Modificări fiziologice - Anxietate/Atacuri de panică | Forumul Medical ROmedic

Modificări fiziologice - Anxietate/Atacuri de panică

14-01-2017
alex901
Nu este medic/terapeut
alex901
Bună ziua,

În urma unui eveniment neplăcut în septembrie 2016 am intrat într-o depresie, respectiv stări de anxietate și atacuri de panică. Acum mi-am revenit, nu am mai avut stări de la începutul lui decembrie. Am și eu câteva întrebări, la care nu le-am găsit răspunsul pe internet și cred că ar fi de ajutor pentru persoanele care nu au cunoștință în domeniul medical.

Personal nu mi-a fost frică de atac de cord sau atac cerebral, în schimb peste tot scrie ca în stările respective ești predispus la aceste două manifestări medicale, ok. Întrebarea mea este, care sunt modificările fiziologice care pot declanșa un atac de cord sau un atac cerebral? De ce suntem mai predispusi când avem un atac de panică?

Când am atins intensitatea maximă într-un atac de panică am simțit o răcire puternică a corpului, o blocare. Răcirea pornea din călcâi și urca în sus. Este vorba despre adrenalină, dar mai exact, din cauza cantității mari de adrenalina, inima se contractă mai puternic și sângele este distribuit în zonele vitale pentru supravețuire? Nu am găsit până acum un răspuns la această starea care am avut-o. O modificare fiziologică a existat, odată ce am simțit răcirea aia așa puternică, fluxul sanguin a scăzut și vreau să înțeleg acest proces.

Pe mine nu mă afectează anxietatea, pe mine mă afectează lucrurile care nu le cunosc, poate am și o mică tendință de a deține controlul mai mult decât este necesar, dar chiar aș dori să primesc un răspuns vizavi de starea pe care am trăito. Am vreo lună când tot caut pe internet răspunsul, dar chiar nu-l găsesc în mod concret. Informațiile sunt multe, derutante și chiar am ajuns să nu mai înțeleg manifestarea corectă a unui atac de panică.

Mulțumesc anticipat!
8 comentarii
1
14-01-2017, ora 13:39
Psiholog Pătraşcu Roxana
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pătraşcu Roxana
Într-un atac de panică, poate exista teama de a face un atac de cord sau atac cerebral. Insa, nu toate persoanele care se confruntă cu atacuri de panică te tem că ar putea muri din cauza acestora (atac cerebral, atac de inimă etc.).
Persoanele care au tulburare de panică nu sunt mai predispuse să facă atac de cord, doar dacă au anumite complicații cardiace, altfel nu.

Simptomele specifice care pot apărea în timpul unui atac de panica sunt:
- Senzaţie de sufocare sau de nod în gât
- Respiraţie îngreunată sau senzaţia de tăiere a respiraţiei
- Presiune in cap, disconfort sau durere în piept
- Palpitaţii, bătăi puternice şi/sau accelerate ale inimii
- Greaţă, diaree sau alte probleme cu stomacul
- Valuri de căldură sau de frig
- Transpiraţii
-Tremurături sau frisoane
- Amorţeală, furnicături în corp
- Senzaţie de ameţeală, de rău, de pierdere a echilibrului sau de leşin
- Senzaţie de irealitate, de a fi în afara corpului sau senzaţia că ceea ce se petrece este ciudat, neobişnuit
- Teama de a-ţi pierde controlul sau de a înnebuni
- Teama de a muri

Numărul de simptome, frecvenţa şi severitatea atacurilor poate varia foarte mult de la o persoană la alta.

Gândește-te la următoarea situaţie: "Ești pe trecerea de pietoni şi traversezi o stradă aglomerată. Brusc observi un camion care nu încetineşte şi probabil nu va opri."
Imediat, în mod automat, creierul tău percepe pericolul și declanșează (pe cale neurovegetativă și neuroendocrină) o serie de modificări la următoarele niveluri:

- la nivel cognitiv: îngrijorare, preocupări intense;
- la nivel emoţional: teamă, nelinişte, iritabilitate;
- la nivel fiziologic: tremurături, agitaţie, tensiune musculară, transpiraţie, respiraţie scurtă şi rapidă, palpitaţii, mâini reci şi umede, gură uscată, puseuri de căldură sau fiori reci, stare de rău, greaţă, senzaţie de gol în stomac, insomnie;
- la nivel comportamental: evaziune, evitare, fugă, amânare, procrastinare și măsuri de siguranță excesive, nevoia de control specifică anxietății.

Mai exact, organismul funcționează astfel:
- ritmul cardiac se accelerează şi tensiunea arterială creşte;
- se intensifică procesul de coagulare a sângelui pregătind organismul pentru posibile leziuni;
- transpiraţia creşte pentru a menţine o temperatură scăzută a corpului;
- sângele este trimis spre muşchi, care se tensionează fiind pregătiţi pentru acţiune;
- digestia se reduce, salivaţia descreşte;
- ritmul respiraţiei crește, nările şi căile respiratorii se dilată pentru a permite pătrunderea mai rapidă a aerului;
- ficatul eliberează glucoză pentru a furniza rapid energie;
- musculatura sfincteriană se contractă pentru a închide orificiul vezical şi cel anal;
- activitatea sistemului imunitar scade, favorizând canalizarea energiei pentru un răspuns imediat al corpului.

Datorită acestor modificări ești capabil(ă) să alergi foarte repede spre trotuar şi să eviţi astfel să fii lovit(ă) de camion. Aşa cum poţi constata, această serie de modificări în organism, cunoscute ca răspunsul de "fugă sau luptă".
Aceleași reacții, cantitatea mare de adrenalină și alți neurotransmițători se declnașează și în cazul unui atac de panică, care este o alrmă falsă.

Într-adevar, pe internet găsești multe informații, însă, nu neapărat complete sau/și corecte. Indiferent de natura problemei psihice sau fizice, recomandat este sa apelăm la specialiști.
0
14-01-2017, ora 14:39
alex901
Nu este medic/terapeut
alex901
Vă mulțumesc pentru răspuns și pentru timpul acordat! Îmi cer scuze dacă repet întrebarea, dar totuși la nivel fiziologic, când simți răcirea aia, ce modificări există? E de la inima? Vasele de sânge sunt contractate și sângele ajunge mai greu la mușchiul inimii și de acolo apare fiorul respectiv? Aș dori să aflu aceste informații medicale, dacă poate să ma ajute cineva.
0
14-01-2017, ora 15:11
Psiholog Pătraşcu Roxana
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pătraşcu Roxana
Accelerarea metabolismui duce la accentuarea arderilor din organism. Acest lucru genereaza senzatii de caldura. Astfel, corpul incepe repede contracararea acestor valuri de caldura genereaza transpiratie. Cum spuneam, rolul transpiratiei este (atunci cand aceasta se evapora) sa raceasca corpul si sa mentina temperatura normala. Acest proces poate genera fiori reci, frisoane, senzatii de frig.

Toate cele bune!
0
14-01-2017, ora 17:30
alex901
Nu este medic/terapeut
alex901
Nu va contrazic, dar la mine nu a fost tocmai un simplu fior. A fost ca o blocare de cateva secunde, simteam ca-mi pierd cunostinta, ca pic jos. Cu tot respectul, dar imi este greu sa cred ca a fost o simpla racire a organismului prin transpiratie.

"Pentru ca organismul uman are un mecanism natural de aparare foarte bine pus la punct, frica declanseaza o serie de reactii ale creierului si ale sistemului nervos. In primul rand, nivelul adrenalinei creste foarte mult si este transmis in mai multe zone ale corpului, iar consecintele sunt dintre cele mai neplacute.

Printre efectele cele mai daunatoare se numara intoxicarea inimii, ficatului, plamanilor si rinichilor. Ritmul cardiac creste el, muschii se pregatesc de actiune, pupilele sunt dilatate, iar digestia este incetinita.

Intr-un final, muschii inimii sunt mult prea incordati, bataile devin neregulate si inima nu mai este capabila sa pompeze sangele in corp, moment in care poate ceda existand pericolul de stop cardiac."

Binenteles, pericolul unui atac de cord este scazut, dar o contractare ceva mai puternica a muschiului inimii, exista. Mi se pare putin mai realista explicatia aceasta. Multumesc oricum pentru timpul acordat!
1
15-01-2017, ora 10:13
Psiholog Pătraşcu Roxana
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pătraşcu Roxana
Explicatia este mult exagerata. Pe internet se gasesc tot felul de articole scrise de catre persoane specializate dar si de catre amatori. Plus, ca se mai intampla ca mintile anxioase sa interpreteze eronat si exagerat explicatiile.
Una este sa simti ca ti se opreste inima, ca se blocheaza si alta este chiar sa se intample. Cum la fel este sa ai senzatia ca pici pe jos si iti pierzi cunostinta, dar in realitate nu ti-ai pierdut nicio cunostinta. Din contra ai fost foarte consitient si hipervigilent cu privire la simptomele fiziologice neplacute.
Atunci cand inima unui se opreste, ghici cu ce ii fac medicii o injectie? Cu adrenalina! Pentru a o repune in functiune. Atata timp cat nu ai probleme cardiace sau alte afectiuni fizice, nu ai ce pati in atacurile de panica. Dovada ca nu ai patit nimic.
In concluzie, nu mai pierde timpul pe net si nu te mai anxieta, pentru ca nu asa se rezolva problemele emotionale sau/ si fizice, ci contra daca acestea exisita, risti sa se cronicizeze si acutizeze. Mergi la o consultatie reala, pentru a te trata sau macar pentru a primi niste raspunsuri realiste in cazul tau. Medicul generalist te va indruma la cardiolog daca este cazul sau la psihiatru, psiholog etc.

Sanatate si o zi buna!
2
15-01-2017, ora 15:41
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Buna ziua,

Colega mea v-a explicat cu lux de amanunte (si cu o investitie importanta de timp) ceea ce se intampla in starile de anxietate.
Pare ca tendinta de a explica si controla totul se intoarce impotriva Dumneavoastra. Va recomand calduros sa temperati aceasta tendinta caci ea sta, de multe ori, la baza starilor de anxietate...
0
15-01-2017, ora 19:17
alex901
Nu este medic/terapeut
alex901
Va multumesc pentru raspunsuri!
0
15-01-2017, ora 21:59
Psiholog Pătraşcu Roxana
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pătraşcu Roxana
Cu placere!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul