fractura-smulgere masiv spinos platou tibial drept

22-02-2010
G Bolat
Nu este medic/terapeut
G Bolat
Buna ziua,
Am suferit un accident la schi, in data de 02.02.10, la genunchiul drept.
Eram in franare pe partie, in plug si a intrat cineva in mine din partea stanga, ceea ce a dus la o rotatie brusca a ambilor genunchi, dar doar cel drept a fost afectat.
Piciorul drept este imobilizat in gips de atunci, imobilizarea ceruta de medicul din Austria a fost 6 saptamani si apoi recuperare. In Austria mi s-au facut doua reprize de radiografii, una in ziua accidentului, a doua la doua zile Tot la doua zile de la accident, mi s-a facut si o punctie cu scoaterea lichidului acumulat. Repozitionarea piciorului s-a facut sub narcoza in ziua accidentului.
Revenind in tara, Medicul de la Medicover a mai cerut o radiografie, iar eu am cerut sa mi se faca si RMN.
RMN-ul s-a facut la 2 saptamani de la data accidentului si concluziile sunt:
- fractura-smulgere a spinei tibiale drepte cu un fragment de 12/26/20 mm, cu deplasare minima ( mai putin de 2 mm)( avulsie osteoligamentara a LIA), leziune a corpului meniscal - menisc extern, gradul II-III, leziune de menisc intern gradul I, hidrartroza, edem osos la epifiza proximala tibiala si condilul femural intern

Alte detalii din diagnostic suna de felul:
Ligamentul incrucisat anterior are insertia femurala normala si e vizibil pe intreg traiectul sau pana la insertia sa tibiala de pe fragmentul de os detasat, are semnal neomogen moderat intens in secventa PD FS la fasciculele sale posterioare.
Ligamentul incrucisat posterior are insertii si traiect normale, semnal moderat intens in vecinatatea insertiilor si grosime diminuata a segmentului sau in 1/3 medie
Modificari de tip edematos in spatiul intercondilian si in spatiul popliteu invecinat ligamentelor incrucisate.
Zona de edem osos de 5/20 mm la condilul femural intern.
Discrete acumulari de fluide in vecinatatea insertiei peroniene si in spatiul dintre ligament si cornul anterior al meniscului extern.
Acumulari fluide importante in bursa quadrocipitala supra- si retropaletar precum si in recensul lateral al acesteia.
Meniscul intern are dimensiuni, contur si semnal cuprins in limite normale (discrete modificari de semnal cu aspect intens in secventa PD FS in zona centrala a coarnelor meniscale).
Meniscul extern are dimensiuni, contur normale. Sunt vizibile totusi modificari de semnal la corpul meniscal in vecinatatea focarului de fractura care apare neomogen hipointens cu aspect difuz petesial si cu traiecte liniare sinuoase.

Acestea fiind spuse marturisesc ca din pacate nu ma simt confortabil sa raman sub obsevatia medicului de la Medicover caci am avut la inceputul saptamanii o surpriza neplacuta.
Gipsul vechi ( un pansament rasinos) trebuia schimbat, nu mai statea fix si am avut surpriza sa-mi fie pus unul nou, care la o ora de la montare putea fi scos cu usurinta de pe picior si nu asigura in niciun fel imobilizarea piciorului.
Acest lucru a necesitat, scoaterea lui de urgenta a doua zi si montarea unuia nou la sala de gips de la Spitalul Militar Bucuresti.

In speranta ca cineva de specialitate va citi randurile mele, va rog spuneti-mi, conform concluziilor din RMN, considerati ca dupa terminarea celor 6 saptamani de imobilizare, va fi necesara o interventie la menisc? Exista sanse ca problemele meniscului sa se rezolve prin imobilizarea de 6 saptamani?
Ligamentele incrucisate se pare nu s-au rupt ci dimpotriva ele au smuls o bucata de os, dupa cum am inteles eu de la medicul din Austria. Exista insa posibilitatea ca, datorita socului, desi nu s-au rupt sa-si fi modificat pozitia si sa necesite repozitionare?

Ce investigatii ar trebui facute mai departe ( in afara de radiografie, RMN), ca sa vedem gradul de refacere a meniscului, pozitia ligamentelor, situatia lichidelor acumulate?

Multumesc pentru ca ati avut rabdare sa cititi mesajul meu si de asemenea multumesc anticipat pentru orice raspuns, sfat pertinent.
De asemenea, daca printre utilizatorii forumului, sunt cazuri similare, m-ar ajuta impartasirea experientei acumulate.

Sanatate multa tuturor,

Giselle Bolat
5 comentarii
0
22-02-2010, ora 22:48
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Situatia D-voastra este complexa, iar raspunsurile la intrebari, asemenea.
- smulgerea spinelor tibiale, daca nu este masiva, nu inseamna neaparat dezinsertia tibiala a ligamentelor incrucisate.
- pe de alta parte, dezinsertia ligamentelor incrucisate impune interventia chirurgicala de reinsertie.
Problema se pune astfel: poate examenul radiologic sau RMN sa certifice sau sa infirma aceasta dezinsertie?? Raspunsul este Categoric NU!
Prin urmare, in functie de marimea smulgerii spinelor tibiale (care poate fi apreciata doar studiind imaginile), se poate aprecia necesitatea sau nu a interventiei chirurgicale.
Personal, chiar daca nu ma mai ocup de tratamentul nemijlocit al afectiunilor genunchiului, as opta pentru o artroscopie exploratorie, chiar daca este oarecum cam tarziu la 3 saptamani. Artroscopia poate cuantifica marimea smulgerii platoului spinelor tibiale si, mai mult decat atat, poate aprecia utilitatea imobilizarii gipsate (eu nu vad deloc utilitatea acestei imobilizari).
Mentinerea nejustificata a imobilizarii gipsate va duce la o redoare (ankiloza) greu de tratat, motiv pentru care, in tarile Europei de vest, extrem de rar se mai practica imobilizarea de vreun fel a genunchiului.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
23-02-2010, ora 00:05
G Bolat
Nu este medic/terapeut
G Bolat
Buna seara,

Va multumesc pentru raspunsul promt. Am remarcat pozitiv ca ati ajutat cu sfatul dvs. multi pacienti aflati in situatii similare. De aceea va multumesc inca odata pentru rabdarea de a mesajul meu si de asemenea pentru timpul alocat scrierii raspunsului.
Marturisesc ca acesta m-a pus pe ganduri, caci decizia imobilizarii genunchiului a venit tocmai de la un medic din Austria si acesta a fost foarte ferm in mentionarea celor 6 saptamani.
Ce este artroscopia si unde se poate face o asemenea investigatie in Bucuresti?
Cand va referiti la redoare (ankiloza) va referiti la zona genunchiului sau si la alte zone ale piciorului.
Referitor la RMN, acesta il am si pe suport CD.

Va multumesc,
Cu deosebita consideratie,

Giselle Bolat
0
23-02-2010, ora 00:27
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Asa dupa cum va spuneam, eu nu pot aprecia de la distanta gravitatea leziunii, dar tind sa le dau dreptate aprioric colegilor austrieci ( ce au un nivel profesional mult peste cel al nostru, al romanilor).
Artroscopia este o interventie chirurgicala ce consta in introducerea unei camere video in genunchi, pentru vizualizarea articulatiei. Se practica in peste 15 clinici din Bucuresti si vizualizeaza atat insertiile ligamentelor incrucisate, cat si meniscurile sau cartilajul.
Finalmente, cu toata ankiloza generata de imobilizare, as inclina spre mentinerea acestei imobilizari, dupa sfatul colegilor austrieci. Vom vedea ce se intampla dupa acele 6 saptamani de la accident.
Tineti-ne la curent!
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
23-02-2010, ora 11:14
G Bolat
Nu este medic/terapeut
G Bolat
Buna dimineata,

Va multumesc inca odata pentru sfaturi.
Voi reveni de indata ce sunt noutati in cazul meu.

Cu deosebita consideratie,

Giselle Bolat
0
03-03-2012, ora 11:27
cezarcoj
Nu este medic/terapeut
cezarcoj
Buna.Gasesc acest post foarte util pentru mine tocmai pt ca asemenea tie am suferit un accident la ski soldat cu aproape aceleasi leziuni ca si ale tale.Din pacate acest tip de dezinsertie a LIA cu smulgerea eminentei intercondiliene nu e deloc frecventa asa incat gasesc f putine referinte despre tratament, recuperare si prognostic.De aceea as fi f interesat de felul in care a decurs vindecarea in cazul tau.La mine dupa ce initial pe rmn se vizualiza fractura dar fara deplasare si leziuni de menisc intern si ext, la ct-ul facut la 1sapt se vizualizeaza o deplasare de aprox. 2, 5 mm probabil din cauza tractiunii LIA, motiv pt care am decis impreuna cu medicul ortoped efectuarea artroscopiei.Deoarece la mine fragmentul desprins avea la randul sau fractura cominutiva singura solutie pt tensionarea LIA si fixarea eminentei in pozitie a fost punerea unei sarme care trece prin doua tuneluri facute in tibie medial si lateral si fixata cu 2 scoabe.meniscurile au ramas pe loc pt ca medicul spunea ca fiind o zona vascularizata si fiind imobilizat postoperator inca 4sapt sunt sanse sa se prinda.momentan mai am 5 zile pana scap de gips si as fi tare interesat cum a mers la tine si mai ales in ce a constat recuperarea, unde ai facut recuperare si cum te simti acum.multumesc anticipat pt rasp.va rog si pe dvs dl dr sa-mi spuneti din experienta dvs ce parere aveti.multumesc
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Ați trecut printr-o operație? Ajutați alți pacienți oferind o recomandare chirurgului care v-a operat.
Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Durere la „fluierul piciorului” - primul ajutor
  • Cele mai frecvente accidente sportive
  • Cum menținem sănătatea genunchilor?
  • Alergarea ar putea fi benefică pentru genunchi, contrar temerilor generale
  • Leziunile genunchilor nu se vindecă complet
  • Alergarea ameliorează inflamația genunchiului, contrar așteptărilor
  • Leziuni și accidente frecvente la sala de forță - și cum le previi
  • Cele mai frecvente accidentări la alergatori (și cum să le eviți)
  • Dislocare genunchi - primul ajutor și sfaturi utile
  •