sperante pt metastazele hepatice ale cancerului de colon

148 comentarii 1 2 345 Înainte ›
0
14-07-2011, ora 22:28
addac
Nu este medic/terapeut
addac
Doamne ajuta, v am trimis mesaj cu diagnosticul tatalui meu
0
14-07-2011, ora 22:43
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
unde l-ai trimis ca pe privat iti garantez ca nu am primit nimic.
0
14-07-2011, ora 22:55
addac
Nu este medic/terapeut
addac
acum am tr ma scuzati, imi cazuse net/ul
0
17-07-2011, ora 20:14
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
ok.
0
31-07-2011, ora 18:24
ancaa88
Nu este medic/terapeut
ancaa88
Buna Mococici, nu ai mai scris de mult pe aici.Ce faci, ce face mama ta???
Tu ce calmante ii dai mamei tale cand are dureri?, inafara de morfina??Multa sanatate si sper sa auzim de bine!
0
01-08-2011, ora 11:36
mokocici
Nu este medic/terapeut
mokocici
Dragele mele, cu parere de rau va anunt ca mami meu s-a dus la Doamne Doamne acum o saptamana...e cumplit...suntem toti pierduti...asa ca nush ce incurajari v-as mai putea spune...e o boala urata si nemiloasa...Sa va dea Dumnezeu putere!
0
01-08-2011, ora 11:39
mokocici
Nu este medic/terapeut
mokocici
Scuze Anca pt ca nu ti-am rasp...mami avea 2 plasturi cu Fentanyl de 100 mg, MST 30 Continuous, Lyrica 150 mg, Medrol...si cam atat de durere...dar la final nici morfina nu mai facea fatza...
0
01-08-2011, ora 11:58
Natalia82
Nu este medic/terapeut
Natalia82
Mokocici, sincere condoleante. :( Sunt cu sufletul alaturi de tine si ma rog sa ai putere sa depasesti aceasta mare durere. Dumnezeu sa o odihneasca in pace pe mama ta :(
0
10-08-2011, ora 20:21
ancaionica
Nu este medic/terapeut
ancaionica
pentru goga123
te rog din suflet sa-mi dai si mie adresa de la clinica din germania!
mersi mult de tot!
-*


(*modificat de admin)
0
22-08-2011, ora 12:28
apetronela
Nu este medic/terapeut
apetronela
Buna ziua
Pt Raul Duke.
Imi poti spune te rog opinia ta despre diagnosticul tatalui meu 58 ani. Observatiile din paranteza sunt ale mele.
Anatomie patologica: tumora rect mediu preradio si chimiotratat (Xeloda) DSP -(nu stiu ce inseamna DSP)
rezectie R-S tip Hartman, (are colostoma care desi i-au zis ca e provizorie, urmand sa faca repunere, pe documentele din spital scrie ca e permanenta1!).
Piesa de rezectie recto-sigmoidiana L=32cm prezentand la 5 cm de transa distala o formatiune tumorala ulcerata in suprafata diam=2 cm cu aspect histopatologic de adenocarcinom tubular bine dif G1 invaziv in intregul perete pT3. Marginile de rezectie si limfoganglionii regionali recoltati nr 12 diam 0.-0.8 cm prezinta arhitectura conservata. cod 8140/3.
(Initial tumora a avut 8 cm, si era situata la aprox 8cm de anus.)
Pe biletul de iesire dupa operatie scrie:
neoplasm rectal M1 PUL biopsat radiochimiotratat - operat ypT3ypN0M1 PUL.
IHC: Cerb B2 negativ, Ck 7 pozitiv, ck 19+CEA pozitiv MUC 5+EFGR pozitiv OCH1E5 pozitic in hepatocite. Concluzie: testele IHC sugereaza originea gastrica a tumorii.
A facut 6 sedinte de chimio Oxaliplatin 150 mg+Calciu folinat 700 mg + 5 FU 700 mg bolus + 5 FU 4000 MG. FOLFOX 6 cu dupa operatie si acum i-au zis ca tre sa mai faca 6.
0
22-08-2011, ora 15:32
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
sunt niste lucuri aici pe care nu am cum sa le inteleg din relatarea ta. respectiv: ordinea in care au fost intreprinse aceste proceduri/tratamente. are 2 cancere simultane ? tratamentul urmat este standard pentru cancerul de rect. examenul IHC din ce biopsie e facut ? in el intrezaresc cuvantul "hepatocite", care sugereaza ca din ficat, desi in biletul de la operatie scrie "metastaze pulmonare", despre care nu stiu ce sa cred. lucrurile nu sunt foarte clare.
clarifica-mi, te rog, solicitarile listate mai sus si o sa te pot ajuta mai bine. cand si ce a facut ?
0
25-08-2011, ora 12:53
apetronela
Nu este medic/terapeut
apetronela
Buna ziua
Imi cer scuze ca nu am fost foarte clara.
Din pacate cu slabele mele cunostinte pe care le-am capatat de nevoie de cand am aflat ca tata are cancer mi-am dat seama ca erori apar si in fisele si biletele de spital.
Tata a facut in toamna 2010 colonoscopie cu biopsie, rezultatul fiind posibil natura maligna (cancer colorectal...analize facute la Tecuci).
L-am internat apoi in feb 2011 la Bucuresti, a facut CT, in urma caruia a rezultat ca pe langa tumora primara de la rect are si determinari secundare la plamani (ambii plamani), si ca nu are nimic la alte organe (nici ficat). Mentionez ca a facut 2 CT 2 zile la rand (la primul CT i s-a zis ca nu are nimic al alte organe, iar la cererea dnei prof Anghel a doua zi a refacut CT si s-au vazut nodulii pe plamani, care se mentioneaza doar ca sunt multipli, pe ambii plamani, cu diam maxim de 1 cm).
A facut radioterapie la IOB si a luat Xeloda preoperator; a fost operat pe 17 mai clasic, la Fundeni, si i s-a extirpat tumora la rect si 12 ggl (neafectati), are stoma (care i s-a spus ca nu e definitiva, insa pe hartiile de spital scrie ca e definitiva..suntem si noi contrariati).
Dupa operatie se simte bine, are deja 3 luni si ceva, la 2 sapt dupa operatie a inceput la IOB chimioterapia 6 sedinte intravenos una la 2 sapt. Acum dupa ce le-a terminat i-au zis sa vina dupa 2 sapt, va face CT si indif de rezulltat mai tb sa faca 6 sedinte de chimio.
Exista posib ca acei noduli de la plamani sa nu fie metastaza de la rect? Ce analize suplimentare se pot face in acest sens?
Nu stiu daca am reusit sa fiu coerenta.
As putea incerc sa scanez si sa trimit toate documentele.
Multumesc mult.
Petronela
0
25-08-2011, ora 12:57
apetronela
Nu este medic/terapeut
apetronela
Am uitat sa mentionez IHC e din biopsia post operatorie (tumora rect). Nu stiu ce e cu hepatocitele...nu au pomenit nimic de ficat...posibil sa fie greseala de redactare (nu ar fi singura... nici evidenta celor 6 sedinte de chimio nu i-au tinut-o corect..noroc de tata ca si-a notat pe hartie, la IOB figurau 5 sedinte efectuate iar tata facuse 6).
0
25-08-2011, ora 13:10
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
lucrurile sunt inca destul de neclare si pentru mine si, din ce descrii, macar putin neclare sunt si pentru medicii care s-au ocupat de el. avand in vedere stadiul anatomopatologic al boili (dupa operatie) - care spune ca, teoretic tumora este locala si ca nu are invazie in limfatice, de asemenea nu scrie nimic nici de invazie vasculara, si varsta nu foarte inaintata a tatalui tau, eu as fi cerut un PET/CT, cel mai bine DUPA operatie, care ar fi avut nise sanse bune sa arate daca nodulii din plamani (mai ales ca trec ca dimensiuni de limita de rezolutie a PET/CT) au activitate metabolica sau nu.
nu s-a procedat asa, omul a fost tratat ca metastatic din prima. nu pot spune ca nu e corect si asa. dar intrebarea ramane: sigur nodulii din plamani sunt metastaze sau nu ? pentru asta cel mai util va fi cum, sunteti si planificati, un nou CT pentru a se vedea cum au reactionat nodulii respectivi din plamani. daca lucrurile nu se clarifica, in mintea oncologului care se ocupa de cazul dvs., atunci el insusi poate cere mai departe un PET/CT, daca simte ca are nevoie. asta insa tine numai si numai de el, noi nu putem decat sa facem speculatii aici.
ce ar mai fi important de cunoscut este evolutia MARKERILOR TUMORALI, din momentul diagnosticului, sub tratamente, pana azi. si asta ajuta la elucidare.
0
25-08-2011, ora 15:22
apetronela
Nu este medic/terapeut
apetronela
Raul Duke, iti multumesc f mult pt raspuns. Rezultatele analizelor (markeri tumorali, s.a.m.d) nu le avem deloc. Desi inainte de fiecare sedinta de chimio i se fac analizele si i se spune doar ca sunt bune, mai mult de atat nu stim. Banuiesc ca e dreptul pacientului sa ceara un set de analize? Cu filmele de la CT ne-am gandit sa mergem si la un pneumolog, insa nu stiu daca ne-ar fi edificat prea mult. Dupa operatie, la externare scrie: "vindecat": imi venea sa si rad sa si plang in acelasi timp. Din ce am inteles si eu de pe forumuri, certitudinea asupra naturii maligne a nodulilor o da numai biopsia, care e dificila la plamani, in rest...e vorba de experienta oncologilor probabil. In plus, tata a fost fumator (nu inrait) si cu probleme de sinuzita de tanar. Din pacate nu am avut nici o radiografie mai veche la plamani, sa avem o oarecare comparatie cu stadiul prezent. Ma gandesc ca incidenta metastazelor pulmonare la cancer colorectal e mult mai mica decat a celor la ficat. De aceea ne-am mirat oarecum ca nu avea nimic la ficat. Ganglionii neafectati pot fi si datorita tratamentului preoperator?

Am uitat sa iti mentionez ceva f imp. Primul CT l-a facut in feb cand s-a internat prima data (cele 2 CT-uri de fapt). Inainte de operatie (dupa radioterapie si Xeloda), adica dupa 3 luni a facut din nou CT (nu i s-a explicat nimic, doar a fost trimis sa se programeze pt operatie). Pe fisa de analiza a CT scrie la noduli cam acelasi lucru ca in fisa anterioara: multipli noduli, cel mai mare diam 1.1 cm.inteleg prin comparatie ca a crescut cu 0.1 mm? CT-urile facute de pers diferite.
Diagnosticul PTNM tb sa il dea anatomopatologul? La tata i-a zis dupa biopsia tumorii extirpate ca nu are metastaze.
Inca o intrebare; ca sa ajungi la stadiul 4 (metastaze) nu ar trebui ca acest cancer sa "treaca"prin gradul 3 (metastaze locale?).
Multumesc
0
25-08-2011, ora 15:32
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
raspunsul la ultima ta intrebare este NU. teoretic se poate ca o tumora locala, mica, fara nici un ganglion, sa fie descoperita simultan cu niste metastaze ale ei la distanta, oriunde. desigur, e mai putin probabil. iar cum arata buletinul tau histopatologic, sansele sunt mici ca tumora sa fi metastazat.
de asemenea, nu stiu ce scop a avut operatia ? de vindecare, de eliminare a tumorii ? sau tranzitul lui intestinat era perturbat si urma sa intre in ocluzie intestinala ?
la fel, examenul IMUNOHISTOCHIMIC... din ce proba de biopsie a fost lucrat ? din tumora locala... sincer, nu prea vad rostul... in momentul de fata.

altceva: conform legii, la fiecare externare, pacientul are dreptul la un bilet de externare in care sa scrie diagnosticele, ce i s-a facut si in ce doze, alte proceduri, investigatii si analize biologice.

despre cum se poate afla... citeste inca odata ce ti-am zis, despre PET/CT.
0
25-08-2011, ora 15:54
apetronela
Nu este medic/terapeut
apetronela
Iti multumesc foarte mult.
Intradevar tata avea tranzitul dificil, alterna constipatie cu scaune diareice si cu sange, existand probabil posibilitatea aparitiei unei ocluzii.
O sa revin cu noutati dupa ce face CT-ul (si cu markerii tumorali).

O zi buna si multumesc inca odata!
0
25-08-2011, ora 21:27
goga123
Nu este medic/terapeut
goga123
pentru ancaionica si cei interesati
buna!
ti am trimis si in privat un mesaj.Mai jos este linkul de la cabinetul la care am fost noi in Germania!

multa sanatate va doresc!

http://www.muenchner-onkologie.de/
prof. dr Hermann.
0
20-09-2011, ora 13:54
gepop
Nu este medic/terapeut
gepop
a folosit cineva suplimentul alimentar " cancerEx AHCC'? ajuta la ceva? va rog raspundeti daca ati folosit, sau auzit de el. multumesc
0
21-09-2011, ora 13:16
plummy
Nu este medic/terapeut
plummy
Va salut cu drag si va doresc la toti multa putere si credinta pentru invingerea acestei oribile boli. Va spun povestea mea in speranta ca cineva ma va putea lamuri cat de cat (am observat ca dl. RaulDuke este competent in domeniu). Dar incep cu inceputul. In martie anul acesta mama, in varsta de 57 de ani, a avut cateva zile in care nu a mai putut deloc sa "iasa afara", asa ca a mers la medic, care i-a facut o ecografie si a constatat cateva mase hepatice si sigmoidul cu perete ingrosat, asa ca a chemat-o peste cateva zile la eo ecografie cu substanta de contrast si irigoscopie, rezultatul fiind cel la care cu groaza ma asteptam: metastaze hepatice din cancer de colon. S-a operat de urgenta la Cluj (suntem din Timisoara), intrucat risca o ocluzie intestinala, tumora inchizand aproape intreg orificiul. Operatia a reusit foarte bine, s-a refacut foarte repede; chirurgul mi-a zis ca va verifica daca cumva meta hepatice sunt operabile, a ajuns la concluzia ca nu, pentru ca acopera o mare parte din ficat, insa i-a spus mamei (nu stiu daca pe bune sau doar sa o incurajeze) ca la ficat este posibil sa fie altceva si nu metastaze. Biopsie nu s-a prelevat pentru ca formatiunile de pe ficat sunt hipervascularizate si risca sa ii provoace o hemoragie (din ce mi-a spus un medic prieten de familie, dar nu de specialitate oncolog, ca e ciudat ca meta sunt hipervascularizate ca de obicei sunt hipovascularizate). In fine. Odata cu tumora sigmoidiana i s-a extirpat si uterul si trompele, iar din ce se intelegea una din trompe era atinsa de cancer, fiind aderenta la tumora (de unde cei de la oncologie de aici au tras concluzia ca stadiul de invazie locala ar fi pT4, atinse si organele invecinate). Rezultatul biopsiei spune totusi pT3, deci organele invecinate nu au fost atinse, inteleg eu, plus ca se si specifica, cred eu, faptul ca trompa uterina nu era atinsa (oricum organele genitale trebuiau extirpate, avea si un fibrom f mare care ii apasa vezica si uneori cand stranuta scapa putina urina). Mai departe, biopsia efectuata la Timisoara de la irigoscopie spunea G2, cea de la Cluj dupa operatie G1. Din 21 de ganglioni extirpati, numai 3 prezentau meta. Dar ce ma intriga pe mine este ca, desi pe biopsie se mentioneaza M1, deci metastaze, totusi stadializarea data e biopsie este C, atat pe Dukes (scris Duckes), cat si pe Astler Coller: adenocarcinom colonic bine diferentiat G1 pT3 N1b M1 Lo V1 (OMS) C1 (Duckes) C2 (Astler Coller) Or, eu stiam ca metastazele dau automat stadiul Dukes D. Inainte de a face operatia a facut si un RMN care zice ca sunt meta. In fine, dupa operatie a inceput la 3 saptamani chimio, cu oxaliplatin si xeloda. Markerii tumorali (inainte de chimio, la 3 saptamani dupa interventie) CA 19-9 in limite normale (6) si CEA 13, 4. Markerii nu au fost luati si inainte de operatie, din pacate. Dupa 3 sedinte de chimio CEA scazuse la 7, 1, iar acum dupa 6 a urcat la 9, 3. De asemenea, dupa 3 sau 4 sedinte de chimio a repetat o ecografie si medicul a zis ca nu sunt schimbari de data trecuta. Am intrebat si oncoloaga daca ar exista posibilitatea ca acelea sa nu fie metastaze totusi si dansa a zis ca daca nu se modifica ca urmare a tratamentului, nu sunt metastaze. Pe de alta parte medicul ecograf (care e f bun) a zis ca este exclus sa nu fie. Totusi, dupa 6 sedinte de chimio a facut CT si concluzia acestuia este "formatiuni hepatice aparent nemodificate de la ultima examinare" dar se recomanda pentru certitudine RMN, ca sa fie aceasi modalitate de examinare (oncoloaga zice ca e posibil sa fi scazut totusi, ca pe CT cea mai mare formatiune e de 2, 9 cm, iar pe RMN era 3 cm, dar nu isi da seama daca sunt modificari doar pentru ca difera metoda de examinare sau modificari efective). Mai adaug si ca ea demult, de ani de zile, avea "ceva" probleme neindentificate cu ficatul (chiar am gasit ceva reteta de la 7 ani), in sensul ca nu a iesit ceva special, dar medicul spunea ca ficatul ei arata ca si cum ar obisnui sa bea (desi a baut cate o bere sau un pahar de vin maxim o data la sapatamana) si a lucrat in mediu toxic (sintofarm) timp de 13 ani. Colonoscopie a facut la vreo 5 luni dupa operatie si a iesit in regula. Desi la RMN, concluzia a fost "determinari secundare hepatice multiple", CT facut acum 3 zile zice asa: "ficatul prezinta cateva formatiuni hipodense nativ, cu captare periferica inelara in timp arterial, fara a prezenta wash-out in tmp portal si parenchimatos, cea mai mare avand dimensiuni de 2, 9 cm, iar una dintre ele din segmentul VIII vine in contact cu caile biliare intrahepatice determinand o minima dilatare focala a acestora. Aparent aceste formatiuni sunt nemodificate fata de examinarea anterioara dar pentru certitudine se recomanda IRM abdominal (...)Fara adenopatii intra- sau retroperitoneale. Fara adenopatii intrapelvine. Concluzie: Status post neoplasm sigmoidian operat, fara recidiva locala. Formatiuni hepatice cu aspect aparent nemodificat fata de examinarea anterioara." Am 2 intrebari daca e cineva in masura sa imi raspunda: cresterea de la 7, 1 la 9, 3 a CEA e de natura sa ne ingrijoreze (din ce am mai citit am inteles ca acest marker poate avea valori usor crescute, in special pana in 10, si in alte afectiuni, mai ales hepatice, si dupa cum am zis ficatul ei este cam ciudat dintotdeauna; si plus de asta am citit ca 10% dintre oameni au valori sub 10 - si nu sub 2, 5 nefumatori si 4, 9 fumatori (ea nu fumeaza) ca valori normale fara sa indice vreo patologie)?
Si cea mai importanta intrebare: credeti ca exista posibilitatea ca formatiunile de pe ficat sa fie altceva? Cand spun asta ma bazez pe chestiunile indicate mai sus, singurul aspect care ma trimite cu gandul la ideea ca ar putea totusi sa fie asta este ca exista, conform biopsiei, urme de invazie perivenoasa, care asta cred ca inseana, ca celulele au plecat prin sange si stiu ca de acolo in general merg la ficat. Mai adaug si faptul ca mama se simte bine (in afara zilei in care i se face oxaliplatinul, cand e cam aiurea, si zilele urmatoare cateva cand nu e chiar in apele ei). S-a simtit mereu bine, are o culoare buna, nu e palida, de la operatie s-a ingrasat cam 3-4 kg, are pofta de mancare, e plina de viata si tocmai s-a intors din concediu, si cel mai important, e foarte optimista... pt.ca mi-e cumva imposibil sa cred ca se afla intr-un stadiu atat de grav... desi stiu ca starea unui bolnav de cancer se poate teoretic inrautati brusc si iremediabil... din pacate. Totusi as vrea o a doua opinie cu privire la formatiunile hepatice. Ideea ca nu ar fi metastaze e oare numai in capul meu, din cauza ca sper ca nu sunt? Sau chiar ar fi posibil cumva, avand in vedere toate cele de mai sus? Exista vreo metoda de diagnostic, alta decat cele incercate? Ceva care sa spuna cu certitudine e alba sau neagra. Va multumesc anticipat pentru rabdarea de a citi tot...
0
21-09-2011, ora 20:52
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
ok, ai scris enorm de mult si destul de coerent, deci da-mi voie sa incerc sa te lamuresc!
treaba e cam asa:
o modificare a CEA de la 7 la 9 de la o dozare la alta practic NU INSEAMNA NIMIC. din pacate numai cunoasterea markerilor tumorali fix inainte de operatie ar oferi beneficiul maxim al dozarii lor. altfel ei vor fi folositi pe termen lung ca semnal de alarma in cazul unei eventuale cresteri marcate, nu doar de cateva unitati.
despre intrebarea ta cea mai spinoasa: avand in vedere ce descrii tu este absolut improbabil ca leziunile din ficat sa fie altceva decat metastaze, desi, trebuie sa recunosc, acest lucru este posibil.
ce este curios este ca, desi pare a fi vorba de un cancer metastatic, tratamentul pe care oncoloaga l-a ales nu este chiar primul indicat in aceasta situatie. a mers pe varianta de xeloda cu oxaliplatin, combinatie foarte buna, dar in cazul cancerului metastatic aceasta nu e prima optiune. prima optiune aici ar fi o combinatie cu campto (irinotecan) si eventual xeloda sau ceva echivalent. ca atare, deduc eu, dar asta e asa cumva "off the record" ca poate ca totusi oncoloaga chiar are indoieli serioase ca respectivele leziuni din ficat sunt metastaze.
momentan toate aceste discutii nu mai sunt chiar atat de importante. a inceput un tratament, lucru foarte corect, altfel nu s-a putut transa daca e un caz metastatic sau nu. ce as face eu, ca oncolog, in momentul de fata, este ceea ce poate ca si oncoloaga voastra are in minte: as finaliza 6 serii de xeloda cu oxaliplatin (evident, daca acest lucru e posibil), iar dupa incheierea seriilor abia as recomanda o noua investigare imagistica tintita pe ficat (mai degraba CT), impreuna cu evolutia markerilor tumorali, iar daca aceste lucruri nu transeaza definitiv diagnosticul, atunci as inainta un dosar la CAS pentru o investigatie noua si foarte la moda numita PET/CT, care arata nu doar leziuni in diverse tonuri de gri, ca pe CT sau RM, ci si activitatea metabolica a acelor leziuni, care poate fi compatibila cu un substrat canceros, fie ca leziunile sunt primare sau metastatice. atunci lucrurile ar trebui sa fie destul de clare. totusi trebuie finalizate seriile curente, pentru ca inainte de PET/CT pacientul nu trebuie sa faca iradiere sau chimioterapie cel putin o luna.
este doar parerea mea, nu este obligatoriu ca ea este singura valabila si nici macar ca oncoloaga sa considere ca asta trebuie facut.
sper ca ti-a fost util raspunsul meu.
iti urez succes !
0
22-09-2011, ora 11:10
aralex
Nu este medic/terapeut
aralex
in cazul mamei mele, un chirurg care a vazut rezultatul unui tomograf a zis ca el e sigur ca formatiunile surprinse de tomograf nu sunt metastaze iar la operatie s-a dovedit ca s-a inselat...daca ai indoieli ref la medic, mai cere o parere..programeaza-i o consultatie la un alt oncolog..parerea mea
0
22-09-2011, ora 13:23
plummy
Nu este medic/terapeut
plummy
Multumesc mult RaulDuke. Nu stiu exact ce doreste oncoloaga sa faca pe viitor, cert este ca tocmai a finalizat 6 serii de xeloda cu oxaliplatin, iar la finalizarea acestor serii s-a efectuat CT de care vorbeam, care evidentia formatiuni hepatice aparent nemodificate fata de examinarea anterioara, examinarea anterioara de acest tip fiind RMN facut cu cateva zile inainte de operatie. Trebuia sa inceapa a 7-a serie luni, insa la analiza au iesit trombocitele prea scazute si a zis ca amanam o saptamana, cand va reveni la analize si incepe seria daca ies mai ok. De asemenea, mai spunea oncoloaga ca trebuie sa ii mai faca 2 sau chiar 3 serii de tratament (si poate se opreste aici) si dupa aceea sa mearga din nou la RMN (sau la CT, nu stiu exact ce i-a zis), presupun ca ideea e sa fie exact aceasi modalitate de examinare ca sa poata compara rezultatul cu precizie. Totusi, presupunand ca formatiunile sunt metastaze, faptul ca nu s-au modificat ce inseamna? Ca nu raspund la tratament (dar atunci nu ar fi trebuit sa se mareasca?)? Ca s-au "ofilit"? Din ce am mai citit eu, am vazut ca in majoritatea cazurilor metastazele astea nenorocite se reduc destul de semnificativ la inceput ca urmare a tratamentului extrem de toxic...
In fine... Iti multulmesc mult pentru raspunsuri (nu e tocmai ce speram, in sensul ca speram sa fie o probabilitate mai mare sa NU fie, dar macar nu a murit speranta...). Presupunand totusi ca nu sunt meta (sa zicem), pentru stadiul C (cum de altfel scrie pe biopsie, asa cum am aratat mai sus si nu pricep de ce), pentru acest stadiu care este protocolul standard? Cate sedinte de xeloda + oxaliplatin se fac? Auzisem ca 6 sau 8... (parca schema asta xelox e prima folosita in cancerul de colon stad. III, nu?). Ca eu nu as dori sa bage otravurile astea in ea pana cand nu le mai suporta si organismul ei ajunge la pamant (pentru ca analizele ei se degradeaza usor usor de la o serie la alta, anumite analize se indeparteaza putin cate putin de la valorile normale)... si toate astea pentru cateva luni de viata in plus pe care oricum NU le garanteaza nimeni, ca la o adica poate faci o reactie adversa severa la ele si esti pa. Din pacate insa nu s-a descoperit inca alta cale de tratament, mai aproape de esenta omului si de natura... de fapt eu cred ca exista, insa probabil nu o poti decela intre miile de sarlatanii care se fac profitand de disperare... :( Sanatate iti doresc si numai bine!
0
22-09-2011, ora 17:01
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
numai bine !
0
19-10-2011, ora 21:40
plummy
Nu este medic/terapeut
plummy
Revin... poti sa imi spui te rog care este protocolul la cancer colon stadiu 3 (fara meta)... cate serii de oxaliplatin+ xeloda se fac? 6 sau 8? Multumesc!
0
19-10-2011, ora 23:24
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
ne pare rau sa auzim despre vestile proaste, mai ales la o persoana atat de tanara... din pacate da, este posibil ca metastazele sa existe inca de la inceput, mai ales in conditiile in care nu au fost studiati macar vreo 12 ganglioni de pe urma operatiei. din pacate, la cum descrii lucrurile, este foarte probabil ca metastazele hepatice existau inca dinaintea operatiei, chiar daca chirurgul nu le-a vazut/palpat intraoperator. se intampla relativ frecvent.
daca exista niste leziuni in ficat care progreseaza in dimensiuni, eventual cu niste efecte clinice si insotite de anumite modificari de analize... poate markeri tumorali, diagnosticul devine evident.
este un lucru dur, greu de acceptat, si cu prognostic foarte prost, dpdv vital de ordinul lunilor. cu tratament adecvat, e drept, pot fi multe, dar nimeni nu poate spune cat. nimeni nu cunoaste viitorul.
in functie de starea ei generala, se poate preta la tratament chimioterapic, dosar de Avastin, urmarire, tratament suportiv, psihoterapie, si alte lucruri recomandate de oncolog. in functie de extensia momentana, de numarul si forma/dimensiunile leziunilor din ficat si de un eventual raspuns la tratamentul chimioterapic, poate avea, cel putin teoretic, sanse chiar la vindecare... sansele pentru asta, cum spun, sunt foarte mici, dar teoretic exista si nu trebuie abandonata lupta!
nu iti pune increderea in diete si metode naturiste, regimuri, cure gen breuss si alte nenorociri care nu numai ca nu ajuta la nimic, dar e posibil sa dauneze foarte tare si sa chinuie bolnavul absolut inutil. in rest incearca sa ai o relatie cat mai buna cu oncologul tau si sa respecti in detaliu ce zice. eventual poti cere si o a doua opinie, la alt oncolog. e foarte indicat defapt!
va urez mult noroc si succes!
0
21-10-2011, ora 15:16
plummy
Nu este medic/terapeut
plummy
Pentru mine este ultimul raspuns? Intrebarea mea era tocmai daca pentru stadiul 3 - fara metastaze - cate sedinte de oxaliplatin + xeloda se fac? Exista deja anumite indicii ca leziunile de pe ficat sunt de alta natura, voi mai consulta un oncolog pana la urma. Vreau insa sa stiu daca pentru stadiul 3 sunt suficiente 6 sau 8 sedinte (sau cate se fac, standard) pe protocolul xelox (parca asa ii zice la asta, nu?). Si ce urmeaza dupa acestea?
0
21-10-2011, ora 15:47
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
protocolul de chimioterapie adjuvanta in cazul cancerului de colon stadiul III, regimul XelOx (sau CapeOx) are ca obiectiv administrarea a 8 serii, fiecare la 21 de zile. asta, desigur, daca totul merge bine, toleranta e buna si nu apar semne evidente ale recidivei in aceasta perioada. dupa 8 serii urmeaza o evaluare de etapa, dupa cum considera oncologul, pentru evaluarea raspunsului la tratament, eventual cu markeri, si alte analize de sange dupa caz, poate colonoscopie si tomografie computerizata. dupa asta, iarasi, daca toate lucrurile sunt in regula, urmeaza un plan de urmarire pe termen lung, cu vizite si colonoscopie/markeri/CT efectuate la anumite intervale stabilite de oncolog.
0
21-10-2011, ora 21:02
plummy
Nu este medic/terapeut
plummy
Aha. Intrebam pentru ca asa stiam si eu... deci e corect 8 serii. Dupa 6 serii oncoloaga a zis ca inca 2 sau poate 3 face si apoi vede la CT. Acum urmeaza a 8-a. Sper ca ultima. Multumesc pentru ajutor.
0
21-10-2011, ora 21:16
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
cu placere !

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.
148 comentarii 1 2 345 Înainte ›

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Nucile ar putea îmbunătăți sănătatea colonului
 • Colonoscopia virtuală 3-D ar putea include și analiza prin holograme
 • STUDIU: Unele nuci ar putea reduce recurența cancerului de colon
 • Legătura dintre consumul de carne roșie și cancerul de colon la femei
 • Alimentația pro-inflamatoare și creșterea riscului de cancer de colon
 • Ce trebuie să știi despre cancerul de colon?
 • Ce trebuie să știi despre cancerul de colon
 • Semne de cancer de colon
 •  
   
   
  Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
  Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.