Nutriție

893 articole 1 2 ..... 789 ..... 17 18 Înainte ›
Aportul alimentar de fosfor, în creștere în ultimii 20 de ani

Un studiu care a examinat aportul alimentar de fosfor al americanilor între anii 1988-1994 și 2015-2016 și corelațiile cu sănătatea și fiziologia a relevat faptul că aportul zilnic de fosfor natural a crescut în ultimele două decenii cu 12%, în timp ce aportul zilnic de fosfor adăugat a scăzut cu 13%. Studiul a arătat, ...

Ce impact are consumul de extract de rodie asupra parametrilor de sațietate?

Sucul de rodie poate să reducă senzația de foame, o cauză importantă a obezității. Comorbiditățile care însoțesc obezitatea au un impact negativ semnificativ asupra sănătății publice la nivel mondial. Consumul de alimente bogate în calorii este unul dintre motivele care contribuie la creșterea în greutate. Prin urm...

Consumul de nuci în primii ani de viață poate favoriza starea de sănătate pe măsură ce îmbătrânim

Consumul de nuci la în primii ani de viață, conform cercetătorilor, prezintă o probabilitate mai mare de a fi mai activ din punct de vedere fizic, de a avea o dietă calitativă și de a scade riscul bolilor de inimă odată cu înaintarea în vârstă.Studiul CARDIA (Coronary Artery Risk Development in Young Adults Study),...

Există un moment potrivit pentru a mânca?

Un studiu publicat recent în revista Cell Metabolism, evaluează modul în care aportul de calorii influențează distribuția grăsimilor și impactul asupra echilibrului energetic la persoanele obeze, care își doresc să piardă în greutate. Postul intermitent de trei până la 10 ore reduce în timp greutatea co...

Consumul celor mai multor calorii din zi la micul dejun reduce foamea pe parcursul zilei, dar nu favorizează pierderea în greutate

Un studiu publicat în jurnalul Cell Metabolism contrazice mitul conform căruia consumul unei cantități mai mari de calorii dimineața, la prima masă din zi, în detrimentul altor mese din zi, ar putea contribui la pierderea în greutate. Potrivit rezultatelor studiului, o astfel de strategie nu este eficientă pentru optimizarea...

Ce rol are microbiomul intestinal asupra sănătății umane și cum poate influența riscul de a dezvolta diverse boli?

Un studiu publicat recent în jurnalul Infectious Medicine explorează rolul pe care microbiomul intestinal, un agregat de microorganisme ce trăiesc în intestinul uman, îl are în dezvoltarea anumitor boli. Potrivit concluziilor, modificările anormale ale compoziției microbiomului pot determina multiple afecțiuni severe, i...

Reducerea consumului alimentelor ultraprocesate are un impact pozitiv asupra calității nutriționale a dietelor

Un studiu publicat în jurnalul Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, care evaluează asocierea dintre consumul de alimente ultraprocesate și profilurile de nutrienți dietetici, arată că reducerile consumului de alimente ultraprocesate au un impact pozitiv asupra calității nutriționale a dietelor, ceea ce determină o reduc...

Zahărul influențează negativ microbiomul intestinal și crește riscul de diabet sau obezitate

Consumul regulat de zahăr determină modificarea microbiomului intestinal și declanșează o serie de evenimente care determină creșterea în greutate și apariția bolilor metabolice, sugerează un studiu efectuat pe șoareci de laborator. Potrivit studiului, un microbiom optim este cel puțin la fel de important ca dieta unei persoane &i...

Imposibilitatea financiară de a participa la activități care susțin bunăstarea socială, cauza achiziției alimentelor nesănătoase

Un studiu care analizează obiceiurile de cumpărare ale părinților cu venituri reduse arată că în rândul acestora există o tendință accentuată de achiziționare a unor alimente nesănătoase, ce derivă din dorința de a compensa activitățile care susțin bunăstarea socială și pe care nu și le pot permite. Studiul, efectu...

Consumul de alimente ultraprocesate crește riscul de COVID-19

Transmiterea rapidă a COVID-19 și numărul ridicat de cazuri crește incidența apariției sindromului respirator acut sever, respectiv a sindromului COVID prelungit, unde simptomele persistă mai mult de trei luni. Înțelegerea factorilor de risc asociați infecției și schema de vaccinare corect efectuată contribuie la prevenția bolii....

Studiu: îndulcitorii artificiali pot reprezenta un pericol pentru anumite persoane

Un studiu publicat în revista Cell arată că îndulcitorii nenutritivi, precum ștevia, sucraloza, zaharina sau aspartamul, găsiți în numeroase produse alimentare, afectează microbiomul uman și pot modifica răspunsurile glicemice în diferite moduri pentru fiecare individ. Potrivit concluziilor studiului, anumite persoan...

Consumul de struguri crește speranța de viață și reduce riscul de boală hepatică grasă non-alcoolică

Un studiu recent publicat în jurnalul Food evidențiază beneficiile consumului de struguri asupra sănătății generale a organismului, în special asupra sănătății hepatice. Studiul arată că prin consumul de struguri poate fi redus riscul de a dezvolta boală hepatică grasă non-alcoolică și poate fi crescută speranța de vi...

Alimentele ultraprocesate afectează microbiomul intestinal: corelația este confirmată de o nouă recenzie

O recenzie recentă publicată în jurnalul The Lancet descrie asocierea mecanică dintre consumul alimentelor ultraprocesate (alimente procesate industrial, mai convenabile și mai accesibile) și diferite afecțiuni cronice care implică microbiomul intestinal. Recenzia confirmă legăturile identificate anterior de diverse studii într...

Riscul crescut de apariție a bolilor cardiace din carnea roșie poate proveni din răspunsul microbilor intestinali la digestie

Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Tufts din Boston arată că substanțele chimice produse în tractul intestinal în timpul digestiei după consumul de carne roșie pot reprezenta motivul pentru care persoanele care o consumă sunt mai predispuse la boli cardiovasculare. Conform oamenilor de știință, importanța stu...

Studiu ce explorează legătura dintre comportamentul alimentar care promovează obezitatea și IMC ridicat

Mâncarea poate reprezenta un refugiu sau o formă de confort ce îi face pe copii să o consume mai mul decât ar trebui, chiar și atunci când nu simt nevoia. Acest principiu se aplică excelent copiilor supraponderali care și-au format un obicei din a mânca, iar pe măsura ce se îngrașă tot mai mult, găsesc u...

Creșterea cantității de fibre din alimentație oferă beneficii celor care consumă de regulă cantități reduse de fibre

Persoanele care nu consumă de regulă suficiente fibre pot obține beneficii importante pentru sănătate prin creșterea nivelului consumului de fibre, potrivit concluziilor unui studiu recent. Având în vedere varietatea de suplimente cu fibre disponibile, echipa de cercetare din studiul actual și-a dorit să vadă dacă „perso...

Consumul de pește și fructe de mare reduce riscul de artrită reumatoidă

Artrita reumatoidă este o boală cronică, autoimună, de cauză inflamatorie care afectează în principal articulațiile, fiind cel mai frecvent întâlnită la femei, reprezentând aproximativ 1% la nivelul populației generale. Această boală a cărui etiologie nu este pe deplin înțeleasă, are caracter progresiv, a...

Beneficiile pentru sănătate și mediu ale produselor pe bază de plante, evidențiate de o nouă cercetare

Produsele de bază de plante, considerate o alternativă la cele de origine animală, sunt „mai sănătoase pentru sănătatea umană și mai durabile pentru mediu” decât produsele de origine animală, indică o nouă lucrare de cercetare, publicată în jurnalul Future Foods. Lucrarea susține că alimentele din plante &bdqu...

Consumul unei cantități mari de alimente ultraprocesate sporește riscul de demență

Persoanele cu un consum ridicat de alimente ultraprocesate, precum chipsuri sau băuturi răcoritoare, prezintă un risc semnificativ mai mare de a dezvolta demență, comparativ cu persoanele cu un consum redus de alimente ultraprocesate, potrivit concluziilor unui studiu recent. Înlocuirea alimentelor ultraprocesate cu cele minim procesate ...

Un nou îndulcitor cu conținut scăzut de calorii ar putea îmbunătăți sănătatea intestinală

Un consum excesiv de zahăr poate provoca numeroase probleme de sănătate. Întrucât produsele bogate în zahăr ne înconjoară de pe rafturile tuturor magazinelor, o echipă de cercetători din cadrul American Chemical Society a realizat un studiu despre un nou îndulcitor sintetic, cu un conținut scăzut de calorii ș...

Foametea și bolile au determinat apariția toleranței la lactoză în Europa

Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Bristol și de la Colegiul Universitar din Londra arată că oamenii preistorici obișnuiau să consume lapte cu mult timp înainte să apară trăsătura genetică umană de digerare a lactozei. Conform oamenilor de știință, anterior s-a presupus că oamenii au început să cons...

Carbohidrații și polifenolii din prunele uscate ar putea ajuta la inversarea osteoporozei

Un studiu recent publicat în revista Nutrients demonstrează faptul că prunele sunt eficiente atât ca probiotice, cât și în restabilirea sănătății oaselor. Conform oamenilor de știință, unele structuri din prunele uscate au modificat compoziția și activitatea microbiomului intestinal și au avut efecte pozitive...

Versiunea benefică inimii a bucătăriei chinezești tradiționale scade tensiunea arterială

Un nou studiu al cercetătorilor de la Universității Peking propune o versiune mai sănătoasă din punct de vedere a funcționalității aparatului cardiovascular a bucătăriei chinezești tradiționale, aceasta presupunând o scădere a cantității de sodiu pe care alimentele ce fac parte din aceasta o conțin. Conform oamenilor de știi...

„Ești ceea ce mănânci” - analiza exactă a alimentelor pe care le consumăm

Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din California - San Diego propune o nouă metodă prin care moleculele obținute în urma digerării alimentelor consumate pot fi analizate, astfel încât să se obțină o identificare exactă a efectelor dietei asupra sănătății. Conform oamenilor de știință, metoda corel...

Bruiajul emoțional devine un factor în alegerile alimentare nesănătoase ale copiilor

Emoțiile influențează adesea alegerile alimentare, dieta și calitatea acesteia, în contextul în care emoțiile negative prezic un aport de calorii în exces și o nutriție inadecvată. Un studiu publicat în revista Nutrition Education and Behavior, detaliază modul în care alegerile alimentare nesănătoase, la pop...

Consumul de fructe este asociat stării de bine și unui risc mai mic de simptome depresive

Un studiu publicat recent în jurnalul științific British Journal of Nutrition a arătat că un consum regulat de fructe este asociat unei stări de spirit mai bune și unui risc mai mic de simptome asociate depresiei....

Programele personalizate de slăbire au succes

Potrivit unui studiu recent publicat în PLOS One, folosirea unui program personalizat de slăbire care încorporează aspecte vizuale privind progresul săptămânal, poate fi util pentru persoanele supraponderale și obeze pentru a pierde în greutate fără riscul de a pune kilogramele la loc. (1) Programul poartă numele de ...

Consumul de sare în exces este asociat unui risc crescut de moarte prematură

Potrivit unui studiu publicat recent în European Heart Journal, persoanele care adaugă în exces sare în mâncare, au un risc ridicat de a muri prematur, din orice cauză. Cercetătorii au analizat date de la peste 500.000 de persoane, cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani. Participanții care au avut în...

Persoanele care practică postul intermitent prezintă mai puține complicații asociate COVID-19, conform unui studiu

Postul intermitent are o serie de beneficii pentru sănătate, conform studiilor. A fost demonstrat că poate reduce riscul de diabet și boli cardiovasculare. O nouă cercetare cu privire la complicațiile post-COVID-19, constată faptul că persoanele care țin frecvent post intermitent, sunt mai puțin predispuse să dezvolte sechele. Cercetăto...

O dietă pe termen lung bogată în grăsimi mărește talia și micșorează creierul, conform unui studiu

Noi studii arată că alimentele grase contribuie la creșterea în greutate, dar și la apariția depresiei și anxietății, cu posibilitatea agravării bolii Alzheimer. Un studiu internațional condus de cercetătorii de la UniSA, stabilește o corelație între șoabolanii de laborator hrăniți cu o dietă cu grăsimi în exces ...

Foamea este asociată cu sentimente mai puternice de furie și iritabilitate

Studii desfășurate în centre din Anglia și Austria și publicate în revista Plos One investighează modul în care foamea afectează emoțiile oamenilor în viața de zi cu zi. Conform acestora, foamea este asociată cu niveluri crescute de furie și iritabilitate și în același timp cu niveluri scăzute ale plăce...

Consumul de avocado zilnic crește calitatea dietei, conform unui studiu

Consumul de avocado zilnic timp de șase luni nu are efecte asupra țesutului adipos de la nivel abdominal ori perihepatic, la persoanele supraponderale sau care suferă de obezitate, însă poate duce la scăderea colesterolemiei. Echipa de cercetători de la Universitatea Penn State a descoperit faptul că participanții care au consumat avo...

Un aport mai mare de proteine duce la o alimentație mai sănătoasă

Un nou studiu al cercetătorilor de la Rutgers School of Environmental and Biological Sciences arată că poate exista o corelație între creștere aportului de proteine și evitarea pierderii de masă corporală slabă, definită prin diferența dintre greutatea totală și greutatea țesutului adipos de la nivelul organismului.Conform oamen...

Limitarea aportului de grăsimi îmbunătățește markerii renali și vasculari la șoareci

Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Alabama arată că restricționarea cantității de grăsimi din alimentație poate îmbunătăți markerii renali și vasculari într-un model de șoareci cu obezitate apărută din cauza dietei....

Persoanele vegetariene mănâncă putine fructe, legume si cereale integrale

Un nou studiu sugerează că jumătate dintre persoanele vegetariene mănâncă cantități mai scăzute de fructe, legume și cereale integrale decât cele recomandate de ghidurile actuale. Doar jumătate dintre participanții studiului au afirmat că mănâncă cel puțin un fruct pe zi, 75% au răspuns că mănâncă legume z...

Care sunt factorii care influențează dorința oamenilor de a consuma alimente modificate genetic?

Un studiu bazat pe un chestionar care evaluează acceptarea publică a alimentelor modificate genetic, la care au participat peste 2.000 de persoane din SUA, arată că încrederea în instituțiile statului, împreună cu alți factori sociali, influențează semnificativ dorința participanților de a consuma sau de a refuza aceste...

Fibrele prebiotice de inulină oferă protecție împotriva efectelor unei diete bogate în sare

Studiile arată noi corelații între produșii obținuți în urma prelucrării fibrelor și diferite procese fiziologice din organism. Inulina reprezintă un tip de fibre bogat în prebiotice care se poate găsi în diverse suplimente sau în alimente precum ceapa, anghinarea și cicoarea. Fibrele prebiotice de tipul inul...

Aderența la dieta mediteraneană ar putea preveni fragilitatea fizică și psihică

Fragilitatea este recunoscută ca o stare de vulnerabilitate crescută, cauzată de scăderea ponderală, a capacității de efort sau energiei și a mai multor funcții fiziologice, afectând 10-15% din adulții în vârstă și conducând în final către probleme...

Vitaminele și suplimentele sunt o „risipă de bani” pentru majoritatea oamenilor

Un nou studiu al cercetătorilor de la Northwestern Medicine susține că, pentru persoanele care prezintă o stare de sănătate generală bună și nu sunt însărcinate, suplimentele și vitaminele sunt inutile și o risipă de bani, întrucât nu există dovezi clare care să le atribuie proprietăți de prevenire a bolilor cardi...

Postul intermitent poate contribui la vindecarea leziunilor nervoase

Postul intermitent poate influența activitatea bacteriilor de la nivelul intestinului, cu stimularea refacerii structurilor nervoase lezate, conform unui studiu publicat recent de oamenii de știință de la Imperial College London. Cercetătorii au observat cum postul poate duce la stimularea producției de bacterii ce aparțin microbiomului inte...

Efectele consumului de zahăr de la o vârstă tânără

Efectele consumului de zahăr au fost măsurate la copiii incluși în studiul Barwon Infant Study, cu vârste cuprinse între 18 luni și 4 ani. Aportul de zahăr a fost cuantificată prin variabile continue și binare indicând mai puțin de 5% din aportul ...

Microbiota intestinală acționează la nivelul creierului pentru a controla apetitul

Cercetări relativ recente sugerează că anumite componente ale bacteriilor din intestin pot cauza un răspuns pro-inflamator în organism și ca atare acest lucru se va răsfrânge și la nivelul creierului. Într-un studiu din 2022 publicat în revista Science se discută faptul ca neuronii GABA-ergici din hipotalamus recuno...

Aportul crescut de acid docosahexaenoic (DHA) scade riscul de demență Alzheimer și alte demențe

Consumul de alimente bogate în acid docosahexaenoic s-a dovedit, conform câtorva studii, că influențează riscul pentru demența Alzheimer și a fost asociat cu o reducere a riscului unor manifestări întâlnite în această maladie, cum ar fi hipometabolismul glucidic cerebral, agregarea peptidelor de beta- amiloid &i...

Microbiomul intestinal are un rol foarte important pentru o viaţă sănătoasă

Microbiomul intestinal joacă un rol esențial în bolile cronice și în modul în care se manifestă efectele fiziologice ale alimentaţiei. Un studiu recent publicat în Cell & Host Microbe tratează actualele recomandări nutriționale din punctul de vedere al microbiotei intestinale, sugerând că efectele alimen...

Cinci studii noi descriu comportamentele alimentare și dietele adolescenților și adulților tineri

Un studiu recent efectuat la Universitatea din Michigan găsește o legătură între lipsa securității alimentară, adică accesul limitat la o cantitate de hrană adecvată și nutritivă și încercările de a pierde în greutate în timpul adolescenței.Analizând informații de la peste 7.000 de copii și insecuritat...

Sunt alimentele procesate dăunătoare pentru copii?

Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Sacred Heart arată că un consum crescut de alimente procesate excesiv poate fi asociat cu scăderea abilităților locomotorii la copii. Conform oamenilor de știință, tipurile de alimente pe care aceștia le-au încadrat ca fiind procesat sunt reprezentate de gustări ambalate, cereale ...

Pot genele să determine ce mâncăm?

Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Tufts arată că genele pot juca un rol important în alegerile alimentare ale oamenilor și, astfel, să influențeze marcat sănătatea aparatului cardiovascular și metabolismul.Conform oamenilor de știință, gusturile personale sunt unele dintre cei mai importanți factori de care depi...

Oamenii selectează „porțiile de mărime potrivită” din alimentele bogate în calorii

Cercetătorii de la Universitatea din Bristol au constatat faptul că organismul uman are inteligență nutrițională și evită consumul excesiv de alimente bogate în calorii, moderând astfel dimensiunea meselor bogate în energie calorică. Studiul publicat recent în The American Journal of Clinical Nutrition demontează m...

Dieta vegană duce la scădere în greutate și la îmbunătățirea sensibilității la insulină

Un nou studiu al Physicians Committee for Responsible Medicine arată că dieta vegană poate avea efecte benefice asupra organismului, precum scăderea în greutate datorată unui aport crescut de leguminoase și îmbunătățirea sensibilității la insulină. Conform doctorului Hana Kahleova, director de cercetare la Physicians Committ...

Dietele ketogenice pot controla simptomele bolii polichistice renale

Dietele ketogenice pot fi utile pacienților cu boală polichistică renală (PKD), conform unui studiu care analizează influența unei astfel de diete asupra șobolanilor modificați genetic cu PKD. Animalele de laborator au intrat în starea de cetoză după ce au urmat o dietă ketogenică sau au ținut post intermitent. Efectul acestor mo...

893 articole 1 2 ..... 789 ..... 17 18 Înainte ›

Data actualizare: 02-09-2014 | creare: 02-09-2014 | Vizite: 49316
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!