HPV se transmite?

10-04-2011
elena2341
Nu este medic/terapeut
elena2341
cred k prietenul meu are hpv el este bisexual e posibil sa il ia si de la barbati?dar el mia zis k na avut contact sexual decat k o singura femeie nu stiu ce sa credd ajutatima va rog VA MULTUMESC
8 comentarii
0
11-04-2011, ora 01:38
Psiholog Ioana Panculescu
Psihologie, BUCURESTI
Psiholog Ioana Panculescu
HPV-ul nu are nici o legatura cu faptul ca este bi
Acest virus este si la barbati si la femei
Mergeti la un laborator si faceti analize
De fapt ce te framanta?! ca ai luat virusul? !te intereseaza mai mult de unde l-a luat?!
0
11-04-2011, ora 13:04
elena2341
Nu este medic/terapeut
elena2341
da asta ma intereseaza sa stiu de unde la luat pentru ca el mia spus ca a facut sex neprotejat doar cu o singura femeie pentru ca el nu face neprotejat cu barbatii
0
11-04-2011, ora 22:18
Psiholog Ioana Panculescu
Psihologie, BUCURESTI
Psiholog Ioana Panculescu
elena, iti inteleg nervii, dar "neprotejarea " nu cred ca are legatura daca faci sex cu un barbat sau cu o femeie adica nu cred ca daca cineva este bisexual se protejeaza cu barbatii dar cu femeile nu, , cine nu se protejeaza, nu se protejeaza indiferent de sexul persoanei.Ma gandesc ca poate nu accepti bisexualitatea lui si iti negi asta, , zic si eu, ,
Primul lucru care trebuie facut este sa iti faci testul la un laborator apoi te hotarasti si te gandesti ce relatie ai tu cu el
La baza oricarei relatii trebuie sa fie increderea ceea ce stii si tu f bine si de fapt cred ca aici e un dezechilibru..nu ai incredere
clarifica exact cu el ce fel de relatie aveti, ce te deranjeaza cel mai mult la el si ce asteptari aveti unul de la celalat
este f frustant pentru tine ceea ce ti se intampla pentru ca ma gandesc ca de fapt tu accepti ca nu poti sa-i oferi ceea ce ii ofera un baiat din punct de vedere sexual dar ideea de inselat nu o accepti Aici e conflictul, nervii si neincrederea ta!
0
12-04-2011, ora 01:41
elena2341
Nu este medic/terapeut
elena2341
am foarte mare incredere in el dar mar interessaa foarte, mult sa stiu de la cine sar lua mai repede de la barbat sau de la femeie
0
12-04-2011, ora 03:36
Psiholog Ioana Panculescu
Psihologie, BUCURESTI
Psiholog Ioana Panculescu
nu exista asa ceva
intreaba si un ginecolog
nu este un virus specific fem sau specific barbatului
cred ca te pierzi in detalii
consulta-ti ginecologul, el iti va explica mai bine
mult succes
0
12-04-2011, ora 03:38
Psiholog Ioana Panculescu
Psihologie, BUCURESTI
Psiholog Ioana Panculescu
informeaza-te

Virusul Papiloma uman (HPV = Human Papilloma Virus) este cauza aparitiei verucilor (negi), inclusiv a celor genitale si poate determina modificari canceroase la nivelul cervixului uterin. HPV se transmite prin contactul direct.
Exista mai mult de 100 de tipuri de HPV.
Unele tipuri de HPV determina verucile genitale. La femei, anumite tipuri de HPV cresc riscul de cancer cervical. In unele cazuri, unicul semn al infectarii femei cu HPV este un rezultat anormal la testul Papanicolau.
Alte tipuri de HPV determina verucile comune, plantare (filiforme sau plate) si in rare cazuri veruci genitale. Aceste tipuri de veruci nu sunt canceroase.
Nu exista nici un fel de tratament care sa vindece (elimine) infectia cu HPV. In cele mai multe cazuri, verucile dispar fara tratament in aproximativ 2 ani. Cu toate acestea, tratamentul grabeste disparitia verucilor. Cu sau fara tratament, HPV ramane cantonat in organismul uman, astfel ca verucile pot reaparea.

Cuprins articol

Generalitati
Transmitere
Testul pentru HPV
Indicatii
In ce consta pregatirea pentru testul HPV?
Tehnica efectuarii testului
Riscuri
Rezultate
De retinut!
TransmitereSus
Virusul HPV se transmite pe cale sexuala, prin orice tip de contact cu tegumentele genitale infectate (contact sexual vaginal, oral, anal, chiar si petting). Nu este nevoie neaparat de penetrare pentru a se transmite virusul.
O alta cale de transmitere demonstrata, este cea verticala de la mama la fat.
In privinta altor modalitati de contactare a infectiei HPV exista insa controverse: datorita usurintei cu care se transmite se presupune ca se poate transmite si prin utilizarea unor obiecte intime (lenjerie, costum de baie, prosop) in comun cu persoane infectate, fara a exista dovezi clare in acest sens.

Testul pentru HPVSus
Testul pentru HPV se face pentru a depista infectia cu HPV si pentru a determina tipul de HPV prezent, prin determinarea materialului genetic (ADN) al HPV. La fel ca si testul Papanicolau, testul pentru HPV se face prin analiza unei probe de secretii prelevate de la nivelul cervixului.
La femei, tipurile de HPV cu risc cancerigen crescut (cum ar fi tipurile 16, 18, 31 si 45) pot determina modificari la nivelul celulelor cervixului care pot fi vazute la testul Papanicolau. Aceste modificari pot disparea de la sine, fara tratament. Cu toate acestea, unele dintre aceste modificari pot avansa si pot determina cancerul cervical.

IndicatiiSus
Testul HPV trebuie facut atunci cand testul Papanicolau este anormal. El determina daca unul sau mai multe dintre tipurile de HPV cu risc cancerigen crescut a determinat modificarile testului Papanicolau.
Celule cervicale modificate minor sunt denumite celule scuamoase atipice. In cazul in care testul HPV detecteaza tipuri de HPV cu risc cancerigen crescut, se recomanda colposcopia si biopsia cervicala.

In ce consta pregatirea pentru testul HPV?Sus
Inainte de efectuarea testului sunt interzise dusurile vaginale, folosirea tampoanelor intravaginale sau medicamentelor cu administrarea vaginala pentru cel putin 48 de ore.
Programarea testului nu se face in perioada menstruatiei, deoarece celulele sangvine pot interfera cu rezultatele testului. Cel mai bun moment pentru efectuarea testului este la 8-12 zile de la ultima menstruatie.
Vezica urinara trebuie golita chiar inaintea efectuarii testului, atat pentru confortul pacientului cat si pentru o examinare mai buna.
Pacientul trebuie sa semneze un act de acord asupra testului. Inaintea testului, medicul explica pacientului necesitatea testului, riscurile lui, tehnica efectuarii si posibilele rezultate.

Tehnica efectuarii testuluiSus
Testul HPV poate fi facut de catre:
- medicul ginecolog
- medicul internist
- medicul de familie
- medicul urolog.
Pentru efectuarea testului, pacienta se va dezbraca pana la talie, se va intinde pe spate pe masa ginecologica, cu picioarele departate, ancorate pe niste suporti speciali. Astfel, medicul poate examina zona genitala si vaginul.
Medicul va introduce in vagin un instrument numit departator, care departeaza peretii vaginului, permitand examinarea vaginului si a cervixului.
Medicul va folosi un betisor cu un capat invelit in bumbac sau o spatula mica de lemn pentru a colecta probele de celule cervicale. Celulele sunt colectate atat din partea vizibila a cervixului cat si din zona de deschidere a acestuia (canalul endocervical). Probele sunt apoi introduse in niste tuburi colectoare si trimise laboratorului de analize.
Testul HPV poate fi facut de asemenea, pe o proba de celule recoltate pentru testul Papanicolau, daca acesta a fost facut printr-o anumita tehnica, denumita test Papanicolau pe baza de lichid. Aceasta tehnica consta in colectarea celulelor de la nivelul cervixului cu ajutorul unei periute rotative din plastic. Probele sunt puse intr-un recipient ce contine o anumita solutie si trimise laboratorului pentru analizare. Prin efectuarea testului HPV din probele pentru testul Papanicolau este eliminata necesitatea unei noi prelevari de probe.

Este neplacut testul HPV?
Momentul introducerii departatorului poate produce disconfort pacientei, in special daca vaginul este sensibil si iritat sau daca este ingust. De asemenea, pacienta poate simti o presiune in momentul in care probele sunt colectate.

RiscuriSus
Testul HPV nu are nici un risc asupra sanatatii persoanei examinate. In unele cazuri, este posibil ca testul sa fie repetat, ceea ce ar putea cauza anxietate persoanei in cauza.

Ce se poate intampla dupa prelevarea probelor?
Procedura de prelevare a probelor pentru testul HPV are cateva efecte "adverse":
- se pot produce sangerari vaginale usoare sau niste scurgeri de culoare gri; in aceste situatii se pot folosi absorbante pentru a nu se pata lenjeria
- trebuie evitate spalaturile vaginale si contactele sexuale pentru o perioada de timp pe care o recomanda medicul specialist care efectueaza testul.

RezultateSus
Testul HPV se face pentru a depista infectia cu HPV si tipul de HPV prezent. In general, rezultatele testului HPV sunt disponibile in 1-2 saptamani.

Rezultatele testului sunt :
NORMAL - HPV nu este prezent.
ANORMAL - HPV este prezent.
In cazul in care tipul de HPV este unul dintre cele cu risc cancerigen crescut, care indica ca persoana in cauza are un risc crescut de a avea deja modificari precanceroase ale celulelor cervicale, medicul specialist va recomanda in continuare colposcopia si/sau biopsia cervicala.

Care sunt factorii care pot scadea acuratetea testului HPV?
Factorii care pot interfera cu rezultatele testului si cu acuratetea rezultatelor includ:
- spalaturile intravaginale, folosirea tampoanelor interne si a cremelor vaginale in ultimele 48 de ore dinaintea efectuarii testului
- probele insuficiente de celule cervicale
- menstruatia
- tratamentul cu Digoxin sau Tetraciclina.

De retinut!Sus
Testul HPV nu este utilizat de rutina pentru diagnosticarea verucilor genitale. Este folosit pentru a evalua daca rezultatul anormal al testului Papanicolau este determinat de unul dintre tipurile cu risc cancerigen crescut de HPV.
Un test HPV pozitiv nu indica prezenta cancerului cervical. El indica prezenta unuia sau mai multor tipuri de HPV cu risc cancerigen crescut, ceea ce creste riscul de a avea modificari precanceroase ale celulelor cervicale. Medicul specialist va recomanda examinarile necesare, cum ar fi colposcopia si/sau biopsia cervicala, pentru a determina prezenta celulelor precanceroase.
Testul HPV are o fiabilitate crescuta pentru a depista prezenta HPV. Cu toate acestea, testul HPV are o fiabilitatea scazuta pentru a identifica corect atunci cand HPV nu este prezent. Testul HPV poate avea rezultate fals-pozitive.
Vaccinurile impotriva diferitelor tipuri de HPV, in special al celor care pot cauza cancer cervical, sunt deja disponibile (SILGARD, GARDASIL) dar acestea sunt utile doar pentru prevenirea infectiei cu HPV la persoanele care nu sunt inca infectate.
0
12-04-2011, ora 03:40
Psiholog Ioana Panculescu
Psihologie, BUCURESTI
Psiholog Ioana Panculescu
informeaza-te
HPV
Infectia genitala cu HPV (Human Papilloma Virus) este o boala cu transmisie sexuala (BTS) cauzata de virusul uman papiloma (HPV). HPV este numele unui grup de virusi care includ peste 100 de tipuri de virusi. Mai mult de 30 dintre acesti virusi sunt transmisibili pe cale sexuala si pot infecta zona genitala atat a barbatului cat si a femeii, inclusiv pielea penisului, vulva (zona din exteriorul vaginului) sau anusul. Majoritatea persoanelor care se infecteaza cu HPV nu va avea nici un simptom si va incerca sa opreasca infectia fara tratament.

Tipuri de virusi HPV
Unii dintre acesti virusi sunt numiti virusi de "risc major", iar in cazul femeilor pot duce la rezultate anormale ale testului Papanicolau. De asemenea, infectarea cu virusul HPV poate duce la cancer la nivelul cervixului uterin, vulvei, vaginului, anusului sau cancer la nivelul penisului. Exista diferite tipuri de HPV, iar unele tipuri pot cauza aparitia negilor genitali (veruci). Negii genitali sunt de tip comun sau plantari (veruci plantare filiforme sau plate) si pot aparea in zona genitala, uneori cu aspect de conopida.

Cat de frecvent este HPV
Aproximativ 20 de milioane de oameni sunt infectati in prezent cu HPV. Cel putin 50% dintre barbatii si femeile cu viata sexuala activa dobandesc infectia cu HPV la un moment dat in viata. Pana la varsta de 50 de ani, 80% dintre femei s-au infectat cu virusul HPV.

Ce ne infecteaza cu HPV
Tipurile de HPV care infecteaza zona genitala sunt transmise in principal prin contact genital. Majoritatea infectiilor cu HPV nu prezinta simptome si, de aceea, multe persoane nu stiu ca sunt infectate si totusi acestia pot transmite virusul si partenerului sexual. Rareori o femeie insarcinata poate transmite copilului virusul HPV in timpul nasterii. Un copil predispus la infectarea cu HPV foarte rar va face negi in gat.

Cand si cum ne infectam cu virusul HPV?
Virusul HPV provoaca o boala cu transmisie sexuala BTS (de accea intra in categoria bolilor venerice).
Te poti infecta cu HPV prin contact sexual vaginal, anal, oral.
Adica te poti imbolnavi de HPV cand faci sex cu o persoana infectata.
Mai rar virusul HPV se poate transmite de la mama la fat.
Nu poti lua HPV in alt fel. Contractezi HPV prin contactul zonelor genitale m prin piele/piele.

Protejare/ preventie
Folosirea prezervativului este o metoda ca sa nu ne infectam cu HPV?
Multa vreme s-a crezut ca folosirea prezervativului nu ajuta deloc in protectia contra viruslui HPV. Totusi, descoperirile de ultima ora arata, dupa ce spun specialistii in cercetarea virsului HPV de la Universitatea din Washington, ca folosirea prezervativului reduce riscurile de imbolnavire cu HPV. Atentie, nu te scapa, dar reduce riscurile.
S-a constatat ca femeile care au folosit prezervativ au cu 70% mai putine sanse sa se imblonaveasca. Restul de 30% tot se infecteaza.

Semnele si simptomele HPV
Cei mai multi dintre purtatorii virusului HPV nu stiu ca sunt infectati. Virusul "traieste" in pielea sau membrana mucoasei si, de regula, nu cauzeaza nici un simptom. La unele persoane apar negi genitali vizibili sau apar schimbari pre-canceroase la nivelul cervixului, al vulvei, anusului sau la nivelul penisului. Destul de rar, infectia cu HPV poate duce la cancer genital sau anal.

Cum arata negii/condiloamele produse de HPV
Negii genitali apar de obicei ca niste protuberante fine, umede, rozalii in zona genitala. Acestea pot si ridicate sau plate, numai una sau multiple, mari sau mici si, cateodata cu aspect de conopida. Protuberantele pot aparea pe vulva, in interiorul sau de jur imprejurul vaginului sau anusului, pe penis sau pe scrot, etc. Dupa contactul sexual cu o persoana infectata cu HPV, negii pot aparea in cateva saptamani, luni, sau pot sa nu apara deloc.

Negii genitali sunt diagnosticati prin control ginecologic. Acestia pot fi indepartati prin tratament medicamentos urmat de catre pacient, sau printr-un tratament oferit de un centru de sanatate. Unele persoane aleg sa nu urmeze nici un tratament si asteapta ca negii sa dispara de la sine. Nu exista tratamente impotriva negilor genitali mai bune sau mai rele decat altele si nici nu exista un tratament la fel pentru toti pacientii. Pentru fiecare tip de infectie cu HPV medicul va decide ce tratament se potriveste cel mai bine tipului de HPV existent
Virusul Papiloma uman (HPV = Human Papilloma Virus) este cauza aparitiei verucilor (negi), inclusiv a celor genitale si poate determina modificari canceroase la nivelul cervixului uterin. HPV se transmite prin contactul direct.
Exista mai mult de 100 de tipuri de HPV.
Unele tipuri de HPV determina verucile genitale. La femei, anumite tipuri de HPV cresc riscul de cancer cervical. In unele cazuri, unicul semn al infectarii femei cu HPV este un rezultat anormal la testul Papanicolau.
Alte tipuri de HPV determina verucile comune, plantare (filiforme sau plate) si in rare cazuri veruci genitale. Aceste tipuri de veruci nu sunt canceroase.
Nu exista nici un fel de tratament care sa vindece (elimine) infectia cu HPV. In cele mai multe cazuri, verucile dispar fara tratament in aproximativ 2 ani. Cu toate acestea, tratamentul grabeste disparitia verucilor. Cu sau fara tratament, HPV ramane cantonat in organismul uman, astfel ca verucile pot reaparea.

Cuprins articol

Generalitati
Transmitere
Testul pentru HPV
Indicatii
In ce consta pregatirea pentru testul HPV?
Tehnica efectuarii testului
Riscuri
Rezultate
De retinut!
TransmitereSus
Virusul HPV se transmite pe cale sexuala, prin orice tip de contact cu tegumentele genitale infectate (contact sexual vaginal, oral, anal, chiar si petting). Nu este nevoie neaparat de penetrare pentru a se transmite virusul.
O alta cale de transmitere demonstrata, este cea verticala de la mama la fat.
In privinta altor modalitati de contactare a infectiei HPV exista insa controverse: datorita usurintei cu care se transmite se presupune ca se poate transmite si prin utilizarea unor obiecte intime (lenjerie, costum de baie, prosop) in comun cu persoane infectate, fara a exista dovezi clare in acest sens.

Testul pentru HPVSus
Testul pentru HPV se face pentru a depista infectia cu HPV si pentru a determina tipul de HPV prezent, prin determinarea materialului genetic (ADN) al HPV. La fel ca si testul Papanicolau, testul pentru HPV se face prin analiza unei probe de secretii prelevate de la nivelul cervixului.
La femei, tipurile de HPV cu risc cancerigen crescut (cum ar fi tipurile 16, 18, 31 si 45) pot determina modificari la nivelul celulelor cervixului care pot fi vazute la testul Papanicolau. Aceste modificari pot disparea de la sine, fara tratament. Cu toate acestea, unele dintre aceste modificari pot avansa si pot determina cancerul cervical.

IndicatiiSus
Testul HPV trebuie facut atunci cand testul Papanicolau este anormal. El determina daca unul sau mai multe dintre tipurile de HPV cu risc cancerigen crescut a determinat modificarile testului Papanicolau.
Celule cervicale modificate minor sunt denumite celule scuamoase atipice. In cazul in care testul HPV detecteaza tipuri de HPV cu risc cancerigen crescut, se recomanda colposcopia si biopsia cervicala.

In ce consta pregatirea pentru testul HPV?Sus
Inainte de efectuarea testului sunt interzise dusurile vaginale, folosirea tampoanelor intravaginale sau medicamentelor cu administrarea vaginala pentru cel putin 48 de ore.
Programarea testului nu se face in perioada menstruatiei, deoarece celulele sangvine pot interfera cu rezultatele testului. Cel mai bun moment pentru efectuarea testului este la 8-12 zile de la ultima menstruatie.
Vezica urinara trebuie golita chiar inaintea efectuarii testului, atat pentru confortul pacientului cat si pentru o examinare mai buna.
Pacientul trebuie sa semneze un act de acord asupra testului. Inaintea testului, medicul explica pacientului necesitatea testului, riscurile lui, tehnica efectuarii si posibilele rezultate.

Tehnica efectuarii testuluiSus
Testul HPV poate fi facut de catre:
- medicul ginecolog
- medicul internist
- medicul de familie
- medicul urolog.
Pentru efectuarea testului, pacienta se va dezbraca pana la talie, se va intinde pe spate pe masa ginecologica, cu picioarele departate, ancorate pe niste suporti speciali. Astfel, medicul poate examina zona genitala si vaginul.
Medicul va introduce in vagin un instrument numit departator, care departeaza peretii vaginului, permitand examinarea vaginului si a cervixului.
Medicul va folosi un betisor cu un capat invelit in bumbac sau o spatula mica de lemn pentru a colecta probele de celule cervicale. Celulele sunt colectate atat din partea vizibila a cervixului cat si din zona de deschidere a acestuia (canalul endocervical). Probele sunt apoi introduse in niste tuburi colectoare si trimise laboratorului de analize.
Testul HPV poate fi facut de asemenea, pe o proba de celule recoltate pentru testul Papanicolau, daca acesta a fost facut printr-o anumita tehnica, denumita test Papanicolau pe baza de lichid. Aceasta tehnica consta in colectarea celulelor de la nivelul cervixului cu ajutorul unei periute rotative din plastic. Probele sunt puse intr-un recipient ce contine o anumita solutie si trimise laboratorului pentru analizare. Prin efectuarea testului HPV din probele pentru testul Papanicolau este eliminata necesitatea unei noi prelevari de probe.

Este neplacut testul HPV?
Momentul introducerii departatorului poate produce disconfort pacientei, in special daca vaginul este sensibil si iritat sau daca este ingust. De asemenea, pacienta poate simti o presiune in momentul in care probele sunt colectate.

RiscuriSus
Testul HPV nu are nici un risc asupra sanatatii persoanei examinate. In unele cazuri, este posibil ca testul sa fie repetat, ceea ce ar putea cauza anxietate persoanei in cauza.

Ce se poate intampla dupa prelevarea probelor?
Procedura de prelevare a probelor pentru testul HPV are cateva efecte "adverse":
- se pot produce sangerari vaginale usoare sau niste scurgeri de culoare gri; in aceste situatii se pot folosi absorbante pentru a nu se pata lenjeria
- trebuie evitate spalaturile vaginale si contactele sexuale pentru o perioada de timp pe care o recomanda medicul specialist care efectueaza testul.

RezultateSus
Testul HPV se face pentru a depista infectia cu HPV si tipul de HPV prezent. In general, rezultatele testului HPV sunt disponibile in 1-2 saptamani.

Rezultatele testului sunt :
NORMAL - HPV nu este prezent.
ANORMAL - HPV este prezent.
In cazul in care tipul de HPV este unul dintre cele cu risc cancerigen crescut, care indica ca persoana in cauza are un risc crescut de a avea deja modificari precanceroase ale celulelor cervicale, medicul specialist va recomanda in continuare colposcopia si/sau biopsia cervicala.

Care sunt factorii care pot scadea acuratetea testului HPV?
Factorii care pot interfera cu rezultatele testului si cu acuratetea rezultatelor includ:
- spalaturile intravaginale, folosirea tampoanelor interne si a cremelor vaginale in ultimele 48 de ore dinaintea efectuarii testului
- probele insuficiente de celule cervicale
- menstruatia
- tratamentul cu Digoxin sau Tetraciclina.

De retinut!Sus
Testul HPV nu este utilizat de rutina pentru diagnosticarea verucilor genitale. Este folosit pentru a evalua daca rezultatul anormal al testului Papanicolau este determinat de unul dintre tipurile cu risc cancerigen crescut de HPV.
Un test HPV pozitiv nu indica prezenta cancerului cervical. El indica prezenta unuia sau mai multor tipuri de HPV cu risc cancerigen crescut, ceea ce creste riscul de a avea modificari precanceroase ale celulelor cervicale. Medicul specialist va recomanda examinarile necesare, cum ar fi colposcopia si/sau biopsia cervicala, pentru a determina prezenta celulelor precanceroase.
Testul HPV are o fiabilitate crescuta pentru a depista prezenta HPV. Cu toate acestea, testul HPV are o fiabilitatea scazuta pentru a identifica corect atunci cand HPV nu este prezent. Testul HPV poate avea rezultate fals-pozitive.
Vaccinurile impotriva diferitelor tipuri de HPV, in special al celor care pot cauza cancer cervical, sunt deja disponibile (SILGARD, GARDASIL) dar acestea sunt utile doar pentru prevenirea infectiei cu HPV la persoanele care nu sunt inca infectate.
0
12-04-2011, ora 21:07
elena2341
Nu este medic/terapeut
elena2341
si daka am acest virus pot ramane insarcinata?imi doresc foarte mult mult un copil
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
06-06-2023, ora 10:15
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Clinicaon
Impotența, erecția slabă și ejacularea precoce pot fi rezolvate de către medicii noștri. Am tratat mii de pacienți, iar DISCREȚIA este asigurată! Detalii aici
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ce diferenţiază infecţiile HPV care dispar de cele care preced cancerul?
  • Vaccinul HPV a redus riscul de infectare cu 90% în ultimii 10 ani
  • Cum să ne protejăm mai mult copiii - vaccinarea antiHPV
  • Vaccinul antiHPV e recomandat și la băieți
  • Vaccinul HPV crește șansele de concepție la femeile ce au avut în trecut boli cu transmitere sexuală
  • Sexul a devenit mai sigur pentru toată lumea, datorită unui program de vaccinare
  • Australia ar putea deveni prima țară care a eradicat cancerul cervical
  •