Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
DG94 numai Opripamol pentru atac de panica din Februarie 2018 iau dar nu ajuta prea mult numai cat ma linistesc si pot sa dorm.Luni am programare si o sa cer sa imi schimbe tratamentul.
Buna seara! Desi intru destul de rar pe aici, vad xa postul meu are cele mai multe vizite / reply-uri iar asta ma bucura. Tin sa le multumesc tururor celor care mi-au trimis mesaje de multumire, ma bucur ca pentru unii am putut fi de folos.
Iar acum sa trec la subiect : Precum am mentionat anterior, anxietatea nu e o boala ci pur si simplu o conditie in care se poate trezi oricine oricand. Cea mai puternica arma impotriva ei este informatia. E adevarat ca sunt si cazuri in care persoana respectiva fiind mai sensibila poate apela la un psihiatru pentru tratament pe termen scurt cu benzodiazepine (xanax, clonazepam etc).
Imi pare rau sa zic asta insa eu nu cred in psihoterapie care mi se pare comparabil cu un tratament homeopat.
Am intalnit personal multe persoane de pe forum, ma bucur ca le-am putut ajuta insa nu imi pot ascunde regretul ca ei la randul lor nu posteaza dupa ce au trecut peste aceasta conditie.
ÃŽi multumesc anxietatii ca a existat in viata mea si sunt ferm convins ca fara ea nu as fi fost un om implinit acum.
Toate cele bune si va urez o trecere cat mai usoara catre o viata normala.
Iar acum sa trec la subiect : Precum am mentionat anterior, anxietatea nu e o boala ci pur si simplu o conditie in care se poate trezi oricine oricand. Cea mai puternica arma impotriva ei este informatia. E adevarat ca sunt si cazuri in care persoana respectiva fiind mai sensibila poate apela la un psihiatru pentru tratament pe termen scurt cu benzodiazepine (xanax, clonazepam etc).
Imi pare rau sa zic asta insa eu nu cred in psihoterapie care mi se pare comparabil cu un tratament homeopat.
Am intalnit personal multe persoane de pe forum, ma bucur ca le-am putut ajuta insa nu imi pot ascunde regretul ca ei la randul lor nu posteaza dupa ce au trecut peste aceasta conditie.
ÃŽi multumesc anxietatii ca a existat in viata mea si sunt ferm convins ca fara ea nu as fi fost un om implinit acum.
Toate cele bune si va urez o trecere cat mai usoara catre o viata normala.
Super Dualtrax. Multi asteptau un semn de la tine, din cei ce nu te stiu pe fb.
Ai facut bine multor oameni, inclusiv mie.
Cand mai poti intra ar fi bine sa incurajezi oamenii care nu mai au speranta si carora li se spune ca fara antidepresive (deci nu benzo) nu au nicio sansa sa depaseasca momentele grele.
Ai facut bine multor oameni, inclusiv mie.
Cand mai poti intra ar fi bine sa incurajezi oamenii care nu mai au speranta si carora li se spune ca fara antidepresive (deci nu benzo) nu au nicio sansa sa depaseasca momentele grele.
Multumesc frumos pentru bunele sfaturi!Din pacate am o senzatie neplacuta in cap ca si de raceala dar nu sunt racita si stare de ameteala poate mai trebuie sa fac ceva investigatii.
Multumesc de raspuns StefanyaS.
Sper sa treaca si tremuraturile si fricile... uneori simt ca gata numai pot.
Sper sa treaca si tremuraturile si fricile... uneori simt ca gata numai pot.
Mi s-a prescris si xanx si olanzapina..dar de frica sa nu depind de ele nu le iau..
Doctora stie ca dabea am reluat si seroxatul..mi-e frica sa nu depind.. cu toate ca mi s-a facut o schema.. poate usor usor ma voi simti mai bine.. sa nu am nevoie de xanax..
Doctora stie ca dabea am reluat si seroxatul..mi-e frica sa nu depind.. cu toate ca mi s-a facut o schema.. poate usor usor ma voi simti mai bine.. sa nu am nevoie de xanax..
Va salut!
Mi-am facut curaj sa scriu ce chin traiesc. De 4 luni ma necajeste aceasta stare dar de cateva zile ma chinuie si ma bulverseaza total. Pur si sumplu ma stradui sa stau in picioare. Am citit atent si am resimtit toate starile anxietatii. Dar ultimele stari sunt cumplite. Greutate in spatele capului. un fel de durere. sau un fel de amorteala stranie. o senzatie de cleste in spatele urechilor. in zona creierului mic care coboara spre spate. o apasare puternica. stau intins in pat privirea imi este foarte clara dar nu pot intelege aceasta senzatie de strangere sau amorteala. Â Cred ca amorteala dupa cap si ceafa se inteteste cand stau cu capul in telefon si scriu. Parca starea de ameteala este mai puternica si mi amorteste ceafa instand.
As dori sa stiu daca a mai trait cineva senzatii asemanatoare.
Mi-am facut curaj sa scriu ce chin traiesc. De 4 luni ma necajeste aceasta stare dar de cateva zile ma chinuie si ma bulverseaza total. Pur si sumplu ma stradui sa stau in picioare. Am citit atent si am resimtit toate starile anxietatii. Dar ultimele stari sunt cumplite. Greutate in spatele capului. un fel de durere. sau un fel de amorteala stranie. o senzatie de cleste in spatele urechilor. in zona creierului mic care coboara spre spate. o apasare puternica. stau intins in pat privirea imi este foarte clara dar nu pot intelege aceasta senzatie de strangere sau amorteala. Â Cred ca amorteala dupa cap si ceafa se inteteste cand stau cu capul in telefon si scriu. Parca starea de ameteala este mai puternica si mi amorteste ceafa instand.
As dori sa stiu daca a mai trait cineva senzatii asemanatoare.
Ale2507
Ai fost la neurolog?Eu am uneori presiune in cap si senzatie de amorteala, medicul neurolog a spus ca muschii imi sunt foarte incordati si sangele nu circula cum trebuie mi-a spus sa fac sport si sa merg la masaj.Sportul e la fel de eficient ca medicamentele pentru depresie.
Ai fost la neurolog?Eu am uneori presiune in cap si senzatie de amorteala, medicul neurolog a spus ca muschii imi sunt foarte incordati si sangele nu circula cum trebuie mi-a spus sa fac sport si sa merg la masaj.Sportul e la fel de eficient ca medicamentele pentru depresie.
dualtrax îmi poți spune cum as putea sa vorbesc cu tine în privat? Sau știe cineva care este numele lui pe Facebook? As dori tare mult sa vorbesc cu el
Este normal ca in anxietate orice sa caut pe net..simt putin ca ma linisteste;
Desi stiu ca am tulb anxietate generalizata..abea am doua saptamani de seroxat..oare o sa isi faca efectul? Prima data am luat in 2016..dupa care pauza 9 luni.
Dupa care am reluat ca au revenit starile.. gen acum continui ce am intrerupt..si tot simt frica si panica..ca voi pati ceva..
Am citit pe net ca seroxatu duce la suicid?nu vreau sa cred ca nu e bun seroxatul..desi m-a facut ok la inceput.. astept pareri simt ca numai am rabdare;si mai ales de cand am citit despre seroxat m-a luat panica sa nu imi fac ceva rau singura..ganduri imi mai apar niste ganduri ce nu mi le doresc..dar incerc sa ocup timpul sa uit...
Cred ca ma intelegeti..
Va multumesc
P.s daca cineva a trecut prin asta va rog sa imi spuneti cum s-a manifestat..
Desi stiu ca am tulb anxietate generalizata..abea am doua saptamani de seroxat..oare o sa isi faca efectul? Prima data am luat in 2016..dupa care pauza 9 luni.
Dupa care am reluat ca au revenit starile.. gen acum continui ce am intrerupt..si tot simt frica si panica..ca voi pati ceva..
Am citit pe net ca seroxatu duce la suicid?nu vreau sa cred ca nu e bun seroxatul..desi m-a facut ok la inceput.. astept pareri simt ca numai am rabdare;si mai ales de cand am citit despre seroxat m-a luat panica sa nu imi fac ceva rau singura..ganduri imi mai apar niste ganduri ce nu mi le doresc..dar incerc sa ocup timpul sa uit...
Cred ca ma intelegeti..
Va multumesc
P.s daca cineva a trecut prin asta va rog sa imi spuneti cum s-a manifestat..
Incearca sa fii calma. Sa te relaxezi. Instinctul de convervare nu te lasa sa-ti faci rau.
Nu sunt in masura sa dau sfaturi dar sunt 100% sigur ca nu iti poti face rau singura.
Nu sunt in masura sa dau sfaturi dar sunt 100% sigur ca nu iti poti face rau singura.
Alexa1993
Si eu am frici si stari de anxietate foarte greu de suportat.La mine au inceput dupa despartirea de fostul prieten.La primul atac de panica am crezut ca am inebunit.Problema e ca starile astea de anxietate nu dispar dupa ce trece atacul de panica, persista zi de zi.Mai sunt si zile bune cand cred ca a trecut totul dar din pacate starile revin.Dualtrax mi-a dat totusi speranta ca putem trece peste asta.Despre seroxat nu stiu ce sa spun...Daca mai e cineva care sa vindecat de anxietate va rog dati-ne si noua niste sfaturi.Multumesc!
Si eu am frici si stari de anxietate foarte greu de suportat.La mine au inceput dupa despartirea de fostul prieten.La primul atac de panica am crezut ca am inebunit.Problema e ca starile astea de anxietate nu dispar dupa ce trece atacul de panica, persista zi de zi.Mai sunt si zile bune cand cred ca a trecut totul dar din pacate starile revin.Dualtrax mi-a dat totusi speranta ca putem trece peste asta.Despre seroxat nu stiu ce sa spun...Daca mai e cineva care sa vindecat de anxietate va rog dati-ne si noua niste sfaturi.Multumesc!
Gândurile nu le putem alege. Putem alege insa o atitudine calma și sa nu dam putere gândurilor asupra noastră.
Am urmat tratament cu seroxat și a avut efectul scontat, spre deosebire de cipralex.
Aveți grija cu ce va hrăniți subconștientul, adică dacă îl hrănești doar cu informații negative, el îți va înapoia o perioada de timp exact acele informații negative sub forma de gânduri.
Partea buna e ca noi nu suntem tocmai monologul interior care se desfășoară în capul nostru sub forma de gânduri. Ele sunt doar simple gânduri și trebuie tratate ca atare. Încercați postura de observator detașat a acestor gânduri și veți observa ca noi ca ființe existam undeva deasupra lor, sau în spatele lor. Și poate veți avea surpriza ca măcar din când în când sa 'auziti' o liniște profunda în care nu se manifesta nici un gând.
Am urmat tratament cu seroxat și a avut efectul scontat, spre deosebire de cipralex.
Aveți grija cu ce va hrăniți subconștientul, adică dacă îl hrănești doar cu informații negative, el îți va înapoia o perioada de timp exact acele informații negative sub forma de gânduri.
Partea buna e ca noi nu suntem tocmai monologul interior care se desfășoară în capul nostru sub forma de gânduri. Ele sunt doar simple gânduri și trebuie tratate ca atare. Încercați postura de observator detașat a acestor gânduri și veți observa ca noi ca ființe existam undeva deasupra lor, sau în spatele lor. Și poate veți avea surpriza ca măcar din când în când sa 'auziti' o liniște profunda în care nu se manifesta nici un gând.
Va multumesc mult tuturor ptr raspunsul rapid.. sa inteleg ca nu sunt singura care am ganduri urate fara voia mea..si ma sperii de ele..ca pot face exact ce imi vine gandul rau mie foarte foarte teama.. defapt asta e anxietatea generalizata?
Si mie imi vin tot felu de ganduri din senin cand sunt singura si atunci incepe sa ma ia frica.Tot incerc sa nu le bag inseama.Dersu multumesc de sfaturi!O zi buna tuturor!
Eu evit singuratatea si lipsa de activitate la maxim, tocmai pt evita..gandurile..nu stiu cat de bine procedez.
Nu stiu nici cu gandirea poz daca fac bine.
Adica poate minitindu ma ca e totul bine, sa nu fac mai rau...astept pareri:)
Nu stiu nici cu gandirea poz daca fac bine.
Adica poate minitindu ma ca e totul bine, sa nu fac mai rau...astept pareri:)
Gândurile evitate revin. Nu pot fi amânate la nesfârșit. Dacă același gând supărător apare repetitiv și obsedant, ar fi metoda bună sa scapi de el : construirea unui scenariu în care acest gând este dus la extrem. De obicei psihoterapeuți știu sa construiască scenarii de genul. :)
De ex. apare un gând supărător de genul ca de la anxietate o sa ajungi sa te îmbolnăvești de schizofrenie. (cred ca și pe mine gândul asta m-a urmărit o perioada). Scenariul construit este ca (absurd vorbind) o sa ai simptome de schizofrenie și o sa te interneze la psihiatrie și la un moment dat o sa te lege de pat vreo 2 zile.
După scenariul asta care nu mi-a picat tocmai bine pe moment, gândul cu schizofrenia m-a lăsat în pace. :)
De ex. apare un gând supărător de genul ca de la anxietate o sa ajungi sa te îmbolnăvești de schizofrenie. (cred ca și pe mine gândul asta m-a urmărit o perioada). Scenariul construit este ca (absurd vorbind) o sa ai simptome de schizofrenie și o sa te interneze la psihiatrie și la un moment dat o sa te lege de pat vreo 2 zile.
După scenariul asta care nu mi-a picat tocmai bine pe moment, gândul cu schizofrenia m-a lăsat în pace. :)
O alta metoda cu anumite gânduri supărătoare care a funcționat la mine, a fost ceva de genul sa privesc gândul acela ca un munte. Iar muntele îl ocolesti, nu tebuie sa te cațeri pe el, nu trebuie sa te lupți cu el. Eu făceam o 'pirueta' mentala și ocoleam muntele, adică gândul. A funcționat și asta în unele cazuri.
Eu fac ca niste atacuri..in care chiar am impresia ca innebunesc, deci exemplul cu schizofrenia este bun:). Si mi am facut si scenariul rau..cu spitalul ( eu am avut si depersonalizare-deci de 2 ori convigerea ca innebunec:( nu prea m a ajutat scenariul, dar am dus panica pana la maxim, si parca m am racorit...nu stiu cum sa facem sa nu ne msi temem, sa ne relaxam..
Maria just Maria :) și eu am trecut prin toate fazele anxietății, depersonalizari, frica de gânduri, frica de nebunie, frica de depresie, frica de a nu-mi face rău, picioare moi, brate moi, senzație crunta de anxietate, atacuri de panica, dureri de cap, dureri de jumătate din cap, puseuri de tensiune, respirație superficiala, tahicardii, mi s-au învârtit zile in șir gândurile în cap numai cum au vrut ele fără sa le pot pune vreo pauza, etc.
Am reușit sa o scot la capăt cu tratament 1 an seroxat + rivotril, psihoterapie și o carte care tot am amintit-o pe aici ( dr. Claire Weekes ' Help and hope for your nerves').
Și acum mai merg la terapeut, mai am unele chestiuni care trebuiesc rezolvate, astfel încât sa previn apariția din nou a acestor stări.
Am zile întregi când efectiv uit ca am suferit de anxietate, și când ma mai apuca unele simptome, încerc sa fiu cât mai calm.
Fumez, beau cafea, din când în când mai am și nopți pierdute prin baruri :)
Deci, se poate. :)
Am reușit sa o scot la capăt cu tratament 1 an seroxat + rivotril, psihoterapie și o carte care tot am amintit-o pe aici ( dr. Claire Weekes ' Help and hope for your nerves').
Și acum mai merg la terapeut, mai am unele chestiuni care trebuiesc rezolvate, astfel încât sa previn apariția din nou a acestor stări.
Am zile întregi când efectiv uit ca am suferit de anxietate, și când ma mai apuca unele simptome, încerc sa fiu cât mai calm.
Fumez, beau cafea, din când în când mai am și nopți pierdute prin baruri :)
Deci, se poate. :)
Dersu
Ce spui cam cand si-a facut efectul seroxat la tine??
Eu am aceleasi simptome ca ale tale... usor vad ca se diminueaza mai am putin si fac 3 sapt de cand il iau.. (l-am reluat gen fiindca l-am lasat ca m-am simtit super si na asta a fost)... ce zici??imi revin din nou
Ce spui cam cand si-a facut efectul seroxat la tine??
Eu am aceleasi simptome ca ale tale... usor vad ca se diminueaza mai am putin si fac 3 sapt de cand il iau.. (l-am reluat gen fiindca l-am lasat ca m-am simtit super si na asta a fost)... ce zici??imi revin din nou
Multumesc dersu. Eu raman la parerea mea ca pastilele ajuta pe moment. Nu vindeca nimic.
Seroxatul și-a făcut efectul după 3-4 săptămâni. Daca s-a potrivit o data, mai mult ca sigur ca se va potrivi și a 2 oara.
Nu am găsit cartea tradusa. Eu am luat-o de pe Google books. E o carte foarte bună, are răspunsurile la cam toate întrebările de pe aici.
Poate ca medicamentele ajuta doar pe moment, dar uneori simptomele pot fi aproape insuportabile. Nu am lipsit nici o zi de la serviciu, iar la urgenta am fost doar la primul atac de panica, fără medicamente nu as fi reușit.
După cum scrie și autoarea, care a suferit și ea de anxietate din câte știu, parafrazez : '"Fără frica prelungita nu exista boala de nervi (cădere nervoasa). Merita ca niște simple simptome fizice sa ne tina într-o teroare permanenta? '.
'Cheia prevenirii recaderilor este eliminarea totala din subconștient a fricii ca simptomele vor revenii'.
Este evident, ca dacă dorim sa scăpăm de simptomele anxietății, trebuie sa ne schimbam noi, ca oameni. Trebuie sa devenim mult mai puternici ca înaintea apariției acestor simptome. Trebuie sa devenim mult mai încrezători în noi și trebuie sa ne creștem toleranta la factorii de stres din mediu.
Nu am găsit cartea tradusa. Eu am luat-o de pe Google books. E o carte foarte bună, are răspunsurile la cam toate întrebările de pe aici.
Poate ca medicamentele ajuta doar pe moment, dar uneori simptomele pot fi aproape insuportabile. Nu am lipsit nici o zi de la serviciu, iar la urgenta am fost doar la primul atac de panica, fără medicamente nu as fi reușit.
După cum scrie și autoarea, care a suferit și ea de anxietate din câte știu, parafrazez : '"Fără frica prelungita nu exista boala de nervi (cădere nervoasa). Merita ca niște simple simptome fizice sa ne tina într-o teroare permanenta? '.
'Cheia prevenirii recaderilor este eliminarea totala din subconștient a fricii ca simptomele vor revenii'.
Este evident, ca dacă dorim sa scăpăm de simptomele anxietății, trebuie sa ne schimbam noi, ca oameni. Trebuie sa devenim mult mai puternici ca înaintea apariției acestor simptome. Trebuie sa devenim mult mai încrezători în noi și trebuie sa ne creștem toleranta la factorii de stres din mediu.
Asta ar fi super de vazut cum ne crestem toleranta la factorii de stres, sau eveninentele neplacute din viata noastra.
Multumesc pt recomandari, voi cauta cartea.
Multumesc pt recomandari, voi cauta cartea.
Am uitat sa adaug..pastilele astea nu se potrivesc la oricine. Tu ai avut norocul sa ti se potriveasca din prima. Am un prieten care a luat seroxat, si avea mai multe atacuri ca inainte, dupa o luna si un pic a renuntat, ca era insuportabil, i a indus si starea de depersonalizare, pt ca se mai intampla si asta..unele medicamente induc depersonalizarea, in special benzodeazepinele. Stiu seroxat nu e benzo, asa i s a intamplat lui.
Important e sa urmam calea in care credem. Daca noi credem ca pastilele ajuta, atunci asa facem dupa vizita la medic. Stiu de la 2 doamne dr psihiatru ca au niste protocoale stabilite la nivel international. Pana acum 2 ani aprox se prescriau benzo, de vreun an se prescriu antidepr gen cipralex, nivelul urmator zoloft sau zyprexa. Nu sta nimeni sa ti stifieze problema, te incadrezi undeva intr un tabrl si aia e. Nu dau sfaturi, nu zic ca asa e bine asa e rau, doar atat informati va fff bine inainte, ca e vorba de creierul si corpul vostru,
.
Important e sa urmam calea in care credem. Daca noi credem ca pastilele ajuta, atunci asa facem dupa vizita la medic. Stiu de la 2 doamne dr psihiatru ca au niste protocoale stabilite la nivel international. Pana acum 2 ani aprox se prescriau benzo, de vreun an se prescriu antidepr gen cipralex, nivelul urmator zoloft sau zyprexa. Nu sta nimeni sa ti stifieze problema, te incadrezi undeva intr un tabrl si aia e. Nu dau sfaturi, nu zic ca asa e bine asa e rau, doar atat informati va fff bine inainte, ca e vorba de creierul si corpul vostru,
.
Mie mi sa prescris Mirtazapin, dar prima data trebuie sa renunt la opripamol si asta e cam greu chiar daca iau numai 50mg, daca nu iau imi revin starile de anxietate mai puternice.Acuma incerc sa renunt putin cate putin.Doamne ajuta-ne la toti sa ne facem bine.
Buna ziua tuturor suferinzilor. Trec si eu prin aceleasi stari ca si voi. Ca tratament iau Cipralex si Magnerot. Ma confrunt si eu cu temeri zilnice care persista toata ziua. Acum am ajuns la stadiul in care incerc prin fortele proprii sa nu ma mai gandesc la aceste temeri. Uneori reusesc...alteori nu. Sanatate tuturor.
Eu sufar de aproape un an de aceste stari de anxietate:. Acum am intrerupt xanaxul si mi se inmoaie picioarele. Dupa ce zi de zi am analizat posibilele cauze ale acestei probleme am ajuns la concluzia ca de obicei, anxietatea apare atunci cand te blochezi in viata pe undeva in urma unui soc fizic sau emotional. Eu mi-am pierdut serviciul si nu prea am vrut sa accept ca asta s-a intamplat si trebuie sa merg mai departe. E o stare de suficienta in general, o stare de confort la care nu vrei sa renunti in ruptul capului pentru a depasi problemele si a te reinventa.
Mie de cate ori imi trec ganduri groznice prin cap imi spun "Ma iubesc si ma accept asa cum sunt". Fraza asta parca imi desface ceva rau in creier si ma linistesc. Am mai observat ca exercitiile de relaxare si meditatie fac foarte bine, sotul meu a trecut prin asa ceva si a scapat cu tehnici de meditatie. Sportul ajuta si el foarte mult...dar mie mi-a fost asa de rau la inceput ca nici nu ma puteam tine pe picioare si totul ma obosea. Dormeam cam 14 ore pe noapte si ma sculam de parca eram racita cu febra.
Doamne ajuta sa scapam cu bine si sa ne reinnoim in urma aceste experiente!
Mie de cate ori imi trec ganduri groznice prin cap imi spun "Ma iubesc si ma accept asa cum sunt". Fraza asta parca imi desface ceva rau in creier si ma linistesc. Am mai observat ca exercitiile de relaxare si meditatie fac foarte bine, sotul meu a trecut prin asa ceva si a scapat cu tehnici de meditatie. Sportul ajuta si el foarte mult...dar mie mi-a fost asa de rau la inceput ca nici nu ma puteam tine pe picioare si totul ma obosea. Dormeam cam 14 ore pe noapte si ma sculam de parca eram racita cu febra.
Doamne ajuta sa scapam cu bine si sa ne reinnoim in urma aceste experiente!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 17frica
- 12anxietate
- 4anxietatea se manifesta prin panica de a sta singura de a merge la un servici
- 3Insomnie, tahicardie, atacuri de panica...
- 2EMDR si tulburarea de stres post-traumatic
- 10problema neurologica sau problema psihica?
- 96ma puteti ajuta cu niste sfaturi
- 23stare de anxietate
- 0Atacuri de panica;
- 2Anxietatea mi-a ruinat cel mai mare hobby
- 21Anxietate si schizofrenie
- 4anxietate si dureri de cap
- 6fobie, anxietate, obsesie.. din cauza somajului
- 73Atac de panica si anxietate
- 0Lupta cu anxietatea si atacurile de panica
- 1Impotenta si anxietate, 20 de ani
- 9depresie, anxietate sau altceva?
- 12Atacuri de panica/anxietate
- 11Cineva care reușește să țină frâu anxietății?!?
- 5Nu mai stiu daca transpir de la Seroxat sau de la anxietate
Mai multe informații despre: Anxietatea Atacurile de panica tulburarile psihice
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: