Treziri neobisnuite in timpul noptii insotite de comportament bizar

05-09-2018
Sereen
Nu este medic/terapeut
Sereen
Partenerul meu se trezeste in timpul noptii aproximativ de fiecare data cand il misc, cand aprind lumina si spune ceva incoerent, desi cuvintele sunt clare, ceea ce este ciudat e ca atunci cand il pun sa repete, acesta imi repeta exact acelasi lucru. Nu se intelege nimic clar.
In alte dati spune ceva rapid si cand intreb ce a spus de cele mai multe ori raspunde “nu stiu” si adoarme din nou. Intr o alta noapte acesta a avut un cosmar pentru ca m a trezit spunand ceva destul de tare si miscari bruste plus piele de gaina pe tot corpul. Cand ii spun despre cele intamplate pe parcursul noptii spune ca nu isi aminteste absolut nimic. Mi se pare absurd faptul ca asemnea stimuli (pielea de gaina in urma cosmarului) sa nu i permita sa si aminteasca ce a visat sau macar ca s a trezit.
Precizez ca nu urmeaza niciun fel de tratament, nu administreaza droguri si nici nu consuma alcool.
Mi a explicat ca inca din copilarie prezenta simptomele unui somnambul (se trezea in timpul noptii si mergea prin casa).
Ma intereseaza mai exact de ce natura ar putea fi boala si in special de ce nu si poate aminti desi el poate sa mi repete lucrul incoerent pe care l a spus cu cateva secunde in urma, deci ma aude si ma intelege cand ii spun “repeta” care pentru mine inseamna o dovada ca este constient..
2 comentarii
0
05-09-2018, ora 08:20
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Este o forma de somnambulism, care are ca si cauza o functionare paradoxala a creierului: parti din creier responsabile cu unele actiuni sunt intr-un somn superficial, de aceea pot fi usor stimulate, in timl ce alte arii ale creierului sunt intr-un somn mai profund, arii care contin memoria, de aceea nu-si aminteste ce spune.
Nu este inca elucidata cauza acestui comportament si nu este considerata o boala atat timp cat nu afecteaza functionalitatea si sanatatea persoanei in cauza.
Persoanelor respective li se recomanda renuntarea la stimulente de tipul cafelei, energizantelor etc.care pot intensifica problemele.
Uneori, cand situatia o cere se pot utiliza medicamente specifice pentru obtinerea unui somn mai profund.
0
05-09-2018, ora 13:56
CatincaR
Nu este medic/terapeut
CatincaR
Nu te speria, nu e nicio boala, ceea ce spune spune din visul pe care tocmai il visa. Si mie mi se intampla, depinde de faza de somn in care esti -mai pe la inceputul somnului sau la mijloc, in niciun caz spre sfarsit. Testeaza-l spre sfarsit, trezeste-l fortat cam cu o ora inainte de ora obisnuita de trezire, sa te convingi ca nu reactioneaza la fel, adica va vorbi coerent si va sti ulterior ce vorbeste. Posibil sa aiba dreptate dl psiholog in tot ce a scris, si eu mananc deseori multa ciocolata, pepsi, poate ca in noptile acelea mi se intampla, cand eram trezita fortat.
Inca ceva: daca totusi ai insista, l-ai scutura fizic, l-ai forta sa se trezeasca de tot, inclusiv cu un pahar de apa baut sau spalat pe fata, nu ar vorbi coerent? eu ma trezeam de-a binelea, dupa ce fiica-mea se arata ingrozita de ceea ce spuneam si tipa la mine si apoi puteam vorbi coerent. Linisteste-te deci, garantat nu e nicio boala.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul