Studiu: ficatul uman ar putea rezista cel puțin 100 de ani

©

Autor:

Studiu: ficatul uman ar putea rezista cel puțin 100 de ani
Un subansamblu redus de studii arată o creștere a numărului de transplanturi de ficat care ajung să depășească o vârstă cumulată de 100 de ani, ceea ce sugerează potențiala utilizare în viitor a ficatului transplantat de la persoane vârstnice. Pentru a identifica caracteristicile care fac ficatul atât de rezistent, cercetătorii de la Universitatea din Texas au studiat mai multe ficate a căror vârstă cumulată depășise 100 de ani, rezultatele studiului acestora fiind prezentate în cadrul Congresului Clinic din 2022 al Colegiului American de Chirurgie.
Cercetătorii au utilizat datele furnizate de organizația STARfile-ul United Network for Organ Sharing, responsabilă cu gestionarea sistemului de transplant de organe de date, pentru a identifica orice ficat care a avut o vârstă cumulată (vârsta inițială totală la transplant și supraviețuirea post-transplant) de cel puțin 100 de ani. Din cele peste 250.000 de transplanturi de ficat realizate între anii 1990 și 2022, 25 au îndeplinit criteriile, ficatul transplantat având o vârstă cumulată de peste 100 de ani.

Toate transplanturile de ficat în care organul a depășit vârstă cumulată de 100 de ani proveneau de la persoane vârstnice, vârsta medie a donatorului fiind de 84,7 ani, cu aproape 50 de ani mai mare decât vârstă medie generală a donatorilor, care a fost de 38,5 ani. Cercetătorii au remarcat că, pentru ca un ficat să ajungă la 100, se așteptau să găsească o vârstă medie a donatorului ridicată, precum și donatori mai sănătoși. În general, donatorii de ficat vârstnici au avut o incidență redusă a diabetului și mai puține infecții.

„În general, există tendința de a evita folosirea ficatului de la donatori mai în vârstă. Studiul actual arată însă că acest lucru ar putea să nu fie întocmai necesar. Dacă vom stabili particularitățile acestor donatori, am putea obține mai multe organe disponibile pentru transplant și rezultate mai bune pentru pacienți”, a declarat coautorul studiului, Christine Hwang, profesor asociat de chirurgie la UT Southwestern Medical Center.

sursa: News Medical

Data actualizare: 18-10-2022 | creare: 18-10-2022 | Vizite: 274
Bibliografie
Livers have a cumulative age of at least 100 years, researchers find, link: https://www.news-medical.net/news/20221017/Livers-have-a-cumulative-age-of-at-least-100-years-researchers-find.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Investigații paraclinice în bolile hepatice și biliare
  • Moduri în care ne putem distruge ficatul
  • Ficat sănătos - ce poți face pentru ficatul tău (conform studiilor)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum