Tulburările somnului ar putea crește riscul de ateroscleroză

©

Autor:

Tulburările somnului ar putea crește riscul de ateroscleroză
Somnul neregulat, care se referă la întreruperi cronice ale somnului și durate foarte variabile de somn de la o noapte la alta, a fost legat de un risc crescut de ateroscleroză, potrivit unui studiu aparținând Vanderbilt University Medical Center.
Studiul, care a inclus 2.032 de participanți mai în vârstă, diverși din punct de vedere rasial și etnic, din șase comunități din Statele Unite, a constatat că participanții cu neregularități mai mari în durata somnului aveau un grad mai mare de calcifiere a arterei coronariene, mai multă placă în arterele carotide și un grad mai mare de ateroscleroză și rigiditate a vaselor de sânge. Studiul sugerează că menținerea duratelor regulate sau obișnuite de somn sau păstrarea aceleiași cantități totale de somn în fiecare noapte poate juca un rol important în prevenirea bolilor cardiovasculare.

Studiul MESA - Multi‐Ethnic Study of Atherosclerosis - a exclus lucrătorii în schimburi și cei cu boli de inimă existente și apnee obstructivă în somn, un factor de risc cunoscut pentru boala coronariană. Studiul a constatat că participanții cu durate de somn mai neregulate au avut mai multe șanse de a avea ateroscleroză în arterele coronare și periferice.

Cercetătorii au sugerat că perturbarea ritmului circadian al organismului poate fi legătura dintre perturbarea somnului și bolile cardiovasculare. Genele ceasului intern reglează funcții cardiovasculare importante, cum ar fi ritmul cardiac, tensiunea arterială, tonusul vascular și funcțiile endoteliale. Perturbarea sau alinierea greșită a ritmurilor circadiene poate întrerupe aceste funcții, ducând la promovarea inflamației cronice, modificări ale metabolismului glucozei, activare crescută a sistemului nervos simpatic și creșteri ale presiunii arteriale, toate acestea predispunând la riscul de progresie a aterosclerozei.

Prin urmare, medicii ar trebui să își încurajeaze pacienții să mențină un somn regulat, pentru a-i ajuta să-și reducă riscul de boli cardiovasculare.

sursa: News Medical

Data actualizare: 17-02-2023 | creare: 17-02-2023 | Vizite: 202
Bibliografie
Sleep irregularity may increase the risk for atherosclerosis, link: https://www.news-medical.net/news/20230215/Sleep-irregularity-may-increase-the-risk-for-atherosclerosis.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Somnul din timpul zilei combate efectele lipsei de somn din timpul nopții
  • O nouă tehnică pentru depistarea timpurie a aterosclerozei
  • Tulburările de somn cresc riscul unui accident vascular cerebral (meta-analiză)
  •