Posesie demonică sau schizofrenie?

18-04-2011
Danihel
Nu este medic/terapeut
Danihel
Posesia demonică este o boală de natură spirituală, tămăduită prin exorcizare cu ajutorul moliftelor Sfântului Vasile cel Mare de către preoţi sau este vorba despre schizofrenie care este o boală psihică gravă tratată de psihiatrii. Care este diferenţa dintre cele două.
626 comentarii 12 ..... 20 21 Înainte ›
0
18-04-2011, ora 20:44
calogeropoulis aristia
Nu este medic/terapeut
calogeropoulis aristia
Pe vremea Mantuitorului oamenii nu aveau notiuni de medicina si nu puteau sa isi explice anumite boli psihice.
De aceea se zicea ca unii oameni ar fi posedati.
Acum se stie ca sunt niste disfunctii ale creierului care provoaca halucinatii etc.
Sigur ca Molitvele Sf Vasile ajuta toti bolnavii.
De notat insa ca unii schizofreni au delir mistic si sunt convinsi ei insisi ca ar fi pasedati ceea ce ii determina sa strige etc. Creierul lor nu e ste pregatit pentru rugaciuni indelungate.
E bine sa mergem noi la biserica pentru ei si ei sa mearga dar sa nu exagereze cu statul in biserica, eu vorbesc din proprie experienta. si eu am diagnosticul acesta de schizo pus de 10 ani si am trecut printr-un delir mistic. Doctorii mi-au reconamdat sa nu ma mai rog toata ziua ci numai seara de exemplu. Eu statusem in biserici zilnic ore intregi ( aveam un necaz si nu maia veam alta speranta) Mi-am revenit ( adica nu mai am halucinatii auditive)
Acum pot sa merg linistita la biserica dar nu exagerez cu rugaciunea, o fac dupa puterile mele.
0
19-04-2011, ora 07:29
Dr. Mihnea Dragomir
Medicina de familie, Bucuresti
Dr. Mihnea Dragomir
Posesia demonică e una, schizofrenia e alta. Nu au mare legătură, deşi se pot manifesta, până la un punct, asemănător.
Demonizarea este suferinţă spirituală, schizofrenia este suferinţă psihică.
Rareori un demonizat ajunge astfel dintr-o dată. Este o boală spirituală cronică, ce are gradele sau stadiile ei. Clasic, se descriu trei grade:
1-tentaţia demonică. Este puţin mai mult decât simpla tentaţie sau ispită. Simpla ispită este atunci când ţi-e foame şi atunci îţi vine în cap gândul să furi o pâine. Este ceva care ţine de natura umană. Dar tentaţia celui care începe să se pună sub influenţă demonică este: mai complexă de atât; mai perversă de atât; subiectul întârzie mai mult de atât. Ea tinde să devină tot mai monocordă: mereu aceeaşi specie de păcat îmi vine în minte.

2-obsesia demonică. Este etapa în care viaţa subiectului începe să graviteze în jurul păcatului. Nu mai este păcatul cel care îmi dă mie târcoale şi mă atacă din când în când cu ispita lui. Rolurile s-au schimbat deja şi eu sunt cel ce dau târcoale păcatului. Şi o fac, dacă nu în mod continuu, cel puţin suficient de des încât comportamentul meu să aibă de suferit şi semnele bolii să fie deja vizibile pentru un ochi iniţiat şi atent. De multe ori apar compulsii de tip magic, încă şi mai des apare ceea ce poate fi uşor luat drept depresie psihogenă, mergând până la un risc suicidar.

3-posesia demonică este stadiul cel mai serios, mai spectacular şi, de regulă, exorcismele se adresează subiecţilor aflaţi în acest stadiu. Demonul (sau demonii, că pot fi mai mulţi) este deja internalizat şi pune stăpânire pe majoritatea funcţiilor psihice, mai puţin asupra voinţei, care, totuşi, poate şi ea suferi de un anumit grad de paralizie. Boala este evidentă chiar pentru un ochi neexpert, dar deosebirea dintre posesia demonică şi psihozele care se pot manifesta asemănător necesită expertiză. În orice caz, în acest stadiu, posedatul (în tradiţia răsăriteană numit energumen) nu se mai poate ajuta singur spre a ieşi din această stare şi are nevoie de ajutor.

Mulţi autori vorbesc despre un al patrulea grad: posesia perfectă. Aici, toate semnele oribile din stadiul precedent se remit aparent şi cei din jur pot crede că persoana a redevenit "normală". Ceea ce s-a întâmplat, de fapt, a că demonul a preluat adevărata posesie, a trecut de domeniul psihic şi se ascunde, acum, în nucleul cel mai profund al persoanei respective. O asemenea persoană profund posedată nu va mai arăta în exterior nimic spectacular, afară de împrejurări rare când este provocată: dar va trăi mereu pentru diavol, ducând întreaga viaţă în păcat, fără nici cel mai mic semn de remuşcare sau de ruşine. Adeseori asemenea persoane pot fi plăcute la înfăţişare şi, surprinzător, pot avea un comportament plăcut.

Ca diagnostic, principala deosebire dintre posesie şi schizofrenie este caracterul obiectiv în primul caz, subiectiv şi limitat intrapsihic în al doilea. De exemplu: ai convingerea că înţelegi limba animalelor şi animalele te înţeleg ? Poate un observator să confirme asta ? Dacă nimeni, în afară de tine, nu vede nimic este, probabil, schizofrenie. Dacă alţi oameni văd cum pisici fug înnebunite este, probabil, posesie.
0
19-04-2011, ora 12:02
the_eye
Nu este medic/terapeut
the_eye
Haideti domnu doctor Dragomir, chiar asa? Suntem in secolul XXI, nu in Evul Mediu! Normal ca asa-zisii posedati sunt de fapt bolnavi psihic! Demonii sunt doar o inventie a mintii omului, asa ca nu le mai bagati oamenilor bazaconii in cap, mai ales din pozitia d-voastra!
0
19-04-2011, ora 19:43
prozac
Nu este medic/terapeut
prozac
Dl dr MD, va rog sa ma credeti ca nu ma asteptam la un astfel de raspuns, venit de la un specialist si pe o arie atat de sensibila.

Dupa cum probabil stiti, sunt atatea boli psihice in care oamenii sunt terifiati de ideea ca ar putea fi posedati, iar dvs veniti si cu raspunsul ca daca nu e schizofrenie, atunci e "altceva".

Daca autorul nu era medic, nu m-as fi obosit sa raspund, insa nu m-am putut abtine.

Cunoasteti cazul Tanacu, unde o biata fata a murit din cauza ignorantei ca sa nu spun a prostiei a unor asa zisi slujitori fanatici. Suntem in sec XXI, nu se face sa admitem cazuri de posedare, repet intr-o arie cu tenta sensibila.

Cele mai multe cazuri de posedare, se remit in cateva saptamani cu antipsihotice (gen Zyprexa) de ultima generatie, desigur Sfintele Molifte sunt binevenite tuturora!
0
19-04-2011, ora 22:31
DrT
Nu este medic/terapeut
DrT
! ! ! Domnule Doctor Mihnea Dragomir, chiar credeti ceea ce spuneti despre demoni? ? ?. sunteti medic si aveti o facultate, practic sunteti om de stiinta, nu inteleg cum un om cu o cultura medicala si stiintifica ar putea crede in asemenea povesti medievale.ma face sa rad povestea cu pisicile innebunite :)).
De la un medic specialist aveam mai multe pretentii!...de la Mr.Nick ma asteptam, caci el e mai credincios si nu e om de stiinta, dar de la Dvs?

@The_Eye: Religia Iudaica s-a nascut monoteista; nu a trecut niciodata de la politeism la monoteism; singura indicatie ce poate duce spre un fals politeism este ca goym (cei neevrei - crestinii de exemplu) nu inteleg termenele de Shekina care o vad ca pe o sotie a lui Adonai, dar de fapt e prezenta Sa pe pamant si are termen feminin, dar atat.

PS: molitvele lui Vasile sau Ritus Exorcizandi Obsesos a Daemonio sunt nule, si fara valoare in realitate...de fapt omul le da valoare, dar atat.
0
19-04-2011, ora 23:35
Dr. Mihnea Dragomir
Medicina de familie, Bucuresti
Dr. Mihnea Dragomir
Nu înţeleg de ce un medic, un om de ştiinţă în general, nu ar putea fi credincios. De unde asemenea antagonism ? Cercetând câteva biografii, vom vedea că remarcabil de mulţi medici şi oameni ai ştiinţei au fost credincioşi. Ca să nu fac o lungă paradă, am să mă limitez la exemplul celui care a descoperit legile de bază ale geneticii, Gregor Mendel, care a fost călugăr. Şi iezuit, pe deasupra.

Sensul rândurilor mele de pe acest topic nu este de a face confuzie, ci este tocmai de a vorbi despre criterii de deosebire dintre schizofrenie şi posesia demonică, suferinţe care nu au nimic în comun, decât cel mult aparent. Probabil că această deosebire nu s-a făcut în cazul Tanacu.

La urma urmei, a nu crede că există posibilitatea ca o persoană să fie posedată înseamnă a nu crede în Evanghelie. Eu fac parte dintre doctorii care cred în Evanghelie şi vă asigur că sunt foarte departe de a fi singurul.
0
19-04-2011, ora 23:43
DrT
Nu este medic/terapeut
DrT
Domnule Doctor Dragomir, eu va admir mult, stiind ca activati si pe forumuri catolice si aparati cu inversunare traditiile si valorile autentice (familia, casatoria, sacralitatea etc), insa putem fi credinciosi si alaturi de Dumnezeu si fara a crede orbeste si cu naivitate in anumite aspecte care sunt mai putin probabile cum sunt posesile demonice, care de fapt sunt in realitate o tulburare multipla de identitate sau schizofrenie.
Cu atat mai mult, nu trebuie sa prezentati asemenea idei unor oameni cu un psihic fragil care pot la un moment dat sa faca delir mistic pe aceasta tema (delirurile se preiau doar din informatiile dobandite); nu exista nici o dovada cum ca ar exista posesii demonice...toate au fostde Biserica Crestina, caci posesii nu prea au existat in Evul Mediu Timpuriu si nici in perioada Antichitatii tarzii (Augustin de Hippona si Ambrosius de Milano nu imi amintesc sa fi scris astfel de lucruri, si nici Gregorius Magnus I)


Gregor Mendel din cate stiu a fost augustinian si asa a avut timp sa stea in manastire si sa se joace cu mazarea, iezuitii plecau pe vremurile alea sa faca misionarism / prozelitism
0
20-04-2011, ora 01:05
Dr. Mihnea Dragomir
Medicina de familie, Bucuresti
Dr. Mihnea Dragomir
In schizofrenii, delirul este endogen. Cel mult expresia lui, si nu existenta lui ori intensitatea lui este modificata de ideile pe care bolnavul le-ar putea auzi ori citi. Cu alte cuvinte, daca un schizofrenic va citi despre diavol, se poate sa ajunga sa creada ca e posedat. Daca, insa, va citi despre ingeri, va fi convins ca este o personificare a arhanghelului Mihail, cu o misiune speciala pe pamant. Iar daca va citi despre oamenii de stiinta, acelasi delir se va exprima prin convingerea ca este tutelat de Marie Curie.

Că Mendel a fost augustinian sau iezuit, de fapt nu are nicio importanţă în discuţie. În mod sigur a fost călugăr, a crezut în lumea nevăzută şi în cele ale Bisericii: Dumnezeu, îngeri şi demoni. Asta nu l-a împideicat de loc să facă, dovedind multă răbdare şi ingeniozitate, cercetări asupra încrucişării soiurilor, cu rezultate dintre cele mai remarcabile. Ca el, au fost mulţi oameni de ştiinţă. Şi apropo de iezuiţi, o bună parte din cele mai faimoase fiefuri ale ştiinţei sunt întemeiate şi guvernate de iezuiţi. Spre exemplu, Loyola University.
0
20-04-2011, ora 10:56
the_eye
Nu este medic/terapeut
the_eye
@Dr T: Este adevarat, religia iudaica este si a fost dintotdeauna monoteista, m-am exprimat eu gresit. Trebuia sa spun mitologia ebraica, si ma refeream la trecerea de la politeismul premozaic la mozaism. Acum, in caz ca aveti de gand sa-mi spuneti ca nu a existat nici un politeism premozaic, sa stiti ca sursa mea este Dictionarul de mitologie generala al lui Victor Kernbach.
0
20-04-2011, ora 14:48
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Bună ziua!

Sincere şi profunde felicitări, dle dr. Mihnea DRAGOMIR. Ştiam că sunteţi un medic credincios; acum ştiu că sunteţi şi deosebit de curajos în a vă expune cunoştinţele spirituale - noţiuni care vă pot discredita în optica oamenilor necredincioşi şi nu numai.
Nu prea îmi stă în caracter să laud pe cineva, din cauza faptului că sunt supra-conştient de potenţialele daune eshatologice pe care le poate induce lauda, însă nu mă pot abţine să nu scriu următoarea frază: Am identificat, până în acest moment, pe Romedic, doar 2 medici care au principii moralo-creştine extrem de bine puse la punct; cei doi medici sunt dnul dr. Dragomir şi dna dr. Elina. Şi nu numai că le au în teorie, ci le au şi în practică. Vă mulţumesc din suflet, dnilor doctori, şi vă doresc mult succes în continuare. Să urcaţi cu credinţă, nădejde şi iubire pe scara Raiului şi să-i ajutaţi şi pe alţi oameni să o urce. Vă admir foarte mult şi vă "susţin din umbră". Dumnezeu să vă binecuvânteze cu tot ce aveţi nevoie.
_

" PS: molitvele lui Vasile sau Ritus Exorcizandi Obsesos a Daemonio sunt nule, si fara valoare in realitate...de fapt omul le da valoare, dar atat "
- Dnule dr. Dr.T, aţi vrut să spuneţi SFÂNTUL VASILE CEL MARE, nu "Vasile". Vă aduc la cunoştinţă că nu vă trageţi de şireturi cu acest mare sfânt, dacă înţelegeţi figura de stil, pentru a vă permite să vorbiţi aşa despre dânsul şi molitvele dânsului. Vă rog frumos, fiţi mai cu bun simţ.
Molitvele nu sunt deloc nule, ci sunt extrem de puternice. Nulă este credinţa dv.. Nul este bunul simţ al dv. Nule sunt sentimentele dv. fără de Dumnezeu, poate. S-ar putea ca în curând întreaga dv. fiinţă să fie NULĂ, dacă nu vă treziţi din necredinţa în care trăiţi. Dumnezeu să vă ajute!
_

" De la un medic specialist aveam mai multe pretentii!...de la Mr.Nick ma asteptam, caci el e mai credincios si nu e om de stiinta, dar de la Dvs? "
- Mă bucur foarte mult că de la mine vă aşteptaţi, ce fericire, dnule dr DrT. Vă mulţumesc pentru "aşteptare". Mă doare să recunosc, dar în acest moment trăiţi în întuneric. Să fiţi binecuvântat cu lumină.
_

În rest, no comment!
Vă doresc tuturor sărbători fericite.
Toate cele bune,
Nick
0
20-04-2011, ora 17:49
DrT
Nu este medic/terapeut
DrT
@The_Eye: sigur ca a existat un politeism premozaic, Abraham s-a nascut intr-o familie politeista, el fiind primul monoteist al lumii si primul evreu (termen de la ha-ivri - cel de dincolo - cum era numit Abraham de cei ce il vizitau).

@Mr_Nick: Nu am vrut sa spun altceva decat ceea ce am scris!...deci Vasile tot Vasile ramane sau Basil in latina.oricum nu cred ca sunteti in masura sa imi spuneti in ce traiesc, habar nu aveti multe...dar emiteti opinii (ca blonda "cea inteligenta" din banc).traiesc ancorat in realitate, si nu in spatiul oniric cu zane si femei inseminate de vreun duh. (idei preluate de la pagani, caci de fapt asta sunteti si acum...tot politeisti)
0
20-04-2011, ora 20:03
prozac
Nu este medic/terapeut
prozac
Buna seara,

Vad ca s-au incins spiritele si pentru ca am dat un raspuns "contra", ma simt datoare sa ma explic.
Nu contest puterea Rugaciunii, sunt credincios ne-practicant si stiu ca datorita credintei si a Bunului Dumnezeu astazi sunt aici cu dvs, impartasindu-mi punctul de vedere.

Insa, nu cred ca este benefica pentru cei suferinzi ca si mine, AICI pe aceasta arie, sa admitem cu usurinta ca exista posedare sau posedati.De ce?
Raspunsul nu-l voi da eu, il banuiti dvs.

De ce sa facem rau unor persoane care nu au nici o vina, doar ca sunt bolnave?! Pentru ca astfel de afirmatii pot face rau, exista contagiune psihica, iar pentru cei slabi si vulnerabili exact ce le lipseste,

Va voi da doar exemplul meu, eram foarte depresiva cu ganduri blasfemice, nu reuseam sa ma rog, desi se spune ca Rugaciunea ajuta, poate ma aflam foarte aproape de nebunie, nu stiu...
Ce ar fi fost de mine, daca in acest tavalug al depresiei as fi avut nesansa sa intalnesc pe cineva care sa-mi bage in cap ideea ca as fi fost posedata? Banuiesc ca intuiti raspunsul, eu nu indraznesc sa ma gandesc ca e Postul Pastelui:(

Asadar, cu mare rugaminte va rog, nu folositi aceste afirmatii, cel putin nu aici, cei multi chiar nu e nevoie sa auda acest lucru.
Va multumesc
Prozac
0
20-04-2011, ora 21:56
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
Dr T poate ne scutiti macar in aceste cateva zile de barfele si miturile de cea mai proasta factura si sorginte iudaica ! Acestea cred ca isi au locul doar in bodegi si nici acolo ! Pastrati-le deci pt uz intern pana cand reusiti sa vedeti realitatea adevarata si sa o acceptati !
In cazul Maicii Domnului este chiar mai mult decat conceptia prin "umbrirea" Sf Duh ! Tocmai de aici incepe credinta deci usor nu este ! Incercati sa fiti mai rezervat si mai bine intrebati unde nu cunoasteti sau va depaseste ca intelegere, altfel va faceti de ras cu aceste basme si blasfemii oribile !

Referitor la posesiuni nu trebuie sa-si faca cineva probleme atat de mari sub nici o forma ! Biserica privind spiritual orice problema, inclusiv cele de sanatate, personifica cumva bolile pt a se putea raporta mai usor la ele, in fapt bolile fiind dezechilibre FIZIOLOGICE din cauza epuizarii nervoase, energetice cu aportul unei (supra)alimentatii necorespunzatoare nevoilor si posibilitatilor proprii si toate pe fondul unor predispozitii familiale !
De aceea in problema alimentatiei si exceselor chiar Mantuitorul spune undeva ca : "acest fel de "duhuri" iese NUMAI cu post si rugaciune " ! Deci intai post si apoi rugaciune ! Oamenii bolnavi trebuie sa faca aceste lucruri strict sub indrumarea unui medic nutritionist-dietoterapeut si a unui preot bineinteles !

Un Paste luminat de bucurie si multa sanatate tuturor !
0
20-04-2011, ora 22:08
DrT
Nu este medic/terapeut
DrT
@Stevens: ideea de nastere din fecioara e preluata de la paganii antici, nu are nici o baza biblica; degeaba te superi, dar asta e crudul adevar.desigur ar mai fi multe de spus, insa ma rezum aici respectand credinta voastra si nedorind sa o demontez cumva sau sa aduc argumente pe care le-ati considera ofensatoare.
0
23-04-2011, ora 00:15
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Hello!

Stimate dnule dr. DrT, vă mulţumesc pentru "compliment(e)". Vă iubesc mult!
Într-adevăr, aveţi dreptate, nu am habar de multe. Cel mai probabil sunt un om inculto-ignorant care se luptă să supravieţuiască printre oameni erudiţi şi emeriţi. Asta este, însă acest fapt primar nu certifică în niciun fel existenţa faptului secundar conform căruia eu NU sunt în măsură să vă spun în ce trăiţi. Ba sunt, domnule dragă; chiar mai mult decât doreşte ego-ul dv. să cunoască şi să recunoască. NU sunt un om cu autoritate spirituală, nici pe departe, dar sunt un om care "vede cu ochii duhovniceşti", în măsura permisă de Dumnezeu. Prin urmare, fără doar şi poate, reafirm cu toată fermitatea - ÎNTUNERICUL vă este prieten devotat în plenitudine, din nefericire pentru dv., iar dv. îi slujiţi, îi faceţi jocul necurat, nonşalant şi smintitor, în condiţiile în care sunteţi aproape ateu, şi tot postaţi adevărate blasfemii mostruoase la adresa lui Dumnezeu.
NU vă judec, ci doar vă fac o observaţie. Nu sunteţi obligat să o băgaţi în seamă.
Mi-e milă de dv. şi de toţi cei care luptă împotriva lui Dumnezeu, direct sau indirect, cu ştiinţă sau fără ştiinţă şi voluntar sau involuntar, sincer, şi mi-e milă şi de mine. Îmi cer iertare
0
23-04-2011, ora 00:18
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Oops, am apăsat din greşeală pe butonul "Trimite". Sorry!
Deci, în încheiere, vă cer iertare dnule dr. DrT, dacă v-am deranjat cu ceva.
Sărbători pascale fericite în LUMINĂ.
Toate cele bune,
Nick
0
23-04-2011, ora 00:42
DrT
Nu este medic/terapeut
DrT
@Mr.Nick: Degeaba va victimizati, ca nu ma impresionati; si va rog mult sa nu imi rastalmaciti cuvintele pentru ca nu v-am facut eu "inculto-ignorant" pentru ca stiti bine ca nu e asa si sincer nu va cred un ignorant, doar ca am afirmat ca nu le stiti pe toate...ceea ce e o mare diferenta (nimeni nu le stie pe toate); sincer ma uimeste mandria de care dati dovada cum ca vedeti "prin ochi duhovnicesti" (chiar asa de elevat spiritual va considerati?)
Nu am postat nici o blasfemie monstruasa la adresa lui Dumnezeu, ci doar la ineptiile politeiste si blasfemiatoare la adresa Atotputernicului - Unic si Adevarat.

Stati linistit nu trebuie sa imi cereti iertare, pentru ca nu bag in seama astfel de lucruri venite din partea politeistilor; cereti-va iertare lui Dumnezeu pentru pacatul idolatriei si atunci sunt fericit :).

Va doresc un Paste Fericit asemenea.

Si multumesc de bunele doleante pentru Pessah...la mine a inceput de luni seara si se termina martea viitoare seara.
0
23-04-2011, ora 15:57
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Hristos a înviat!

@DrT, nu mă victimizez deloc şi nici nu vă răstălmăcesc cuvintele; mă victimizează alţii mult prea mult, eu doar preiau consideretele lor, pentru că nu mai am loc de ei să mă pot victimiza eu însumi :)
Din multe puncte de vedere sunt un inculto-ignorant. Acesta este adevărul, recunosc. Este evident faptul că nimeni nu le ştie pe toate. Doar Dumnezeu este omniscient, din fericire!
Vă uimeşte mândria mea? Care mândrie? Expresia "vede cu ochii duhovniceşti" nu denotă mândrie, în condiţiile în care este încadrată de ghilimele. Dacă ar fi fost fără ghilimele, da, ar fi fost mândrie. NU mă consider deloc aşa cum mă consideraţi dv., adică, citez: "aşa de elevat". Sunt un păcătos, atât. "Aşa de elevaţi" au fost şi sunt sfinţii!
Să ştiţi că prin intermediul psihologiei inverso-inferenţiale orice persoană poate deduce starea fizico-mentalo-psihică a semenului ei, ba chiar şi o sclipire din cea spirituală, iar dacă mai beneficiază şi de o calitate extrasenzorială, fără doar şi poate, în respectivul context are sprijinul concret să emită opinii în acurateţe relativo-obiectivă :-) Eu în această bază am emis opinii cu privire la dv., şi nu numai, deşi niciodată nu le-am considerat şi nu le consider infailibile, că doar eu sunt 100% failibil.
Lui Dumnezeu îi cer iertare în fiecare zi pentru toate păcatele, aşa că puteţi fi fericit. De fapt, una dintre dorinţele mele în ceea ce vă priveşte pe dv. este tocmai fericirea - vă doresc să fiţi fericit în adevăr, lumină, iubire şi credinţă.
_
Din păcate, da, aţi postat blasfemii, dar nu sunt eu în măsură să le citez, să le judec şi să vă clasific pe dv. ca fiind "aşa, ceva, altceva, cineva sau altcineva". Dv. sunteţi aşa cum sunteţi, şi aşa defilaţi pe podiumul vieţii dv. Refuz să vă judec, tocmai de aceea mă abţin, îmi văd lungul nasului şi mă rog pentru binele dv. Ştiu că în sufletul dv. credeţi în Dumnezeu şi cred că faceţi şi paşi importanţi către drumul corect al mântuirii, sper. Căci eu asta vă doresc în mod fundamental, mântuire.
_

Numai bine,
Nick
0
27-04-2011, ora 02:17
daniel d.
Nu este medic/terapeut
daniel d.
Nu ai cum sa ajungi vreodata la vreo concluzie valabila pe tema religiei. Fiecare crede cum il taie capul. Totusi nu vad de ce un om care se considera cu credinta nu il respecta si pe unul necredincios! Exorcizarea e o practica brutala, asemanatoare cu practicile inchizitei dupa parerea mea!
0
27-04-2011, ora 11:32
pulberedestele
Nu este medic/terapeut
pulberedestele
Teologia e vasta, iar intre dogma si paradigma sunt multe lucruri, tot ce pot sa spun, lasand la o parte cultura unora, fanatismul altoral, lipsa de cultura a altora, e ca exista o tendinta universala as zice, o chestie destul de perfida, sa-l numesc curent, nu stiu cum sa-i spun, de a nega existenta lui Iisus, un lucru care ar slabi din temelii crestinismul si ar lua omului singurul punct de sprijin pe care il are.In dialectica dintre cei de pe forum nu ma mai amestec de mult, dar trebuie observat si citit, descifrat, acest curent impur.E strict parerea mea!Poate ca nu sunt un observator bun, poate ca inca mai persista ceva elemente psihotice ale depresiei mele, dar din ce in ce mai des vad acest lucru, in din ce in ce mai multe documentare, unele realizate de televiziuni si oameni celebri...Dumneavoastra ce credeti?
0
27-04-2011, ora 11:34
pulberedestele
Nu este medic/terapeut
pulberedestele
Am uitat sa adug ca sunt crestin si ca aceste lucruri ma mahnesc!Mr.Nick, Adevarat ca a inviat!
0
27-04-2011, ora 12:24
daniel d.
Nu este medic/terapeut
daniel d.
Eu cred ca daca vrei sa fii crestin adevarat, ar trebui sa nu studiezi prea multa teologie si sa nu te amesteci sa convertesti sau sa afurisesti pe altii. Nu te lauda cu credinta ta, fii pios, fii cum iti cere Dumnezeul tau sa fii. Nu iti trebuiesc 1000 de rugaciuni, vizite la moaste sau luata apa sfintita cu bidonul de 5 kg. Fii credincios pentru tine si respecta-i si pe cei necredinciosi ca si ei sunt oameni ! Cand unii spun " am studiat religia" deja aia nu mai sunt oameni credinciosi, chiar daca la prima vedere par. Religia nu este o stiinta pentru a o studia. Religia daca vrei sa o studiezi o studiezi ca impact psihologic sau social asupra omenirii, e util sa o cunosti din acest punct de vedere, daca te intereseaza acest aspect. Dar nu-l vei gasi pe Dumnezeu cu siguranta in studiile religiei! Cei mai credinciosi oameni, lucru observat statistic, sunt cei care nu au citit niciodata nimic.
0
28-04-2011, ora 11:21
Măcar
Nu este medic/terapeut
Măcar
Daniel D - vreau sa va rog mai intai sa nu ma considerati nici increzuta, nici unilaterala sau mai stiu eu cum -- dar vorbind in lumina Scripturilor sunt obligata sa va contrazic;

ca sunt si oameni simpli, care primesc mantuirea la fel ca cei care au citit mai mult Scriptura, e f adevarat; insa nu puteti sa spuneti ca acestia sunt cei mai credinciosi oameni; trebuie sa adaug ca referindu-ne la cei care traiesc curat, in mijlocul naturii, departe de stresul si forfota aglomerarii urbane - da, putem spune ca ei au viata curata la propriu si la figurat; curata si nepoluata;

Insa pt cealalta categorie, pt mine de ex, care zilnic sunt bombardata cu fel de fel de situatii, si ispite de tot felul, daca nu as fi cunoscut Cuvantul si nu L-as fi "inghitit" in sufletul meu, nu as fi stiut cum sa ma impotrivesc provocarilor, cum sa ma justific; as fi fost un om dezarmat;
In plus, ca orice om am avut multe intrebari, nelamuriri, cu privire la unele aspecte ale vietii, de aceea, cunoscant Biblia, am primit lumina necesara, motivatie si putere interioara;

De fapt, Cuvantul Scripturii, este chiar trupul scriptic al Mantuitorului. Gustand din el, te hranesti cu o hrana divina.

Intotdeauna pe cei doritori a citi in Scripturi, i-a indemnat Duhul Sfant sa o faca si dragostea pt Dumnezeu; nu au facut lucrul acesta cu scopul unui simplu studiu -- ca sunt si dintre acestia, e treaba lor; insa chemarea pt o asemenea indeletnicire apartine in totalitate lui Dumnezeu, si trebuie sa -I recunoastem acest merit -- ceea ce shimba total abordarea lucrurilor;

Imi pare rau daca v-am contrazis;
0
28-04-2011, ora 11:32
Măcar
Nu este medic/terapeut
Măcar
Prozac --

"Ce ar fi fost de mine, daca in acest tavalug al depresiei as fi avut nesansa sa intalnesc pe cineva care sa-mi bage in cap ideea ca as fi fost posedata? Banuiesc ca intuiti raspunsul, eu nu indraznesc sa ma gandesc ca e Postul Pastelui:(

Asadar, cu mare rugaminte va rog, nu folositi aceste afirmatii, cel putin nu aici, cei multi chiar nu e nevoie sa auda acest lucru. " - Gresit ! - daca vrei sa -ti rezolvi probleme, trebuie sa o identifici exact mai intai. apoi sa iei masurile corespunzatoare; bine ca exista o solutie pt acest tip de probleme;

- daca vrei sa ramai cu suferinta ta, atunci nu investiga, nu o identifica; vei ramane cu problema nerezolvata mult si bine -

Insa eu cred ca e f riscant !
0
28-04-2011, ora 18:20
daniel d.
Nu este medic/terapeut
daniel d.
Eben Ezer - Eu vad credinta ca pe ceva care are menirea sa te linisteasca sufleteste ceea ce este bine atat pentru fizic cat si pentru mental. Deci cred ca poate sa aibe oarecare beneficii in sanatate. Dar daca tu te apuci si iti creezi din aceasta un scop in viata, deja acest lucru este o obsesie care nu mai are rolul de a te linisti sufleteste.Cred ca, bunica mea a fost o femeie mult mai credincioasa decat preotul din sat care isi facea veacul prin baruri. Bunica mea nu prea stia ce scrie la scriptura, dar stia sa respecte un cod moral fara sa fi citit asa ceva, dar nu isi crease din asta o obsesie, de asta sunt sigur. Nu vad cum imbulzeala de la apa sfiintita, unde mai primesti si un cot in gura de la cineva sau cum mi s-a intamplat mie ca mi-a furat unul bidonul de apa sfiintita fara pic de rusine, nu vad cum asta mai poate sa aibe legatura cu credinta! Cartile sfinte sunt scrise de oameni pana la urma si foarte multe lucruri din putinul pe care il stiu si eu, nu coincid istoric sau chiar intre ele se contrazic. Dupa cum am spus e o lectura frumoasa, dar daca incerci sa o studiezi, vei vedea ca logicul tau nu va fi de acord in mare parte cu ceea ce este spus acolo. De aceea zic ca studiul religiei, mai ales daca studiezi si religia altor popoare s-ar putea sa creeze in tine un anumit conflict. Iar daca inghiti pe nemestecate si incepi sa crezi tot felul de lucruri cum ca oamenii pot invia din morti, sau exorcizari sau alte lucruri, iar nu e bine, eu asa cred, nu vei mai fi ancorat in realitate. Dumnezeu nu actioneaza decat prin fenomene explicabile omului din punct de vedere stiintific. Ori progresul nu ar mai avea nici un sens daca acest lucru nu ar fi adevarat.
0
02-05-2011, ora 23:42
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Hristos a înviat!

@Danihel, mă bucur că v-aţi schimbat pseudonimul din "Elohim" în "Danihel".
În rest, no comment. Dumnezeu să vă ierte tuturor necredinţa şi toate celelalte păcate; să mi le ierte şi mie. Amin!
_
Cu iubire creştină, respect şi preţuire, dorindu-vă tuturor toate cele bune,
Nick ♥
0
03-05-2011, ora 00:04
utilizator_18918
Nu este medic/terapeut
utilizator_18918
Nick, dar de ce s-ar supăra Dumnezeu dacă nu am crede? De ce e necasară credinţa în Dumnezeu ca să ajungi în Rai? În fond, dacă El există, nu e condiţionat de credinţa omului şi nu-L afectează cu nimic. Şi atunci, de ce ar pedepsi necredinţa? Poate un om nu vrea să creadă în Iisus, Mohamed, Buda etc. tocmai pentru a nu urma nişte impostori şi de a nu-L supăra, astfel, pe adevăratul Dumnezeu. S-ar supăra Iisus, dacă ar fi unul dintre cele trei ipostasuri ale Divinităţii, pentru o astfel de atitudine prudentă? Aceea de a încerca să faci bine cât trăieşti, dar să nu te închini şi să nu iei niciun om drept dumnezeu, până la momentul relevării adevărului?
0
03-05-2011, ora 11:26
DrT
Nu este medic/terapeut
DrT
@Bogd28: Foarte bine punctat, esti un tanar inteligent care se vede ca a mai citit si care gandeste rational.
0
03-05-2011, ora 22:40
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
¦●÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷●¦

Hristos a înviat!

Stimate drule/dle Bogd28, Sfânta Scriptură spune că, citez: " Fără credinţă, dar, nu este cu putinţă să fim plăcuţi lui Dumnezeu, căci cine se apropie de Dumnezeu trebuie să creadă că El este şi că Se face răsplătitor celor care Îl caută " (Evrei 11:6).
_

" Nick, dar de ce s-ar supăra Dumnezeu dacă nu am crede? De ce e necasară credinţa în Dumnezeu ca să ajungi în Rai? În fond, dacă El există, nu e condiţionat de credinţa omului şi nu-L afectează cu nimic. Şi atunci, de ce ar pedepsi necredinţa? "

- Credinţa este cheia mântuirii! Pentru că ea " este încredinţarea celor nădăjduite, dovedirea lucrurilor celor nevăzute" (Evrei 11, 1). Ea este condiţia şi esenţa: "...Dreptul din credinţă va fi viu" (Romani 1, 17; Evrei 10, 38).
De ce aşa şi de ce invers, fără doar şi poate, nu este treaba dv. Dumnezeu decide ce, cum şi când doreşte, ca de altfel pedepseşte ce, cum şi când doreşte. Iconomia şi pronia divină NU vă privesc pe dv.
_

" Poate un om nu vrea să creadă în Iisus, Mohamed, Buda etc. tocmai pentru a nu urma nişte impostori şi de a nu-L supăra, astfel, pe adevăratul Dumnezeu ".

- Iisus Hristos NU este un impostor şi NU poate fi comparat cu Mahomed şi Budha, pentru simplul fapt că El este Fiul lui Dumnezeu, Unul-Născut, iar ceilalţi doi sunt nişte neica-nimeni pe lângă El.
Ioan 1:1-4 spune: " La început era Cuvântul şi Cuvântul era la Dumnezeu şi Dumnezeu era Cuvântul. Acesta era întru început la Dumnezeu. Toate prin El s-au făcut; şi fără El nimic nu s-a făcut din ce s-a făcut. Întru El era viaţa şi viaţa era lumina oamenilor ". Ioan 1:14 spune: " Şi Cuvântul S-a făcut trup şi S-a sălăşluit între noi şi am văzut slava Lui, slavă ca a Unuia-Născut din Tatăl, plin de har şi de adevăr ". Aceasta indică foarte clar aceea că Iisus este Dumnezeu întrupat. Toma, ucenicul lui Iisus, i S-a adresat astfel: " Domnul meu şi Dumnezeul meu " (Ioan 20:28). Apostolul Pavel Îl descrie ca "...Dumnezeul şi Mântuitorul nostru Hristos Iisus " (Tit 2:13). În 2 Petru 1:1, apostolul Pavel repetă expresia "...Dumnezeul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos ".
Însuşi Dumnezeu-Tatăl mărturiseşte despre identitatea completă a lui Iisus: " Iar către Fiul: " Tronul Tău, Dumnezeule, în veacul veacului; şi toiagul dreptăţii este toiagul împărăţiei Tale. Iubit-ai dreptatea şi ai urât fărădelegea; pentru aceea Te-a uns pe Tine, Dumnezeule, Dumnezeul Tău cu undelemnul bucuriei, mai mult decât pe părtaşii Tăi " (Evrei 1:8, 9).
Profeţiile cu privire la Hristos, din Vechiului Testament, au anunţat, de asemenea, dumnezeirea Lui: " Căci Prunc s-a născut nouă, un Fiu s-a dat nouă, a cărui stăpânire este pe umărul Lui şi se cheamă numele Lui: Înger de mare sfat, Sfetnic minunat, Dumnezeu tare, biruitor, Domn al păcii, Părinte al veacului ce va să fie. Şi mare va fi stăpânire Lui şi pacea Lui nu va avea hotar. Va împărăţi pe tronul şi peste împărăţia lui David, ca s-o întărească şi s-o întemeieze prin judecată şi prin dreptate, de acum şi până-n veac " (Isaia 9:5, 6).
_

" S-ar supăra Iisus, dacă ar fi unul dintre cele trei ipostasuri ale Divinităţii, pentru o astfel de atitudine prudentă? Aceea de a încerca să faci bine cât trăieşti, dar să nu te închini şi să nu iei niciun om drept dumnezeu, până la momentul relevării adevărului? "

- Dacă este? El chiar este! Iisus Hristos este cel de-al doilea ipostas al Sfintei Treimi celei de o Fiinţă, de Viaţă Făcătoare şi Nedespărţite: Tatăl şi Fiul şi Sfântul Duh.
Şi da, S-ar supăra, este şi logic, pentru că adevărul a fost revelat.

" În acest timp a venit Iisus din Galileea, la Iordan, către Ioan, ca să se boteze de către el. Ioan însă Îl oprea, zicând: Eu am trebuinţă să fiu botezat de Tine, şi Tu vii la mine? Şi răspunzând, Iisus a zis către el: Lasă acum, că aşa se cuvine nouă să împlinim toată dreptatea. Atunci L-a lăsat. Iar botezându-se Iisus, când ieşea din apă, îndată cerurile s-au deschis şi Duhul lui Dumnezeu s-a văzut pogorându-se ca un porumbel şi venind peste El. Şi iată un glas din ceruri zicând: "Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care am binevoit " " (Matei 3:13-17).

Acesta este adevărul: Sfânta Treime a apărut în faţa tuturor oamenilor la botezul lui Hristos: vocea lui Dumnezeu-Tatăl a fost auzită mărturisind pe Dumnezeu-Fiul, pe Iisus Hristos, iar Dumnezeu-Duhul Sfânt a coborât ca un porumbel peste Mântuitorul lumii.
_

Cam atât! Numai bine vă doresc, tuturor.
Cu respect,
Nick

¦●÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷●¦
0
04-05-2011, ora 00:03
DrT
Nu este medic/terapeut
DrT
@Bogd28: Deuteronom 6:4 "Domnul, este Dumnezeul nostr! Domnul este UNUL SINGUR", 11:13 "Daca veti asculta de poruyncile mele..." - Deci Dumnezeu este UNUL SINGUR nedivizat in nici un fel de unitate sau ipostaza - ideea e complet noua preluata din politeismul antic. In ceea ce numesc crestinii Vechiul Testament nu apar idei de multitudine divina, iar accentul pentru mantuire se pune pe unicitatea lui Dumnezeu si pe indeplinirea poruncilor (faptelor bune)
Pentru neamuri (neevrei) sunt 7 porunci date fiilor lui Noe pe care daca le respecta intreaga omenire, atunci ea va fi mantuita si pusa la loc de cinste cu evreii care au indeplinit cele 613 porunci si au fost cei mai sfinti dintre toti. Aceste legi sunt:
1. Interzicerea Idolatriei - nici o alta faptura (sfinti, icoane) sau dumnezei (Isus sau ideea de duh sfant ca persoana distincta cu vointa autonoma)
2. Interzicerea Crimei - Geneza 9:6
3. Interzicerea Furtului
4. Interzicerea Imoralitatii Sexuale - adulter, incest, bestialitate, homosexualitate, sexul anal, oral etc
5. Interzicerea Blasfemiei Numelui Lui Dumnezeu.
6. Interzicerea mancarii unui animal cat timp este inca in viata - Geneza 9.4
7. Obligativitatea de a avea Legi morale si sociale corecte

Crestinismul sustine ca numai credinta in Isus mantuieste, insa e fals...credinta fara fapte este nula si e injust sa consideri un criminal notoriu (vezi Constantin cel Mare si Stefan cel Mare - doi "mari") ca fiind sfant la cinstea altarelor pentru simplul motiv ca au ridicat biserici si s-a botezat de frica iadului - pe patul mortii (constantin), iar Stefan parca s-a calugarit pe moarte cu speranta ca scapa de cea ce a facut. Nu contest ca o cainta sincera nu mantuieste, insa faptele vor fi pedepsite cum si Moise a fost pedepsit pentru ca s-a indoit de Dumnezeu - iar Moise nu avea voie sa faca acest lucru pentru ca a vazut cu ochii lui minunile petrecute chiar langa el.

In plus Evangheliile, Faptele si Scrisorile Apostolice au fost scrise la distante considerabile de fenomenul Isus, mult dupa moartea lui (a lui Ioan e ultima si dateaza din anul 100-120), iar istoria se distorsioneaza in timpul asta si putem privi la fenomenul lui Mudava sau ciobanului de la Maglavid care prin sarlatanii au obtinut faima, iar unul din ei e pasibil de sfintire acum (cel din Maglavid); sau alta facatura cum ca Arsenie Boca - monahul - a facut medicina - e fals, ela facut 1-2 ani de medicina, iar in cartile sale abereaza ca rugaciunea domneasca (pater noster...) activeaza toate glandele endocrine de-o data...fapt imposibil pentru ca una o inhiba sau o stimuleaza pe cealalta si daca toate ar stimula efectul e inhibare sau stimulare concomitent ce e imposibil dpdv medical.

Isus are acelasi atribut cu Mahomed, Budha si in special Horus de unde provine el cu adevarat ca mit; iar Liturghia ca jertfa cu paine si vin provin din religia antica a lui Mythra.

Religia abrahamica initiala - Iudaismul - are o doctrina foarte frumoasa si anume Reincarnarea (diferita oarecum de cea orientala) prin care sufletul omului are posibilitatea sa ceara Curtii Divine (Tribunalul dupa moarte) o noua sansa.

Citatul din Isaia 9.5-6 pe care il da Mr.Nick e o aberatie "trasa de par" de catre Biserica Crestina. Citatul e la timpul trecut, deci Isaia se referea la fenomene ce s-au petrecut deja si nu care se vor petrece. Poti citi mai multe aici despre versetul in cauza si sa vezi exact traducerea din ebraica:
http://www.thejewishhome.org/counter/Isa9_56.pdf

http://jewsforjudaism.com/index.php?option=com_contentview=articleid=374:messiah-the-criteriacatid=68:the-jewish-messiahItemid=481 - vezi ca are mai multe pagini.

Genealogia lui Isus (ca fiu biologic al lui Iosif, desi Crestinismul sustine ca nu e fiul lui Iosif) nu este pe linia lui Solomon, ci a lui Nathan; mai mult in Luca 3.27 si Matei 1.12 apare Sealtiel si Zerubabel in genealogia sa care descind din Iehonia care in 1. Cronici 17.11-14; 22:9-10 si 28:4-6 si Ieremia 22:28-30 spune ca nimeni din neamul lui Iechonia nu va domni pe tronul lui David (cum sustine Mr.Nick in citatul dat), Iechonia din care are genealogie Isus a fost blestemat de Dumnezeu pentru toate generatiile sale.
Adaugă un comentariu / răspuns
626 comentarii 12 ..... 20 21 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Exercițiile de aerobic ar putea ajuta persoanele cu schizofrenie
 • Frații persoanelor cu schizofrenie au un risc mai mare pentru același diagnostic
 • Schizofrenia
 • Mutațiile genetice care cresc riscul de schizofrenie
 • Tehnica neurologică ce îmbunătățește performanțele cognitive
 • Vitaminele din complexul B luate împreună cu tratamentul reduc simptomele schizofreniei
 • Primul test fiziologic pentru depresie și schizofrenie
 •  
   
   
  Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
  Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.