Nutriție

1407 articole 1 2 ..... 141516 ..... 28 29 Înainte ›
Studiu global: de ce aproape jumătate din copiii din întreaga lume nu consumă fructe sau legume

Într-un studiu recent publicat în PLOS Global Public Health Journal, cercetătorii au analizat anchete demografice și de sănătate la scară globală din 2006 până în 2020 pentru a înțelege tendințele consumului zero de legume sau fructe (ZVF) la copiii mici. ZVF se referă la proporția copiilor între 6 și...

Dieta DASH reduce nivelul seric de acid uric (meta-analiză)

O meta-analiză recentă publicată în Scientific Reports a examinat efectele dietei ketogenice (KD) și ale dietei de control a hipertensiunii (DASH) asupra nivelurilor serice de acid uric (UA). Hiperuricemia, un nivel crescut de acid uric în sânge, este un factor de risc pentru gută și boli cardiometabolice. Măsurile de scăd...

Dieta ce poate fi de ajutor în tratamentul migrenelor

Într-un studiu recent publicat în Frontiers in Nutrition, cercetătorii au examinat potențialele efecte protectoare ale dietelor care induc cetoza asupra migrenelor. Migrenele reprezintă o problemă semnificativă de sănătate globală, iar terapiile actuale pentru prevenire au adesea o eficacitate limitată și potențiale efecte ad...

Efectul protector al uleiului de măsline extravirgin asupra riscului de boli cronice

Un studiu recent publicat în revista Nutrients a analizat beneficiile uleiului de măsline extravirgin asupra factorilor de risc pentru boli cronice. Dieta mediteraneană, bogată în legume, fructe, nuci, leguminoase, cereale integrale și porții moderate de produse lactate fermentate și pește, este esențială pentru prevenirea boli...

Dietele vânătorilor din mediul tropical, în contradicție cu dieta paleolitică

Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Harvard oferă noi perspective referitoare la variațiile dietelor vânătorilor și culegătorilor din mediile tropicale, în raport cu principiile dietei paleolitice. Conform oamenilor de știință, aceasta presupune un aport cuprins între 19-35% proteine, 22-40%  glucide,...

Laptele este o sursă cheie de nutrienți, însă prezintă dezavantaje ecologice

O lucrare recent publicată în Journal of Dietary Science oferă noi perspective referitoare la progresul eforturilor de reducere a amprentei asupra mediului înconjurător a industriei lactatelor, în contextul în care specialiștii susțin faptul că actualele țeluri în materie de limitare a schimbărilor climatice po...

Dieta Atlantică din Sudul Europei (SEAD) reduce riscul de depresie

Un studiu recent publicat în revista Molecular Psychiatry a examinat legătura dintre Dieta Atlantică din Sudul Europei (SEAD) și riscul de depresie, constatând o asociere promițătoare între aceasta și reducerea riscului de depresie.SEAD reprezintă o dietă tradițională consumată în nordul Portugaliei și nord-vestu...

Capsaicina poate îmbunătăți percepția sării și senzația de gust

Un nou studiu al cercetătorilor de la Monell Chemical Senses Center din Statele Unite ale Americii arată că persoanele care și-au pierdut simțul mirosului pot beneficia de o îmbunătățire a percepției gustului, în special a celui sărat, în cazul în care consumă capsaicină, un compus ce se găsește în ardeii...

Un tip specific de post intermitent poate îmbunătăți starea generală de sănătate

Un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Georgia sugerează faptul că reducerea numărului de mese, renunțarea la gustările luate la ore târzii și evitarea consumului de alimente pentru 12-14 ore pe zi poate reduce riscul dezvoltării ...

Conținutul de minerale, bioaccesibilitatea și biodisponibilitatea fierului și zincului în burgerii vegetarieni

Un nou studiu al cercetătorilor de la King’s College London oferă noi perspective referitoare la conținutul mineral și potențialul de absorbție al burgerilor vegani și vegetarieni pe bază de plante, în comparație cu cei din carne de vită. Conform oamenilor de știință, noile tendințe vegetariene și vegane au la bază poten...

Influența vitaminei K asupra dinamicii dietă-microbiom-sănătate

Cercetătorii de la Institutul Karoliska din Suedia au analizat, într-un nou studiu, felul în care utilizarea de suplimente alimentare cu vitamina K poate influența în mod pozitiv procesul de îmbătrânire a organismului. Potrivit oamenilor de știință, vitamina K modulează dinamica dintre dietă, microbiom și star...

Rolul vitaminei D în riscul de a dezvolta afecțiuni metabolice

Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea de Medicină din Washington arată că transplantarea de celule stem hematopoietice fetale care sunt expuse la un deficit de vitamină D in utero șoarecilor de laborator cu nivele normale ale vitaminei determină apariția diabetului. Conform oamenilor de știință, anumiți factori de mediu &i...

Efectele acizilor grași omega-3 și omega-6 asupra metabolismului glucidic

Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Turin arată că acizii grași omega-3 și omega-6 prezintă efecte importante asupra metabolismului glucidic, unul dintre acestea fiind raportul dintre nivelurile de acid eicosapentenoic și cel arahidonic, ce este considerat un marker al disfuncțiilor metabolice. Conform cercetătorilor, c...

Care este locul dietei indiene în Dieta de referință Lancet - EAT?

Există mult interes în găsirea unei diete durabile care să promoveze sănătatea, reducând în același timp impactul asupra mediului., acest fapt reflectându-se în recomandările Comisiei EAT-Lancet pentru un model de dietă sănătos și prietenos cu mediul pentru o populație de 10 miliarde de oameni până &...

Pericolul fructelor de mare la copii

Moluștele, inclusiv moluștele, stridiile și crustaceele, sunt cunoscute pentru conținutul lor ridicat de antioxidanți, proteine ​​și acizi grași omega-3. Cu toate acestea, pe măsură ce ratele de consum de crustacee au crescut la nivel mondial, la fel a crescut și prevalența alergiilor la crustacee. O revizuire recentă publicată &ic...

Consumul de suc de fructe este benefic și fără efecte adverse asupra greutății corporale la preadolescenți

Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Chobanian din Boston arată că sucul de fructe consumat de copii la vârste imediat anterioare adolescenței are un impact pozitiv din punct de vedere dietetic și nu prezintă efecte adverse asupra greutății corporale ulterior. Conform oamenilor de știință, consumul de fructe a crescu...

Alimentele ultraprocesate au un impact alarmant asupra sănătății noastre

Un studiu publicat în revista Atherosclerosis examinează impactul consumului de alimente ultraprocesate (UPF) asupra factorilor de risc cardiometabolic (CMR). Studiul investighează modul în care modificările consumului de alimente ultraprocesate influențează diverși factori, cum ar fi indicele de masă corporală, tensiunea arteri...

Un nou studiu demontează mitul monitorizării perfecte a dietei pentru a slăbi

Urmărirea atentă a alimentelor și băuturilor consumate pe parcursul unei zile poate fi o sarcină obositoare și dificil de menținut pe termen lung. Cu toate acestea, un nou studiu realizat de cercetătorii de la UConn, în colaborare cu omologi de la Universitatea din Florida și Universitatea din Pennsylvania, a descoperit că urmărire...

Compoziția fenolică, capacitatea antioxidantă și alte proprietăți funcționale ale smochinelor

Un nou studiu al cercetătorilor de la Institutul Tehnologic din Illinois, Chicago, oferă noi informații referitoare la compoziția fitochimică a smochinelor și la beneficiile acestora asupra sănătății. Conform oamenilor de știință, timp de mai multe secole, acestea au fost consumate datorită efectelor pe care le au asupra anumitor afec...

Conturarea metabolomului uman - impactul dietei keto

Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Munchen oferă noi informații privitoare la schimbările asupra metabolomului uman pe care o dietă ketogenică le induce. Conform oamenilor de știință, această dietă a venit ca răspuns la efectele negative asupra sănătății pe care dietele vestice le au, întrucât aceste...

Care este situația aportului de fier la copiii din țările dezvoltate

Un studiu recent publicat în revista Nutrients s-a concentrat pe aportul de fier în rândul preșcolarilor din țările cu venituri mari. Studiul a evidențiat prevalența deficienței de fier în rândul copiilor cu vârsta sub cinci ani și consecințele sale potențiale asupra sănătății și dezvoltării lor.Ce...

Un nou studiu evaluează cât de sănătoase sunt de fapt alimentele alternative pe bază de plante

Disponibilitatea produselor alternative pe bază de plante (PBAP) a crescut pe piață, ceea ce duce la îngrijorări cu privire la calitatea lor nutrițională și gradul de procesare. Un studiu recent publicat în Food Research International și-a propus să evalueze profilurile de nutrienți și nivelurile de procesare ale PBAP-urilor ...

Flavanolii vin în ajutorul memoriei pe măsură ce îmbătrânim

Un studiu recent publicat în jurnalul PNAS a explorat impactul flavanolilor din dietă asupra îmbătrânirii cognitive, în special memoria asociată cu hipocampus, și relația dintre calitatea dietei și beneficiile pentru memorie ale flavanolilor. Îmbătrânirea cognitivă se referă la declinul abilităților co...

Ce efect are postul intermitent asupra apetitului alimentar?

Un studiu recent publicat în Nutrients Journal a efectuat o meta-analiză pentru a examina impactul postului intermitent (IF) asupra apetitului în comparație cu restricția energetică continuă (CER). IF este o dietă populară care implică alternarea perioadelor de restricție energetică cu perioade de aport nerestricționat, care ...

Poate alimentația pe bază de plante să ofere toți nutrienții necesari organismului uman?

Odată cu creșterea preocupărilor cu privire la efectul alimentelor de origine animală asupra mediului, alimentele pe bază de plante devin o opțiune din ce în ce mai populară. Oamenii se îndreaptă spre aceste diete în speranța de a obține beneficii pentru sănătate și pentru a contribui la reducerea impactului negativ a...

O substanță comună din înducitorii artificiali poate deteriora ADN-ul

Un nou studiu a arătat că o substanță chimică, cunoscută sub numele de sucraloză-6-acetat, care se formează în timpul digestiei popularului îndulcitor sucraloză, este genotoxică și poate deteriora ADN-ul. Această substanță chimică este, de asemenea, prezentă în cantități mici în îndulcitorul în ...

Înclinația consumatorilor chinezi spre cojile de fructe: cercetătorii examinează valoarea nutrițională și preocupările privind pesticidele

Un grup de cercetători din China a realizat un studiu pentru a investiga preferințele consumatorilor chinezi în ceea ce privește consumul cojilor de fructe. Cercetarea, publicată în revista Food Research International, oferă recomandări dietetice pentru consumul de coji de fructe și discută metodele de detectare și de eliminare...

Două sisteme fiziologice cheie s-au dovedit a fi implicate în hipertensiunea și demența induse de un conținut ridicat de sare

Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Fujita din Japonia arată că aportul crescut de sare influențează în mod negativ funcțiile cognitive și emoționale prin două sisteme ce au la bază angiotensina II și prostaglandina E2. Conform oamenilor de știință, recomandările Organizației Modiale a Sănătății sunt de a l...

Un consum moderat de proteine, mai benefic pentru sănătate

Un studiu publicat recent în jurnalul științific GeroScience arată că o alimentație cu un conținut moderat de proteine este mai benefică pentru sănătate. Cercetarea realizată de o echipă de oameni de știință din Japonia a fost realizată pe rozătoare. (1) Pentru studiu cercetătorii au oferi rozătoarelor tinere (de 6 luni) și...

Dietele sărace în flavonoizi, răspunzătoare de apariția pierderea memoriei asociată vârstei

Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Vagelos din Columbia arată că urmarea unei diete sărace în flavonoizi, substanțe întâlnite în legume și fructe, duce la apariția pierderilor de memorie asociate înaintării în vârstă. Conform oamenilor de știință, administrarea de flavonoizi la ...

Dieta care remodelează metilarea ADN-ului și accelerează metabolismul

Un studiu publicat în revista Metabolism a investigat efectele unei diete mediteraneene bogate în polifenoli asupra reglării epigenetice. Studiul, desfășurat ca parte a studiului controlat randomizat de intervenție dietetică, Polifenoli neprocesați (DIRECT PLUS), a implicat 260 de participanți care au fost repartizați aleatoriu ...

Impactul unei diete nesănătoase asupra somnului: un nou studiu evidențiază legătura dintre alimentație și calitatea somnului

Un studiu recent, realizat de cercetătorii de la Universitatea Uppsala, a analizat impactul unei diete nesănătoase asupra somnului. Participanții la studiu, persoane fără afecțiuni de sănătate, au urmat o dietă nesănătoasă și una sănătoasă, într-o ordine aleatorie, iar rezultatele în ceea ce privește calitatea somnului...

Importanța monitorizării alimentației în primele 24 de luni de viață

Alimentația este esențială pentru creșterea bebelușului și a copilului. Mai mult, obiceiurile alimentare din primii ani de viață influențează alimentația adolescentului și a viitorului adult iar acesta influența sănătatea. (1) Un studiu publicat recent în revista științifică Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics ...

Strugurii stimulează modificări la nivelul microbiomului intestinal cu implicații pozitive asupra sănătății

Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Western New England arată că strugurii prezintă efecte benefice asupra inflamației, integrității aparatului gastrointestinal, vederii și aparatului urinar și de prevenție împotriva aterosclerozei. Conform oamenilor de știință, aceștia conțin peste 1600 de compuși ce influenț...

Ce beneficii pentru sănătatea inimii are consumul de cacao și fructe de pădure? (studiu)

Într-un studiu recent publicat în revista Nutrients, cercetătorii au investigat potențialele beneficii ale consumului de cacao și fructe de pădure roșii pentru a îmbunătăți sănătatea cardiovasculară. Studiul și-a propus să examineze impactul antocianilor din fructele roșii și al flavanolilor de cacao asupra diferiț...

ChatGPT nu poate înlocui specialiștii în nutriție: generarea unor diete cu ajutorul AI poate prezenta riscuri pentru sănătate

Într-un studiu recent publicat în jurnalul Nutrition, cercetătorii au investigat acuratețea și siguranța „robo-dietelor” sau dietelor generate cu ajutorul unor modele de învățare profundă implementate în ChatGPT. Cercetătorii au utilizat cazuri ipotetice ale unor persoane cu diferite tipuri de alergii ali...

Nitrații alimentari și vitamina C pot fi administrate împreună pentru a îmbunătăți funcția endotelială

Administrarea suplimentelor alimentare cu nitrați în mod concomitent cu suplimente cu vitamina C poate îmbunătății funcția endotelială, indică o revizuire a unor studii efectuate în principal pe modele animale, publicat recent în jurnalul Nutrition. Disfuncția endotelială (DE) reprezintă o caracteristică centrală...

Grăsimile alimentare pot promova ateroscleroza prin interacțiunea dintre bacteriile din intestin și sistemul imun

Într-un studiu recent publicat în Journal of Lipid Research, cercetătorii au descoperit o potențială legătură mecanică între dietele bogate în grăsimi și colesterol și dezvoltarea aterosclerozei, o afecțiune caracterizată prin acumularea plăcii în vasele de sânge. Studiul se concentrează pe derivați...

Băuturi consumate la scară largă conțin niveluri ridicate de metale toxice

Unele băuturi consumate în mod obișnuit de către persoanele din SUA conțin niveluri ridicate de metale toxice care depășesc standardele actuale, potrivit concluziilor unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Tulane. Conform studiului, din cele 60 de băuturi testate cinci conțineau metale toxice peste nivelul standard ...

Fitosterolii: nu doar plantele îi produc, ci și animalele

Fitosterolii, compuși benefici pentru sănătatea umană, ar putea fi produși inclusiv de către animale, nu doar de către plante, potrivit concluziilor unui studiu recent. În mod tradițional, oamenii au căutat să obțină acești compuși prin alimentație sau prin suplimente. Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că micii vie...

Alternativele la lactate pe bază de plante și dieta umană

Într-un articol recent publicat în revista Foods, cercetătorii au investigat relația dintre alternativele lactate pe bază de plante (PBDA) și nutriția umană. Utilizarea acestor alternative, care include o varietate de produse precum lapte, brânză, smântână, iaurt și unt obținute din surse precum cereale, legu...

Melcii de pământ pot conține elemente toxice, dar consumul lor este în continuare considerat sigur

Melcii de pământ sunt considerați un deliciu în multe țări și culturi, fiind un aliment bogat în proteine și nutrienți. Cu toate acestea, un studiu recent publicat în revista Toxics arată că acești melci pot conține anumite elemente toxice, precum aluminiu, mercur și arsenic. Pentru studiu, cercetătorii au anali...

Dieta ketogenică poate avea un efect negativ asupra nivelului de colesterol LDL, sugerează un studiu recent

Diete precum cea ketogenică sunt frecvent promovate pentru beneficiile lor asupra sănătății, cum ar fi scăderea în greutate și îmbunătățirea controlului glicemiei la persoanele cu diabet zaharat de tip 2. Cu toate acestea, un studiu recent publicat în Jurnalul American de Cardiologie Preventivă sugerează că dieta keto...

Proprietățile antioxidante și anticancerigene ale nucilor, evidențiate de o nouă cercetare

Nucile ar putea avea proprietăți anti-cancerigene și antioxidante, potrivit concluziilor unui studiu publicat în jurnalul Antioxidants. În general, consumul de nuci a fost asociat cu diferite beneficii pentru sănătate, inclusiv protecție împotriva agenților cancerigeni, reducerea inflamației și creșterea diversității b...

Legătura cauzală dintre consumul de alimente ultraprocesate și creșterea în greutate nu a fost încă documentată prin studii

Consumul de alimente ultraprocesate a devenit un subiect de interes major pentru cercetători și profesioniști din domeniul sănătății. Dovezile epidemiologice au evidențiat efectele adverse ale acestor alimente, în special în apariția obezității. În ciuda acestui fapt, sunt disponibile foarte puține dovezi care să stab...

Insectele comestibile pot fi o sursă valoroasă de proteine ​​și nutrienți sănătoși și ecologici

Consumul de insecte comestibile ar putea fi cheia pentru o dietă sănătoasă și sustenabilă în viitor, potrivit unui nou studiu publicat în jurnalul Nature Food. Cercetătorii au descoperit că grăsimile sănătoase și chitina de la insecte contribuie la o microbiotă intestinală sănătoasă și sunt surse puternice de proteine ...

Dieta sănătoasă de referință - asocieri cu evenimentele cardiovasculare și beneficii pentru mediu

Un studiu recent publicat în Jurnalul Asociației Americane a Inimii a explorat asocierea dintre aderarea la Dieta sănătoasă de referință (DSR), un plan alimentar conceput cu considerații pentru sănătate și durabilitatea mediului, și evenimentele cardiovasculare și beneficiile de mediu.Dietele de proastă calitate legate de aportul...

Revizuirea efectelor îndulcitorilor nenutritivi asupra microbiomului intestinal: studiile preclinice și clinice prezintă concluzii contradictorii

Îndulcitorii nenutritivi, cum ar fi aspartamul, zaharina, acesulfam-K și sucraloza sunt adesea folosiți în alimente și băuturi pentru a le oferi un gust dulce, fără adăugarea de calorii. Totuși, există îngrijorări cu privire la efectele lor asupra microbiomului intestinal și potențialul de a afecta sănătatea umană. ...

Eliminarea unei porții de carne din alimentație afectează negativ cantitatea de nutrienți obținuți

Un studiu recent modelează efectele potențiale ale eliminării unei porții de carne din modele alimentare sănătoase. Cercetătorii au dezvoltat patru compoziții diferite de carne procesate, pe care le-au utilizat pentru a estima efectele potențiale asupra profilurilor nutriționale ale modelelor alimentare sănătoase. Rezultatele studiului ...

Veganii ar trebui să fie atenți la calitatea alimentelor pe care le consumă, sugerează un studiu

Un studiu recent, efectuat de cercetătorii de la Centrul pentru Sănătate Publică din Viena, indică faptul că între ceea ce este promovat ca un stil de viață sănătos bazat pe o dietă vegană și realitatea din multe cazuri există o importantă discrepanță. Studiul sugerează faptul că aproximativ 53% dintre persoanele vegane au ...

1407 articole 1 2 ..... 141516 ..... 28 29 Înainte ›

Data actualizare: 02-09-2014 | creare: 02-09-2014 | Vizite: 52982
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!