Somnul insuficient timp de mai multe nopți, la fel de dăunător ca lipsa somnului

©

Autor:

Somnul insuficient timp de mai multe nopți, la fel de dăunător ca lipsa somnului
Deși există concepția că a dormi câteva ore pe noapte este mult mai bine decât a nu dormi deloc, studiile arată că ambele obiceiuri au efecte negative comparabile.

Într-un studiu american publicat în 2004, participanții (48 de persoane) care dormiseră doar 6 ore pe noapte timp de 2 săptămâni erau la fel de afectați ca cei care nouă nopți la rând nu dormiseră deloc. În perioada când erau treji, le-au fost testate la fiecare 2 ore performanța cognitivă și timpul de reacție, fiind solicitați totodată să își auto-evalueze dispoziția și măsura în care se simțeau somnoroși. Cei care au dormit insuficient nu doar că au avut rezultate similare cu ale celor care nu dormiseră deloc, dar nici nu erau conștienți de deficitele la nivel cognitiv ale privării de somn, considerând că funcționează normal.

Se pare că nu suntem eficienți nici în estimarea numărului de ore dormite în fiecare seară, după cum arată un studiu mai recent (2008). Avem tendința de a supraestima durata somnului, adăugând în medie câte o oră.

Dacă efectele negative ale lipsei de somn sunt bine documentate, în ceea ce privește efectul cumulat al numărului insuficient de ore de somn pe noapte sunt necesare mai multe studii, chiar dacă rezultatele studiului mic menționat mai sus sunt destul de sugestive.

Data actualizare: 09-03-2016 | creare: 09-03-2016 | Vizite: 1479
Bibliografie
A few nights of bad sleep can be as unhealthy as no sleep at all, link: https://www.sciencealert.com/a-few-nights-of-bad-sleep-can-be-as-unhealthy-as-no-sleep-at-all
The cumulative cost of additional wakefulness: dose-response effects on neurobehavioral functions and sleep physiology from chronic sleep restriction and total sleep deprivation, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12683469
Sleep duration: how well do self-reports reflect objective measures? The CARDIA Sleep Study, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2785092/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Somnul la vârsta a treia
  • Ce se întâmplă dacă nu dormi suficient?
  • Creierul îmbătrânește mai repede dacă nu dormim suficient
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum