Nutriție

895 articole 1 2 345 ..... 17 18 Înainte ›
Cercetătorii pun la îndoială recomandările OMS privind îndulcitorii artificiali

Pe baza unei revizuiri sistematice și a unei meta-analize, Departamentul de Nutriție și Siguranța Alimentelor al OMS a emis recent un ghid privind utilizarea îndulcitorilor artificiali. Acesta a menționat explicit că studiile controlate randomizate și studiile de cohortă prospective arată efecte diferite ale utilizării îndulci...

Cercetătorii au descoperit o formă de imunizare împotriva efectelor nocive ale emulgatorilor

Emulgatorii sunt aditivi alimentari adăugați în produsele alimentare procesate pentru a preveni separarea ingredientelor mixte. Studii anterioare au sugerat că consumul de anumiți emulgatori poate modifica microbiomul intestinal într-un mod care favorizează invazia microorganismelor în mucoasa protectoare a intestinului, duc&...

Migdalele pot face parte cu succes dintr-o dietă sănătoasă pentru slăbit

Persoanele care vor să slăbească se feresc de nuci și migdale, din cauza conținutului ridicat de grăsimi, în ciuda faptului că sunt bogate în proteine. Cu toate acestea, o cercetare recentă realizată de Universitatea din Australia de Sud arată că consumul de migdale poate fi benefic atât pentru pierderea în greuta...

Gustările nesănătoase subminează aportul pentru sănătate al meselor principale de calitate

Un studiu recent publicat în European Journal of Nutrition evidențiază impactul negativ al gustărilor nesănătoase asupra sănătății cardiovasculare, chiar și atunci când mesele principale sunt sănătoase. Cercetarea, realizată pe un eșantion de 854 de persoane, arată că aproximativ jumătate dintre participanți nu î...

Viitorul managementului afecțiunilor stă în dietele personalizate

Studiul recent publicat în revista Nutrients a explorat interacțiunile dintre dietele individuale și microbiomul intestinal într-un grup de șapte voluntari. Cercetarea a beneficiat de tehnologii avansate și de învățare automată pentru a informa strategiile de nutriție personalizată și potențialele ținte terapeutice.Stu...

Siropul de arțar ar putea deveni îndulcitorul natural suprem

Siropul de arțar este un îndulcitor natural folosit adesea ca alternativă la zahărul rafinat. Acesta are un indice glicemic semnificativ mai mic decât zahărul rafinat și, prin urmare, poate reduce riscul de diabet, obezitate și alte boli metabolice. Siropul este obținut prin fierberea și concentrarea sevei colectate de la arbori...

Legătura între dietele vegetariene și afecțiunile inflamatorii ale pielii (studiu)

Consumul excesiv sau insuficient de nutrienți poate fi legat de diverse afecțiuni ale pielii, precum psoriazis, acnee vulgară, dermatită atopică (DA) și hidradenită supurativă (HS). Alimentația are un rol important în diversitatea microbiomului intestinal, iar dezechilibrele acestuia pot influența negativ răspunsurile imune, favori...

Recipientul în care bei ceaiul îi poate afecta beneficiile acestuia

Un studiu recent realizat de Institutul de Tehnologie Nagoya din Japonia arată că materialul de acoperire folosit pentru seturile de ceai din ceramică poate avea un impact semnificativ asupra concentrației de catechine, un tip de flavonoid, în ceai....

Băuturile cu zahăr și aportul de nutrienți

Un studiu publicat în revista "Nutrients" descrie impactul consumului de zahăr adăugat din diferite surse asupra aportului de nutrienți la adulții din Statele Unite. Studiul a fost realizat pe datele a 35.128 de adulți americani cu vârsta peste 19 an...

Beneficiile făinii de nucă în pâinea fără gluten

Un studiu recent publicat în revista "Foods" a evaluat caracteristicile fizico-chimice, senzoriale și spectroscopice ale făinii de nucă (WF) ca ingredient pentru producerea pâinii cu conținut scăzut de carbohidrați. Studiul a fost realizat în context...

Consumul ridicat de emulgatori poate crește riscul de boli cardiovasculare

Un studiu recent publicat în revista The BMJ sugerează că un aport ridicat de emulgatori, care fac parte din grupul de aditivi alimentari cunoscuți sub numele de "E-uri", este asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare (CVD). Aceste constatăr...

Dietele extreme în privința consumului de carbohidrați și grăsimi afectează durata de viață

Un studiu recent publicat în The Journal of Nutrition, condus de Dr. Takashi Tamura de la Universitatea de Medicină Nagoya din Japonia, aruncă o lumină nouă asupra impactului pe termen lung al dietelor cu conținut scăzut de carbohidrați și grăsimi asupra longevității. Studiul a implicat un eșantion de 81.333 de japonezi (34.893 b...

Dieta mediteraneană suplimentată cu produse lactate - beneficiu pentru flora intestinală

Un studiu recent publicat în revista "Nutrients" a evaluat impactul combinării dietei mediteraneene (MedDiet) cu produse lactate asupra microbiomului intestinal la australienii cu risc crescut de boli cardiovasculare (CVD)....

Duritatea apei potabile este asociată cu mortalitatea din cauza bolilor cardiovasculare? (meta-analiză)

Aproape 18 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza bolilor cardiovasculare la nivel mondial. Factorii de risc asociați cu dezvoltarea acestor boli includ dieta nesănătoasă, lipsa activității fizice, fumatul și consumul de alcool. O revizuire s...

Beneficiile consumului de ouă întregi față de albușuri în rândul tinerilor sănătoși

Consumul de ouă a fost un subiect de dezbatere în rândul cercetătorilor și profesioniștilor din domeniul sănătății. Într-un studiu recent publicat în revista "Nutrients", cercetătorii au investigat impactul diferitelor diete bazate pe ouă asupra profilurilor clinice imune, hematologice și metabolice ale ...

Rolul microbiotei intestinale și al dietei în gestionarea durerii cronice

Durerea cronică este o afecțiune debilitantă care afectează milioane de oameni la nivel mondial. Deși există diverse tratamente, eficacitatea lor variază și, în multe cazuri, mecanismele subiacente ale durerii cronice rămân neclare. Un studiu recent ...

O nouă cercetare relevă efectele diferitelor diete asupra proteinelor plasmatice

Dieta furnizează aminoacizi esențiali necesari pentru sinteza proteinelor implicate în procesele biologice critice. Studiile anterioare au explorat efectele dietei asupra aminoacizilor, dar lipsesc date despre impactul dietelor pe bază de plante asupra proteomului.Un studiu recent postat pe serverul medRxiv a investigat relația dintre die...

Mai multe grăsimi în alimentație înseamnă un risc crescut de cancer colorectal

Prevalența cancerului colorectal în rândul persoanelor sub 50 de ani a crescut în ultimii ani, posibil din cauza ratelor în creștere ale obezității și a dietelor bogate în grăsimi. Un studiu realizat de cercetătorii de la Institutul Salk și UC San Diego a dezvăluit un mecanism prin care dietele bogate în...

Beneficiile pentru sănătate ale dietelor vegetariene (revizuire)

Într-un număr special al revistei Nutrients Journal, cercetătorii au explorat beneficiile pentru sănătate ale dietelor vegetariene. Termenul „vegetarian” se referă la cei care se abțin de la consumul de carne, pește, păsări și produse conexe. Dietele vegetariene, inclusiv variantele ovo-lacto-vegetariene, vegane și pesc...

Cercetătorii au găsit asocieri între unele tipare de alimentație și simptomele de depresie și anxietate

Un studiul recent publicat în BMC Medicine a arătat că consumul crescut de anumite alimente, cum ar fi dulciurile, untul, zaharurile adăugate și deserturile pe bază de lapte, a fost asociat cu simptome intense de depresie și anxietate. Totodată, un aport redus de fructe și legume proaspete a exacerbat aceste simptome de sănătate min...

Beneficiile cardamomului pentru sănătate (studiu)

Un studiu recent realizat de Texas A&M AgriLife evidențiază diversele avantaje pentru sănătate și alimentație ale consumului de cardamom, poziționându-l drept „super-aliment”. Condus de Dr. Luis Cisneros-Zevallos, profesor de horticultură și științe alimentare, studiul indică faptul că consumul de cardamom poate d...

Glutenul induce inflamație în creierul șoarecilor

Folosind șoarecii ca model pentru fiziologia umană datorită sistemelor lor similare, cercetătorii de la Universitatea din Otago au investigat efectele glutenului asupra greutății corporale, metabolismului și inflamației creierului. Rezultatele studiului au fost publicate în Journal of Neuroendocrinology.Studiul a comparat o dietă cu ...

Ce valoare nutritivă au produsele lactate vegetale?

Studiul publicat în Nutrients examinează caracteristicile nutriționale ale alternativelor de lactate pe bază de plante în comparație cu produsele lactate tradiționale, concentrându-se pe compoziția lor de macronutrienți și micronutrienți.Cercetarea analizează o varietate de alternative la lactate pe bază de plante, incl...

Alimentele fortificate și beneficiile reale asupra sănătății

Recentul număr special publicat în revista Foods prezintă o compilație de cercetări științifice axate pe progresele în studiul alimentelor bogate în nutrienți, inclusiv fructele, legumele, nucile și uleiul de măsline. Cercetătorii examinează modul în care aceste alimente, care sunt bogate în proteine, fibre,...

Îndulcitorii artificiali au fost asociați cu creșterea în volum a grăsimii corporale

Cercetătorii de la Facultatea de Medicină și Școala de Sănătate Publică de la Universitatea din Minnesota au efectuat un studiu publicat în Jurnalul Internațional de Obezitate, investigând legătura dintre aportul alimentar, în special îndulcitorii artificiali, și factorii de risc pentru bolile cardiovasculare.Pe o ...

Nucile pecan ar putea preveni obezitatea și reduce inflamația

Un studiu în colaborare realizat de oamenii de știință de la Texas A&M AgriLife dezvăluie că consumul zilnic de nuci pecan poate ajuta la prevenirea obezității și a problemelor de sănătate asociate, cum ar fi boala ficatului gras și diabetul. Ratele în creștere ale obezității și diabetului la nivel mondial, adesea leg...

Risculd de fractură de șold este real, atât la femeile, cât și la bărbații vegetarieni

Un studiu la scară largă realizat de cercetătorii de la Universitatea din Leeds dezvăluie că atât bărbații, cât și femeile care urmează o dietă vegetariană se confruntă cu un risc cu 50% mai mare de a suferi o fractură de șold în comparație cu cei care consumă în mod regulat carne.Studiul, care a analizat dat...

Dieta MIND este benefică pentru sănătatea creierului, dar este nevoie de un angajament pe termen lung

O nouă cercetare publicată în The New England Journal of Medicine subliniază importanța unui angajament pe termen lung față de dieta MIND pentru o sănătate optimă a creierului. Dieta MIND, un hibrid dintre dietele mediteraneene și DASH, a fost anterior asociată cu beneficii cognitive. Studiul, desfășurat pe parcursul a trei ani, ...

Căpșunile promovează sănătatea cognitivă și reduc riscurile cardiovasculare

Rezultatele unui studiu prezentat la întâlnirea anuală a Soietății Americane de Nutriție a confirmat efectele benefice ale consumului zilnic de căpșuni. Aceste fructe îmbunătățesc nu doar sănătatea inimii, ci și a creierului.Studiul a implicat 35 de bărbați și femei sănătoase, cu vârsta cuprinsă între...

Gustările dintre mese: calitatea este mai importantă decât cantitatea

Popularitatea gustărilor este în creștere, peste 70% dintre oameni raportând că servesc o gustare cel puțin de două ori pe zi. Într-un nou studiu realizat cu peste 1.000 de participanți, cercetătorii și-au propus să înțeleagă modul în care aceste gustări dintre mese afectează sănătatea și dacă calitate...

Ce să mâncăm pentru a scădea riscul cardio-vascular și riscul de moarte (studiu global)

Un studiu recent publicat în European Heart Journal a folosit date din studiul Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE) pentru a dezvolta un scor alimentar sănătos cu aplicabilitate globală. Cercetarea și-a propus să investigheze asocierea dintre acest scor al dietei și rezultatele sănătății la nivel mondial, concentrându-s...

Ce se întâmplă în corpul nostru dacă mâncăm insecte? (studiu)

O revizuire sistematică publicată în Nutrients examinează beneficiile pentru sănătate ale proteinelor de insecte prin analizarea studiilor umane. Revizuirea evidențiază valoarea nutrițională și potențialele proprietăți medicinale ale insectelor comestibile. Acestea sunt considerate o sursă de hrană durabilă datorită cerințel...

Este posibilă o dietă sănătoasă care să includă și alimente ultraprocesate?

Oamenii de știință de la Centrul de Cercetare în Nutriție Umană Grand Forks al Serviciului de Cercetare Agricolă (ARS) al USDA au efectuat un studiu pentru a determina dacă este posibil să se creeze o dietă sănătoasă folosind o proporție mare de alimente ultraprocesate, respectând în același timp recomandările Ghidu...

Ce calitate au afinele din magazin? (studiu)

Un studiu publicat în Foods Journal investighează calitatea afinelor și factorii care o pot influența. Afinele sunt cunoscute pentru beneficiile lor pentru sănătate și sunt la mare căutare în întreaga lume. Studiul se concentrează pe factorii de prerecoltare și postrecoltare care pot afecta calitatea afinelor, cum ar fi c...

Creștere alarmantă a alergiilor la kiwi în rândul copiilor

Un studiu publicat în jurnalul Nutrients sugerează faptul că alergiile la kiwi sunt tot mai frecvent întâlnite în rândul populației tinere, iar uneori pot provoca reacții adverse severe, inclusiv șoc anafilactic. Majoritatea studiilor analizate au arătat că rata alergiei la kiwi este de aproape 9% în r&aci...

Un studiu global contestă sfaturile dietetice privind limitarea lactatelor grase

Un studiu recent, publicat în European Heart Journal, contestă sfaturile predominante care pledează pentru limitarea lactatelor bogate în grăsimi. Cercetătorii au efectuat o analiză cuprinzătoare în 80 de țări pentru a explora relația dintre dietă și rezultatele sănătății. Ei au descoperit că dietele care pun accen...

Carnea roșie și cerealele integrale nu influențează în mod negativ o dietă sănătoasă

Un studiu realizat în 80 de țări de pe glob a descoperit că carnea roșie neprocesată și cerealele integrale ar putea să nu aibă un impact semnificativ asupra unei alimentații sănătoase. Studiul, publicat în European Heart Journal, a examinat relația dintre dietă și rezultatele sănătății la o populație mare. S-a conclu...

Obiceiul de a fi pretențios la mâncare în copilărie persistă la vârsta adultă

Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Maastricht arată că existența unor obiceiuri alimentare incorecte în decursul copilăriei poate persista până la vârsta adultă, afectând astfel alegerile nutriționale ale oamenilor. Conform oamenilor de știință, copiii pretențioși la mâncare riscă o &icir...

Studiu global: de ce aproape jumătate din copiii din întreaga lume nu consumă fructe sau legume

Într-un studiu recent publicat în PLOS Global Public Health Journal, cercetătorii au analizat anchete demografice și de sănătate la scară globală din 2006 până în 2020 pentru a înțelege tendințele consumului zero de legume sau fructe (ZVF) la copiii mici. ZVF se referă la proporția copiilor între 6 și...

Dieta DASH reduce nivelul seric de acid uric (meta-analiză)

O meta-analiză recentă publicată în Scientific Reports a examinat efectele dietei ketogenice (KD) și ale dietei de control a hipertensiunii (DASH) asupra nivelurilor serice de acid uric (UA). Hiperuricemia, un nivel crescut de acid uric în sânge, este un factor de risc pentru gută și boli cardiometabolice. Măsurile de scăd...

Dieta ce poate fi de ajutor în tratamentul migrenelor

Într-un studiu recent publicat în Frontiers in Nutrition, cercetătorii au examinat potențialele efecte protectoare ale dietelor care induc cetoza asupra migrenelor. Migrenele reprezintă o problemă semnificativă de sănătate globală, iar terapiile actuale pentru prevenire au adesea o eficacitate limitată și potențiale efecte ad...

Efectul protector al uleiului de măsline extravirgin asupra riscului de boli cronice

Un studiu recent publicat în revista Nutrients a analizat beneficiile uleiului de măsline extravirgin asupra factorilor de risc pentru boli cronice. Dieta mediteraneană, bogată în legume, fructe, nuci, leguminoase, cereale integrale și porții moderate de produse lactate fermentate și pește, este esențială pentru prevenirea boli...

Dietele vânătorilor din mediul tropical, în contradicție cu dieta paleolitică

Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Harvard oferă noi perspective referitoare la variațiile dietelor vânătorilor și culegătorilor din mediile tropicale, în raport cu principiile dietei paleolitice. Conform oamenilor de știință, aceasta presupune un aport cuprins între 19-35% proteine, 22-40%  glucide,...

Laptele este o sursă cheie de nutrienți, însă prezintă dezavantaje ecologice

O lucrare recent publicată în Journal of Dietary Science oferă noi perspective referitoare la progresul eforturilor de reducere a amprentei asupra mediului înconjurător a industriei lactatelor, în contextul în care specialiștii susțin faptul că actualele țeluri în materie de limitare a schimbărilor climatice po...

Dieta Atlantică din Sudul Europei (SEAD) reduce riscul de depresie

Un studiu recent publicat în revista Molecular Psychiatry a examinat legătura dintre Dieta Atlantică din Sudul Europei (SEAD) și riscul de depresie, constatând o asociere promițătoare între aceasta și reducerea riscului de depresie.SEAD reprezintă o dietă tradițională consumată în nordul Portugaliei și nord-vestu...

Capsaicina poate îmbunătăți percepția sării și senzația de gust

Un nou studiu al cercetătorilor de la Monell Chemical Senses Center din Statele Unite ale Americii arată că persoanele care și-au pierdut simțul mirosului pot beneficia de o îmbunătățire a percepției gustului, în special a celui sărat, în cazul în care consumă capsaicină, un compus ce se găsește în ardeii...

Un tip specific de post intermitent poate îmbunătăți starea generală de sănătate

Un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Georgia sugerează faptul că reducerea numărului de mese, renunțarea la gustările luate la ore târzii și evitarea consumului de alimente pentru 12-14 ore pe zi poate reduce riscul dezvoltării ...

Conținutul de minerale, bioaccesibilitatea și biodisponibilitatea fierului și zincului în burgerii vegetarieni

Un nou studiu al cercetătorilor de la King’s College London oferă noi perspective referitoare la conținutul mineral și potențialul de absorbție al burgerilor vegani și vegetarieni pe bază de plante, în comparație cu cei din carne de vită. Conform oamenilor de știință, noile tendințe vegetariene și vegane au la bază poten...

Influența vitaminei K asupra dinamicii dietă-microbiom-sănătate

Cercetătorii de la Institutul Karoliska din Suedia au analizat, într-un nou studiu, felul în care utilizarea de suplimente alimentare cu vitamina K poate influența în mod pozitiv procesul de îmbătrânire a organismului. Potrivit oamenilor de știință, vitamina K modulează dinamica dintre dietă, microbiom și star...

Rolul vitaminei D în riscul de a dezvolta afecțiuni metabolice

Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea de Medicină din Washington arată că transplantarea de celule stem hematopoietice fetale care sunt expuse la un deficit de vitamină D in utero șoarecilor de laborator cu nivele normale ale vitaminei determină apariția diabetului. Conform oamenilor de știință, anumiți factori de mediu &i...

895 articole 1 2 345 ..... 17 18 Înainte ›

Data actualizare: 02-09-2014 | creare: 02-09-2014 | Vizite: 49354
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!