
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Popa Anca
Ceea ce ai tu este de natura anxioasa si se rezolva cel mai bine prin terapia cognitiv-comportamentala. Poti incerca cateva tehnici de una singura. De exemplu, va fi nevoie sa iti monitorizezi episoadele de anxietate, intr-un carnetel, cu: situatiile activatoare (ex. masa de pranz), senzatii corporale (ex. batai de inima puternice, senzatia de lipsa de aer, senzatia de inec, etc.), ganduri care iti trec prin cap in timp ce ai episodul anxios. In primul rand, asta te va ajuta sa constizezi mult mai bine frecventa si durata episoadelor anxioase si vei deveni mai capabila sa iti rezolvi problema pas cu pas, din moment de o vei cunoaste in detaliu.
Urmatorul pas pe care-l poti face, dupa ce te-ai monitorizat cateva zile, este sa faci o lista cu gandurile trecute in carnetel din momentul episodului anxios. Pentru fiecare gand va trebui sa gasesti contra-argumente realiste si rationale si sa le scrii in dreptul fiecarui gand in parte. De exemplu, pentru gandul "O sa ma inec daca mananc friptura" poti spune: "Nu exista nici o dovada ca ma voi ineca pentru ca nu am mai incercat de mult sa manac friptura/paine." sau "Pot incerca sa iau bucati mici, sa mestec mult si sa inghit incet ca sa ma asigur ca nu ma voi ineca. Daca nu ma voi ineca, voi incepe treptat sa iau bucati mai mari si sa le mestec mai repede, pana cand voi ajunge sa mananc din nou normal." sau: "Chiar daca exista o mica posibilitate ca eu sa ma inec, voi fi pregatita pentru asta si nu o sa mi se intample nimic rau. M-am mai inecat pana acum, si chiar daca a fost neplacut, am spuravietuit.". Gaseste cat mai multe contra-argumente posibile si reciteste-le de cateva ori pe zi. Anxietatea este ceva foarte neplacut, dar, din fericire, o poti rezolva. Trebuie doar sa ai rabdare si curaj sa incepi sa te expui treptat situatiilor cauzatoare de anxietate. Desi este foarte neplacut sa faci asta, este esential in procesul de vindecare si pe termen lung iti vei multumi ca ai avut curaj. Evitarea (in cazul tau evitarea de a manca paine sau alte mancaruri mai solide) situatiilor neplacute, desi ofera eliberare sufleteasca pe moment, este ceea ce intretine si mareste anxietatea pentru ca, cu cat eviti mai mult, cu atat iti intaresti ideea ca te feresti de un pericol mortal, si cu cat faci asta mai des, cu atat nu vei avea ocazia sa iti infrunti frica si sa reiei controlul asupra vietii tale.
Mult noroc!
0
26-02-2013, ora 23:08
cojo1
Nu este medic/terapeut
cojo1
Va salut. Va scriu acest lucru pentru ca SPER ca acest post sa ajute macar o parte dintre voi care aveti probleme de inghitire.
INTRO: Ca sa va explic ce am patit, sa nu cumva sa credeti ca sunt pe langa subiect. Decideti voi restul. Acum cativa ani eram la masa cu niste prieteni. Era totul absolut normal, un pranz cu prietenii de facultate, mancam varza a la Cluj. In timp ce mancam, m-am inecat, destul de rau (e una dintre senzatiile care le DETEST). Uimit de ce s-a intamplat, ma bucur ca am scapat cu bine, continui sa mananc, ma inec din nou. Nu la fel de sever, dar rau. Incep sa ma cam gandesc, mananc incet, incet, parca nu as mai manca deloc. Ce o avea mancare? Mai mananc putin, iara, ma inec. Ma opresc. Ceva e in neregula. Plec de la masa, uit de intamplare. Era joi. In timp de o saptamana am ajus sa detest momentul mesei. Ma inecam aproape la orice. E nasoala treaba. Mancam in timp de 1h sau 1h30 cat mancam alta data in 10 min. Inghitituri cat mai mici, mestecat pana nu mai avea pic de gust mancarea. Nu stiam ce sa fac.
NEVOIE DE SOLUTIONARE. M-am dus la medicul de familie. M-a trimis la ORL. Cu primul m-am certat ca imi zicea sa se uite in gatul meu cu metalu ala care sa il puna pe limba mea. Alt lucru care nu puteam sa il fac, mai nou accentuata si de noua conditie. Pana la urma s-a uitat in gat. Totul OK. Al 2-lea.etc.totul OK. Al 3-lea mi-a zis ca n-am nici pe dreq. Ma trimis sa imi faca eco d-aia cu bariu la stomac. Ala a zis si el ca nu e nimic. Ca sa mananc cu incredere. Ca e ok. M-am speriat si atat. OK. Deci is sanatos. Ce urmeaza.
Mananc mai cu incredere...ma inec. Offff..nici o rezolvare. Am tinut-o asa 1 an jumate. Sa vezi sechele dupa anu asta jumate..ca nici acu nu mananc perfect, dar e ok. Mananc bine. Si nu ma mai inec. Dar perfect nu e...a ramas ceva reminiscente.
Am fost si la un psiholog. Mi-a dat un medicament sa ma calmeze. M-a calmata intr-adevar. Dar acu eram calm dupa ce ma inecam. Nu era psihologica. Pentru ca atunci cand uitam ca ma inec la masa.ma luam cu vorba...si efectiv uitam sa am grija.ma inecam. Deci mancam cum se mananca normal, fara frica, fara grija si ma inecam. Clar nu era psihologica faza.
M-am lasat 6 luni de fumat. Nimic nou.
Nu am mancat condimentat.
Nu am mancat sarat.
Am tratat ciuperca de pe limba..nimic.
Am incercat o gramada de chestii.
Pana cand am ajuns la...
SOLUTIE: CAFEA..dap, era cafeaua. Care eu o beam pe stomacul gol dimineata. In doua zile de nebaut cafea..am inceput sa mananc mult mai bine. Mult. Nu am mai baut cafea cateva luni, Treburile au revenit usor usor la aproape normal. STOMACUL era problema, caci cafeau ii facuse ceva ce il determina ca mancarea care trecea de gat si trebuia sa ajunga in stomac, sa o arunce inafara, ca si un reflex de regurgitatie (voma), care, logic, se oprea inapoi in gat, pe unde intrase. Si ducea la inecare. Asa ca, eu zic ca poate sa fie si la unii din cei care cauta un remediu la aceasta problema, o problema legata de stomac, un fel de gastrita sau reflex de voma care cauzeaza inecul.
SUCCES si, daca v-a fost de folos, dati un semn.
0
27-02-2013, ora 17:36
Cheyenne
Nu este medic/terapeut
Cheyenne
Eu am inghitit din greseala o bomboana astazi si m-am speriat de moarte, stiind ce se poate intampla. Totusi, inca mi-e frica ca nu cumva bomboana sa fi ramas printr-o zona care sa ma afecteze. Ce sa fac... ?
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul