se poate trata sau -ignora- starea de anxietate in periada de sarcina? | Forumul Medical ROmedic

se poate trata sau -ignora- starea de anxietate in periada de sarcina?

12-08-2007
cecille
Nu este medic/terapeut
cecille
Buna ziua,

va expun pe scurt faptul ca in urma cu 10 ani am fost diagnosticata cu decompensare depriva. de atunci la schimbari majore in viata se reactualizeaza starea depresiva.. in urma cu 7 luni am sosit in america. acomodarea s a soldat cu o depresie pe care am tratat o dar am fost nevoita sa renunt la o sarcina de 3 luni pe care mi o doream..in prezent sunt iar insarcinata si am intrerupt tratametul inclusiv cel anxios..mentionez ca episoadele anxioase cu atacuri de panica au fost cele predominante.medicii de aici mi au spus ca din cauza varstei - 40 ani- si a hormonilor sarcinii imi va fi f greu sa tin o sarcina..intrebare: in cazul in care starile anxioase se vor accentua pe parcursul primului trimestru de sarcina pot "trece" peste ele fara tratament medicamentos? sau pot fi urmari nedorite? ma tem sa mai iau lexapro iar prozacul m a agitat.imi doresc acest copil fiind la a doua casinicie..acum ma simt bine nu mai sunt depresiva in schimb zilnic sufar de parestezii care imi acapareaza tot corpul...spuneti mi va rog pot duce sarcina pana la capat fara urmari nedorite supra mea si a copilului? si daca exista totusi pastile care au un risc scazut pt fat va rog din suflet sa mi spuneti.
Cu stima
12 comentarii
0
12-08-2007, ora 00:00
alirox
Nu este medic/terapeut
alirox
si eu am facut tratament pe sarcina cu ludiomil dar la recomandarea doctorului.Copilul s-a nascut perfect sanatos.Oricum numai doctorul poate hotari
0
13-08-2007, ora 00:00
Psiholog Simina Munteanu
Psihologie, Sibiu
Psiholog Simina Munteanu
Lexapro si Prozac sunt antidepresive considerate relativ sigure pe perioada sarcinii, ceea ce nu inseamna ca nu exista nici un risc.
Decizia de a continua tratamentul sau de a-l stopa se ia impreuna cu medicul care va trateaza.

In general, se recomanda continuarea tratamentului atunci cand starea psihica a femeii insarcinate ar putea fi agravata de intreruperea tratamentului, mai ales ca, unele femei experimenteaza stari depresive pre-natale care, in cazul in care exista si un diagnostic de depresie, pot provoca recaderi.

Daca in urma evaluarii clinice facute de specialistul care va trateaza, vi se spune ca puteti intrerupe medicatia, puteti sa beneficiati pe perioada sarcinii de tratament psihologic, sub forma de consiliere, terapie de grup sau psihoterapie, care sa va ajute sa faceti fata solicitarilor specifice si sa previna recaderile.

Atentie, a fi depresiva pe perioada sarcinii comporta riscuri la fel cu a lua medicamente.
Se pune problema care sunt riscurile pe care vi le asumati - cele asupra starii dumneavoastra, sau cele asupra sanatatii fatului?

Dupa care, odata luata decizia, urmeaza sa va informati asupra posibilitatilor pe care le aveti de a reduce si chiar elimina complet aceste riscuri.

Multa sanatate!
0
13-08-2007, ora 00:00
cecille
Nu este medic/terapeut
cecille
Va multumesc pentru interventie simina_psi. Nu am competenta necesara dar am citit cateva studii privind Lexapro si am inteles ca inca nu e suficient testat la femeile gravide..deci, poate nu am dreptate dar dupa mine comporta un risc mai ridicat decat Prozacul.Voi lua legatura cu medicul de aici pentru a discuta sa trec iar pe prozac pentru ca acum ma simt bine dar din experienta sarcinii anterioare simptomele anxios_ depresive s au accentuat pe parcursul primului trimestru de sarcina drept pt care am renuntat la copil.

cu stima
0
13-08-2007, ora 00:00
cecille
Nu este medic/terapeut
cecille
Si te ai simtit bine pe parursul sarcinii alirox? ma refer la tratamentul cu ludiomil...s au accentuat starile depresive s au in urma tratamentului sau s au diminuat?
0
13-08-2007, ora 00:00
Psiholog Simina Munteanu
Psihologie, Sibiu
Psiholog Simina Munteanu
Regret ca a trebuit sa treceti printr-o experienta atat de dureroasa. Insa sunt sigura ca de data aceasta veti face tot ce este necesar pentru a pastra sarcina si pentru a va mentine un tonus psihic ridicat, adecvat fericitei experiente de a fi mama.
0
20-08-2007, ora 00:00
Dr. Andrei Dumitrescu
Psihologie, Bucuresti
Dr. Andrei Dumitrescu
Mare atentie, in sarcina trebuie evitat ABSOLUT orice medicament... mai ales in primele 3 luni !!!
Cu atat mai mult, un medicament de factura antipsihotica trebuie luat doar in cazuri extreme in cadrul sarcinii, deci la inceput nici nu poate fi vorba...

Nu exista medicament recomandat in sarcina !
Modificarile produse la nivelul neurotransmitatorilor de catre acest tip de medicamente - poate duce la anomalii ulterioare ale copilului, deci nu e de joaca. Gandeste-te ca dupa primele 20 de zile de la conceptie, deja ii bate inima... Chiar asa mic cum este.
Si orice microgram de substanta activa, este pentru micul sistem nervos in formare ca un ciocan care sparge definitiv.

Insa depresia, anxietatea si atacurile de panica raspund extraordinar de bine la psihoterapie.
In plus, ai nevoie sa inveti cum sa gestionezi starile prin care treci, o sa ai nevoie de tine insuti si mai spre nastere ba chiar si dupa nastere - ba chiar asa cum zicea si Simina a fi depresiv in sarcina este super-nociv pentru fat si mai ales ii poate transmite starea...

Mergi la un psihoterapeut...ca sa termini definitiv cu starile astea si sa aiba copilul pentru ce sa-ti multumeasca dupa aceea.
(nu uita ca de la tine va invata ulterior cum sa se simta bine in viata)

Succes,
Andrei
0
20-08-2007, ora 00:00
cecille
Nu este medic/terapeut
cecille
Multumesc mult pt raspuns dl. Andrei..intuitia si informatiile pe care le am luat din diverse surse imi spunea si imi spun ca in primul trimestru de sarcina nu se ia absolut nimic dat fiind faptul ca se formeaza o fiinta...o sa merg la psihiatrul meu sa discut intreruperea tratamentului cu prozac..din punctul meu de vedere nu va fi o discutie pt ca sunt decisa sa l intrerup si sa urmez sedinte de psihoterapie...stiu si care este cauza acestor atacuri si anxietati in aceasta perioada si sper sa rezolv cumva cauza...sunt recasatorita si am lasat in tzara- sunt plecta ain Sate- doi copii din prima casnicie unul de 21 ani si altul de 19..din pacate cel de 19 e schizofrenic si cred ca am niste sentimente cumplite de vinovatie..nu intru in detalii dar nu am avut cum sa i iau cu mine fiind o situatie complicata..lipsa mai ales a copilului bolnav in creeaza starile prin care trec acum..nu stiu cum o sa rezolv situatia dar oricum se pare ca si cu pastilele pe care le iau de 5 luni starile anxioase nu trec..va trebui sa rezolv cauza..
inca o data multumiri,

Cu respect
0
20-08-2007, ora 00:00
Psiholog Simina Munteanu
Psihologie, Sibiu
Psiholog Simina Munteanu
Ma bucur sa constat ca aveti incredere in puterea de a rezolva aceste stari, pentru ca aceasta incredere este factorul curativ esential in situatia dumneavoastra.

In acelasi timp, va recomand cu caldura ca orice decizie pe care o luati sa fie in urma unei discutii pe care o veti avea atat cu medicul psihiatru, cat si cu medicul care va are in grija si care supravegheaza starea de sanatate a dumneavoastra si a fatului.
Cu siguranta, sugestiile si recomandarile pe care vi le vor face vor fi bine documentate si in avantajul sanatatii sanatatii dumneavoastra si a copilului.

In felul acesta, va asigurati ca amandoi primiti toata ingrijirea de care aveti nevoie.

Va doresc multa sanatate si sa auzim de bine!

P.S. : Poate ne tineti la curent cu ce se mai intampla!
0
20-08-2007, ora 00:00
cecille
Nu este medic/terapeut
cecille
Bineinteles ca voi informa medicul si ma voi sfatui cu el in privinta deciziei de a stopa tratamentul pe perioada primului trimestru de sarcina..si cred ca niste sedinte de psihoterapie imi vor prinde cu siguranta bine mai ales ca in tara am facut psihoterapie si m a ajutat foarte mult.

Va multumesc inca o data si cu siguranta va voi tine la curent :)

Cu respect
0
03-06-2009, ora 22:39
raluca g
Nu este medic/terapeut
raluca g
atacurile de panica afecteaza fatul?
0
02-08-2010, ora 12:14
bdn_mariana
Nu este medic/terapeut
bdn_mariana
am 32 de ani si-mi doresc nespus de mult un copil. din pacate fac tratament pentru anxietate si atac de panica cu mirzaten de 30 mg (1/6 seara) si nu stiu daca pot face un copil sub acest tratament.mentionez ca de cate ori am intrrupt tratamentul starile de rau au reaparut dupa 2-3 saptamani.doresc un raspuns avizat.va multumesc!
0
02-08-2010, ora 13:42
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Nu inteleg de ce psihologii, psihiatrii si orice medic care isi trateaza bolnavii cronic nu isi sfatuiesc pacientii sa NU faca copii.

Cum sa iti intrerupi o medicamentatie pe care trebuie sa o iei pina la sfarsitul vietii ?

Eu si toate cunostintele mele care trec prin boli psihice, cu antecedente clare in familie, ne judecam parintii de ce ne-au condamnat la o astfel de viata ?

Nu e de ajuns ca au trecut ei sau bunicii prin chinurile unei boli psihice ? Trebuiau sa se nasca si alti copii bolnavi care sa sufere ?

Eu numesc asta inconstienta si lipsa de profesionalism.

Cum sa iti propui sa faci un copil cand stii foarte clar ca tu de x ani iei medicamente la care nu poti renunta ca ti se face rau ? Si cand e bine cunoscut ca orice fel de tratament medicamentos luat in timpul sarcinii afecteaza fatul.

Doamnelor, nu va e de ajuns suferinta dumneavoastra proprie ?
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul